14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Reşadiye Zihni Derin Ortaokulu'nda düzenlenen programa Rize Kent Konseyi Başkanı Sadullah Köse, İnşaat Mühendisleri Odası Rize Başkanı Murat Yazıcı, Rize Kent Konseyi Yürütme Üyeleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyen Doktor ve ekibi, Reşadiye Mahallesi Muhtarı İrfan Kaya, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Farkındalık etkinliğinde, diyabetin ne olduğu, belirtileri, diyabet ile nasıl yaşanması gerektiği katılımcılara anlatıldı. Sağlıklı ve doğal beslenme spor yapmanın önemi, hazır gıdalardan uzak durulması gerekliliği, obezitenin arttığı ve artmaya devam edeceği vurgulandı.

Diyabet hastasının bugün dünyada 415 milyon kişide olduğunu belirten Rize Halk Sağlığı yetkilisi doktor Şahsenem Hamza: 'Bu rakam 2040 yılında 642 milyon olması bekleniyor. Buda diyabetin her geçen gün arttığını göstermektedir. 2015 yılında her 11 kişiden biri diyabetliyken 2040 yılında her 10 kişiden birinin diyabetli olması beklenmektedir. Yüzde birlik bir artış söz konusudur. Diyabetin erken teşhisinde fayda var. Ne kadar erken teşhis olursa o kadar erken önlem alma şansı var. Diyabetten korunmak için hareket edip doğru beslenmek gerekiyor.' dedi.

13 yaşında ki kızı diyabet hastası olan İnanç Yazıcı yaşadığı zorlukları anlatarak: 'İlk başlarda çok zorlandık. Hastalığın tespiti ardından önce 16 gün hastanede yattık. Bu yattığımız sürede diyabetin ne olduğunu, insülinin nasıl yapılması gerektiğini, nasıl beslenilmesi gerektiğini, egzersizlerimizin nasıl olması gerektiğini bunun yanında psikolojik sorunların diyabeti nasıl etkilediği konularını öğrendik. Kızımıza ilk günden itibaren diyabetin bir yaşam tarzı olduğunu böyle kabul etmemiz gerektiğini anlattık. Stres sıkıntıdan uzak durması gerektiğini söyledik. Ailemizin de beslenme düzenimizi de kızımıza göre şekillendirdik. Zorlanı yorumuyuz? Evet zorlanıyoruz, ama kızım 13 yaşında doğal olarak istediği şeyler oluyor.' dedi.

Rize’de 6 İlçede Elektrik Kesintisi Yaşanacak Rize’de 6 İlçede Elektrik Kesintisi Yaşanacak

Etkinlikte görevliler tarafından katılımcılara kan testi yapıldı.

Editör: Haber Merkezi