Rizeli Araştırmacı Yazar Fatih Sultan Kar, başarılarla dolu futbol yaşamının ardında büyük metropolleri, gelen teklifleri geri çevirerek memleketi Rize'de sade bir yaşam sürdürmeyi tercih eden ve günümüzde ciddi sağlık sorunları yaşayan 81 yaşındaki Şenol Birol için bir vefa kitabı hazırladı. RİDEF tarafından basımı üstlenen 'Nasıl da çarpardı kalpler, Şenol Birol Gol diye' isimli kitabın İlk 53 adeti numaralandırılarak özel bir koleksiyon şeklinde hazırlandı. Doksan iki sayfadan oluşan kitapta yüz doksan yedi fotoğraf yer alıyor.

Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor

Şenol Birol ve Vefa
Kitap, futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Şenol Birol'un başarılarla dolu futbol yaşamını minik bir hatırlatma ve emek verdiği kulüpler tarafından aranıp sorulması, onure edilmesi hatırlanmasının gerekliliğine vurgu yapmak gayesiyle hayata geçirildi.
Kitapta Giriş ve önsöz, Başlama vuruşu ve Güneşspor, Sarıyer ve İstanbul Karması, Beşiktaş, Fenerbahçe, Milli Takım, Karşıyaka, Rize, Şenol Birol için ne dediler?, Manşetlerde kapaklarda hep Şenol Birol vardı, Hatıralar isimli başlıklar yer alıyor. Şenol Birol için ne dediler? Başlığı altında Savaş Ay, Selahattin Bakır, Turgay Şeren, Tevfik Yener, Eyüp Karadayı, Ahmet Kayacık ve Hakan Dilek'ın görüşlerine özel bir bölüm ayrıldı.

Şenol Birol tarihe not düşmüştür
RİDEF Genel Başkanı Recep Albayrak, Şenol Birol'un ismini futbol tarihimize altın harflerle yazdırdığını ve Rize ilinin yetiştirdiği büyük değer olduğunu hatırlatarak, Şenol Birol ve hazırlanan kitap için şunları söyledi:' Top ceza sahasında Şenol Birol'un ayağına geldi mi, tabii o zamanlar böyle elektronik skorboardlar yoktu, tabelacılar da tabelayı değiştirmek için hazırlanırdı. Beşiktaş'ta olduğu gibi, Fenerbahçe'de de gollerini birlikte sıraladığı arkadaşı rahmetli Birol Pekel ile altmışlı yılların unutulmaz bir futbol tekerlemesiyle tarihe geçmişti: 'Şenol, Birol, gol!'. Öylesine bir efsane haline gelmişti ki yeni doğan çocuklara onun adı veriliyordu. Bu çalışmayla Rize'mizi futbol dünyasında layıkıyla temsil ederken tarihe not düşen, efsaneler arasında yer alan saygı değer Ağabeyimiz Şenol Birol'u gelecek nesillere aktarmak istedik. Rize tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan, 'Nasıl da çarpardı kalpler Şenol Birol Gol diye' isimli bu kitap memleketimize ve tarihimize duyduğumuz vefanın bir yansımasıdır. Şenol Birol Birol; ilimizi en yukarılara taşımıştır, sağlık sorunları yaşadığı günümüzde onu unutmamamız gerektiğine bir vurgu yapmaktır. Başarılarla dolu futbol yaşamının ardında büyük metropolleri ve oralardan gelen teklifleri geri çevirerek memleketi Rize'de sade bir yaşam sürdürmeyi tercih eden Şenol Birol Ağabeyimize Sağlıklı bir yaşam diliyorum'.



Şenol Birol kitaplara sığmaz
Fatih Sultan Kar ise kitabının önsözünde; sahaların ele avuca sığmayan, futbol topundan ıslık sesi çıkaran adamının başarılarını bir kitaba sığdırmanın imkansız olduğunu hatırlatarak 'Biz sadece Şenol Birol'un futbol hayatına dair görsel bir arşiv oluşturalım ve bunu sizlerle paylaşalım amacı ile yola çıktık. Kendisiyle yıllar önce çok uzun bir söyleş yapmıştım. Bu söyleşi kitabın ana temasını oluşturuyor. Şenol Birol ile ilgili araştırmalar yaparken en büyük yardımcım Birol Peker olmuştu. O Şenol abiyin futboldaki ikiziydi. Türk futbola adın altın harflerle yazdıran, Rize'yi futbol arenasında başarılarla temsil eden güzel yürekli insan Şenol Birol'u yarınlara taşıma amacı ile hazırlanan bu çalışmanın hayata geçmesine büyük katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

Editör: Haber Merkezi