Vatandaşları mağdur eden ve kamuoyunda ciddi manada rahatsızlık veren düşük istimlak bedelleri Rizelileri isyan etme noktasına getirmişti. Yüzlerce itiraz davaları açılırken kamulaştırma bedellerinin gerçek değerlerinin altında tespit edilmesi ve vatandaşın taşınmazına gerçek değerinin ödenmemesi krizi yeni bir boyuta ulaştı. Yargı mekanizmasındaki 'bilirkişilik' müessesinin sağlıklı yürümemesinden kaynaklandığı öne sürülen düşük istimlak bedeli krizinde gelinen son noktada Karayolları 10'uuncu Bölge Müdürlüğü, Güney Çevre Yolu projesinde Müftü Mahallesi'nde arazi ve evleri kamulaştırılacak vatandaşlara 5 gün içinde evlerini boşaltmaları yönünde tebligat gönderdi. Vatandaşların uğradığı mağduriyete bir yenisinin Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından eklendiğini ifade eden HUDER Rize Şubesi Başkan Yardımcısı Av. Peçe, 'Henüz kamulaştırılan evinin parasını almayan vatandaşın bir başka yerden 5 gün içerisinde yeni bir ev alıp yerleşmesinin vatandaştan beklenmesinin ahlaki bir adil bir yanı yoktur.' dedi.

İstimlak bedellerinin başka illerde taşınmaz değerlerinin gerçek değerin üzerinde tespit gördüğü halde Rize'de neden bu tespitlerin gerçek değerin altında yapıldığına ise kimse bir anlam veremiyor. Sorunun çözümü için kamulaştırma davalarında refakate alınan bilirkişi listesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine vurgu yapılıyor. Yol çalışmaları nedeniyle Rize'nin Dalyan mevkiinde kamulaştırılarak yıkımı yapılacak binalardaki daire sakinleri büyük mağduriyet yaşıyor. Yıllarca çalışarak aldıkları evleri değerinin altında istimlak edilen vatandaşlar duruma isyan ediyor. Değeri ortalama 300 ila 350 bin olan dairelere bilirkişi tarafından biçilen rakam sadece 108 bin lira. Bu para Rize'de yeni bir daire almaya yetmiyor. Ev sahiplerinin gidecek başka bir yeri de yok. Hal bundan ibaret olunca ortaya büyük bir dram çıkıyor. Onların tek arzusu var.. o da Haklarını alabilmek.

Güney Çevre Yolu kapsamında Müftü Mahallesindeki evleri bilirkişilerce düzenlenen raporlarla değerlerinin yarı fiyatına kamulaştırılmak istenen Rize'de Karayolları Bölge Müdürlüğü ev sahiplerine tebligat gönderdi. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, Rize'de Güney Çevre Yolu kapsamında Müftü Mahallesi sakinlerinden arazisi kamulaştırılacak vatandaşlara evlerini 5 gün içinde boşaltmaları gerektiğini bildirdi. Vatandaşların uğradığı mağduriyete bir yenisinin Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından eklendiğini ifade eden HUDER Rize Şubesi Başkan Yardımcısı Av. Peçe, 'Henüz kamulaştırılan evinin parasını almayan vatandaşın bir başka yerden 5 gün içerisinde yeni bir ev alıp yerleşmesinin vatandaştan beklenmesinin ahlaki bir adil bir yanı yoktur.' dedi.

Rize Yeni Sosyal Alanına Kavuşuyor Rize Yeni Sosyal Alanına Kavuşuyor

Peçe yaptığı açıklamada, 'Güney Çevre Yolu Kamulaştırması kapsamında taşınmazları kamulaştırılan vatandaşların çoğu kez satın aldıkları dairenin kat mülkiyeti tapusu bulunmaması nedeni ile acele kamulaştırma kararı verilip paraları bankaya yatırılması ile birlikte mülkiyet ihtilafı olabilir düşüncesi ile hesaba bloke konulduğu, blokenin çözülmesi için vatandaşların muhtesat tespiti davası açması gerektiği, bu davaların da yaklaşık 1 ile 2 yıl sürdüğü dikkate alındığında evi veya arazisine el konulan vatandaşların bu paraları da alamadığı göz önüne alındığında vatandaşların uğradığı mağduriyete bir yenisi de Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından eklenmiştir.' dedi.

Geçtiğimiz hafta Güney Çevre Yolu kapsamında Müftü Mahallesi sakinlerinden arazisi kamulaştırılacak vatandaşlara Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen ihtarnamede yol yapım çalışmalarının aksamadan sürdürülebilmesi için 5 gün içerisinde taşınmazların boşaltılması aksi taktirde icra marifeti ile boşaltılacağının bildirildiğini hatırlatan avukat Ümit Peçe, 'Elbetteki kamu hizmetlerinin daha hızlı ve etkin sürdürülebilmesi için gerekli tedbirler alınacak ve ihtarnameler gönderilecektir. Ancak fiili durum yok sayılarak, uygulamadan kaynaklı sorunlar dikkate alınmadan motomot mevzuat uygulanmak suretiyle vatandaşlara evlerini 5 gün içerisinde boşaltmaları ihtarında bulunmanın kamu hizmetlerinin aksamadan yürümesi için bir çaba olmadığı aşikardır. Kaldı ki Ramazan ayı içerisnde insanların 5 gün içerisinde ev satın alıp bu eve taşınması hiç de kolay bir durum değildir. Henüz kamulaştırılan evinin parasını almayan vatandaşın bir başka yerden 5 gün içerisinde yeni bir ev alıp yerleşmesinin vatandaştan beklenmesinin ahlaki bir adil bir yanı yoktur. Karayolları Bölge Müdürlüğünün bu uygulamasını gözden geçirmesi ve vatandaşların kamulaştırma bedelinden kaynaklı alacaklarını tahsil sürecini de dikkate alarak makul bir süre vermesi gerektiğini, aksi taktirde bir çok insanın bu mübarek ayda mağdur edileceğini belirtmek isterim.' şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi