Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak

İl başkanı Avcı ve Belediye Başkanı Kasap ziyaretler gerçekleştirerek anaysa değişikliğini anlatmaya devam ediyor. Yapılacak referandumun öneminde değinerek kalıcı siyasi istikrar için evet oyu istediler.

Koalisyon Dönemleri Sona Erecek
İl Başkanı Avcı ve Belediye Başkanı Kasap, Ziyaretlerde yapılacak anayasa değişikliğiyle birlikte gelecek olan cumhurbaşkanlığı sisteminde koalisyonların ortadan kalkacağını belirterek, 'Yapılan değişiklikle birlikte geçmişte ülkemizin birçok sıkıntı yaşadığı koalisyon dönemleri sona erecek. Seçimlerden mutlak tek başına iktidar çıkacak. Siyasi istikrar kalıcı hale gelecek. Geçmişte yaşadığımız hükümet kurma krizleri ortadan kalkacak. Hükümete güvenoyunu millet verecek. Halktan direk yetki alan Cumhurbaşkanı hükümetini kuracak ve icraatlarına başlayacak. İcraatlar daha hızlı yapılacak. Cumhurbaşkanı yüzde 50nin üzerinde bir oy ile doğrudan seçileceği için siyasette birliktelik artacak, kutuplaşma azalacak.



Yürütmede İki Başlılık Sona Erdirilmekte, Muhtemel Devlet Krizi Ortadan Kaldırılmakta
Anayasa değişikliğinin en önemli özelliği, yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkarmaktadır. Cumhurbaşkanının halk oyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icra yetkileri neden ile gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan başbakan ve bakanlar kurulu ile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir. Anayasa değişikliğine göre yürütme yetkisi halkoyuyla seçilen cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı bu yetkisini yardımcılar ve parlamento üyesi olmayanlardan atayacağı bakanlar ile kullanacak. Cumhurbaşkanının yasa teklif etme yetkisi olmayacak. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükümet sistemi olacak.'

Bugün Uyum Var, Sistem Krizi Yok Ama Yarın Ne Olacak?

Günümüzde sistem krizinin olmamasının nedeni, cumhurbaşkanımızın kurucu lideri olduğu AK Parti'nin parlamentoda çoğunlukta olması, başbakanımızla uyumlu bir çalışma sergilemesidir. Şu anki uyumun sonsuza kadar devam edeceğini düşüne bilir miyiz? Farklı bir siyasi tabloda çıkması muhtemel gerilimlerin anayasal mekanizmalar içinde çözümü çok zor olacaktır. 2001'de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Ve Başbakan Merhum Bülent Ecevit arasında çıkan gerilimin ülke ekonomisinde nelere mal olduğunu unutmamak lazım.' Dediler.

Editör: Haber Merkezi