Rize'de 17-19 Nisan 2018 tarihleri arasında 'Yalancı Kelebek' olarak adlandırılan 'Ricania Simulans' zararlısının üreticilere tanıtılması ve kültürel mücadele uygulaması ile ilgili Merkez, Ardeşen, Fındıklı, Pazar, Çayeli ve İyidere İlçelerinde 3 günlük eğitim ve yayım toplantısı gerçekleştirildi.

Rize, Marka Başvurularında 34. Sırada Rize, Marka Başvurularında 34. Sırada

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonu ile Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de proje ortaklığında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda 'Ricania Simulans'a karşı kültürel mücadele konusunda Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları,muhtarlar ve üreticilerin katılımlarım sağlandı.

Hali hazırda uygulanmakta olan proje çalışmalarından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü çalışanı Kaan Altaş'ın 'Doğu Karadeniz Bölgesinde Önemli Bir Zararlı, Ricania sp. (Hemiptera:Ricaniidae) ile mücadelede uygulanabilecek kültürel tedbirler üzerinde araştırmalar' ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü çalışanı Abdullah Baltacı'nın 'Doğu Karadeniz Bölgesinde Önemli Bir Zararlı olan Ricania sp.'nin Bölgedeki Çiftçilere Tanıtılması ve Zararlıya Karşı Alınabilecek Tedbirlere Yönelik Eğitim Çalışmaları' konulu projeler kapsamında bu güne kadar yapılan çalışmalardan bahsedildi.

Bu bağlamda; zararlı kış dönemini bulaşık bahçelerin kenarındaki bitkilerde yumurta döneminde geçirmesi sebebiyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar nimflerin çıkışından önce zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarlarındaki özellikle yumurta bıraktığı bitkiler (çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler vb) temizlenmesi ve imha edilmesi gerektiği belirtildi. Yumurtadan çıkış zamanları iklim şartlarına göre değişmekle beraber Mayıs ayı sonuna doğru başlayan böcek türü için bu zamana kadar zararlıyla bulaşık alanlarda mekanik mücadele ile yumurta bırakılmış olan bitkilerin temizlenmesi zararlının yoğunluğunu azaltılması konusunda eğitim verildi. Eğitim sonrasında arazide konu ile ilgili uygulamalı kültürel mücadele çalışmaları yapıldı.

RİCANİA SİMULANS
Kafkaslarda yer alan Gürcistan üzerinden 2007 yılında Doğu Karadeniz'e gelen Ricania Simulans adlı canlı türü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yayılma sağladı. Bölgedeson birkaç yıldır çoğalan, 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek suyunu emdiği sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden oluyor. Son yıllarda yayılma alanın daha da geliştiren tür Karadeniz sahili boyunca Samsun'a kadar ulaştı.

Ayrıca Trakya bölgesinde Bulgaristan üzerinden İstanbul ve Sakarya'ya kadar yayılarak Marmara Bölgesi'nde de görülmeye başlandı. Mayıs ayında ergin öncesi dönemde tüylü bir yapıda olan bireyler, Temmuz ayının başından itibaren ergin dönemine ulaşıyor. Bu dönemde beslenme aktivitelerini azaltıp yumurtlama aktivitelerini arttırıyor.

Editör: Haber Merkezi