Mayi, Rize'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönemini iyi değerlendirmesinde Rizeli siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarının da büyük katkıları olduğuna dikkat çekti.

Rizeli eski siyasetçi iş adamı Salih Zeki Mayi, Rize ile ilgili önemli değerlendirme ve tespitlerde bulundu. İstanbul Çamlıca'daki iş yerinde açıklamalarda bulunan Mayi, Rize'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı dönemini iyi değerlendirdiğini belirterek hayata geçirilmeye başlanan Havaalanı, Lojistik Üs, Ovit Tüneli ve Güney Çevre Yolu gibi köklü projelerle Rize'nin gelecek 5 yılda göç alan bir il olacağını ifade etti. Mayi, Rize'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönemini iyi değerlendirmesinde Rizeli siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarının da büyük katkıları olduğuna dikkat çekti.
Rize'nin iki başbakan dönemini iyi değerlendiremediğini ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı dönemini çok iyi değerlendirdiğine dikkat çeken Mayi, 'Buna Rizeli siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarının da büyük katkıları var. Cumhurbaşkanlığı döneminin iyi değerlendirilmesi ile birlikte köklü yatırımlarda Rize'ye gelmeye başladı. Havaalanı, Lojistik Üs, Ovit Tüneli ve Güney Çevre Yolu projeleri bunlardan bazıları. 1930'lu yılardan sonra Rize'den çok ciddi göçler başladı. Çay sektörünün piyasaya hakim olması ile birlikte göçler geriye dönüş yaptı. 1980'li yıllardan sonra insanlar yine gurbete çıkarak iş imkanlarını geliştirmek için arayışlara düştü. Bu yatırımlar gelecek 5 yılda göç alan bir il olacak.' dedi.

'RİZE GÖÇ ALAN BİR İL OLACAKTIR'
Rize'nin nüfusunun 1930'lu yıllarda 170 bin, 2016 yılında ise bu rakam 320 bin civarında olduğunu kaydeden Mayi, 1930'lu yıllarda Rize nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 1.5'unu oluştururken bugün ise 0.5'ini oluşturuyor. Bu yatırımlarla artık Rize dışında olan ve sayıları 1.5 milyon olan Rizelilerin dönüşünü sağlayacaktır. Turizmle sanayi sektörünün gelişmesi ile Rize göç alan bir il haline dönüşecektir. Dışarıdaki Rizeliler artık Rize'ye yatırım yapmaktan keyif alacaktır. Rize'nin geleceği parlaktır. Rizeli iş adamlarının dikkatinin Rize'ye çekilmesi için STK'ların hazırlık yapması lazım. Bu hazırlığın iyi yapılması lazım ki sanayici ve iş adamının dikkatini Rize'ye çekmiş oluruz.' dedi.

'ÇAY KANUNU İSTİŞARE EDİLMELİ'
Çay tarımında organik gübreye geçilmesi çalışmalarının doğru olduğunu ancak organik gübreye geçişin sağlıklı yapılması gerektiğine vurgu yapan mayi, 'Bizim toprağımız organik gübreye hazır mı?. Burada vatandaşların mağdur olmaması lazım. Bunlar hesap edilerek bir proje ortaya konuşmalı. Çayla ilgili kanun çalışması var. Bunları vatandaşla siyasilerle ve STK'larla görüşmeden kanun çıkarılmamalı. Bu konuda çaya önemin verilmesi lazım. Bölgenin olmazsa olması çaydır. Çay ve turizmin gelişimi ile ilgili yerel siyasetçilerimiz gerekli çalışmaları yaparsa Rize gelecekte göç alan bir il olacağına inanıyorum.' dedi.

'ATATÜRK HEYKELİNİN TAŞINMASI DOĞRU BİR KARARDIR'
Atatürk heykelinin valilik önüne taşınması kararının doğru olduğunu ifade eden Mayi, bu gelişme ile başlayan tartışmaları değerlendirdi. Rizelilere karşı olumsuz yorumlarda bulunan kişilerin akıllarından zoru olan kişiler olduğunu vurgulayan Mayi, 'Rizeli geçmişte her zaman milli mücadele içerisinde yerini almış devlet, vatan, millet için gerekli hassasiyeti ortaya koymuş ve İpsiz Recep gibi kahramanlar çıkarmıştır. Milli mücadele döneminde verilen şehitlerde unutulmamalıdır. Atatürk heykeli ile tartışmalar anlam ifade etmiyor. Heykel kaldırılmadı. Atatürk heykeli olması gereken yere gitti. Rize'de Atatürk heykeli valilik önündeydi. Valilik binası kaldırılınca aslında heykel de oraya taşınmalıydı. O günkü siyasiler ve yöneticiler konuyu ihmal etmiş. Şimdi meydanda bir düzenleme çalışması başlatıldı. Buda Rize için doğru ve güzel bir projedir. Bu proje kapsamında Atatürk heykelinin de valilik önüne taşınması doğru bir karar olmuştur. Bu konuda bir bardak suda fırtına koparanlar bana göre bu işten siyasi rant hesabı içerisinde bir organize yaptılar. Bu organize sonucu Rizelilerin ülke genelinde yanlış anlaşılmasına da vesile oldular. Rizeli bu konuda imtihanını vermiştir. Rize milli duruşları her zaman yüksek olan geçmişte Osmanlı'ya Sadrazam vermiş, iki başbakan, TBMM başkanları ve Cumhurbaşkanı çıkarmış bir şehirdir. Burada bit bardak suda fırtına koparanlar umduğunu bulamamıştır.' ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR Destekleme Bedeli Hesaplara Yattı mı? ÇAYKUR Destekleme Bedeli Hesaplara Yattı mı?

Kaynak: Rize Gündem Gazetesi

Editör: Haber Merkezi