Başı darda olan ona koşardı. Günümüzde yok olmak üzere olan cemaat adamlarının (arabulucu) son temsilcilerindendi. 3 Ağustos 20011 tarihinde aramızdan ayrılsa da Rize'de silinmez bir iz bıraktı.

ÖRNEK BİR SPOR ADAMI
Lokman Koçan Rize ilinin yetiştirdiği örnek bir sporcu spor eğitimcisidir. O futbolun yanı sıra masa tenisindeki yeri ilimiz sporu için çok önemli bir örnektir. Koçan 14 yaşında Rizespor amatörde futbola başladı. Malatyaspor (profesyonel ), Ercincanspor, Rizespor, Çayspor, Denizli Karagücü, Kalespor, Esnafspor, Y.S.E'de 15 yıl futbol oynadı. Ordu Milli takımına çağrıldı. Lokman Koçan futbolun dışında asıl başarısını Masa tenisi sporunda ortaya koymuştur.

MASA TENİSİNDE DE BAŞARILARA İMZA ATTI
Dönemin Gençlik ve Spor Rize İl Müdürü Ömer Akmehmet'in teşviki ile 1978 yılında yapılan İ.F.S Dünya Liseler Arası Masa Tenisi karşılaşmasında 2.lık elde eden Türkiye Masa Tenisi Takımının Baş antrenörlüğe getirilmişti. Kızlarda Dünya birinciliği, üçüncülüğü ve dördüncüğü elde eden takımın başında hep Lokman Koçan vardı. Türkiyenin en genç ( 35 yaş ) eğitim grup başkanlarından biri olarak başarılara imza attı.

RİZESPOR'UN İLK FUTBOLCULARINDANDI
Rizespor profesyonel takımında Salim (Erzincan Şekerspor), Rasim (Erzincan Şekerspor), Ahmet (Giresunspor), Hakkı (Rizegücü), Ahmet (Petrolofis), Mustafa (Erzincan Şekerspor), Mustafa (Samsunspor), İbrahim (Trabzonspor), Salih (Kastamonuspor), Atilla (Giresunspor), Sabahattin (Erzincan Şekerspor), Tuncay (Sarıyer), Yüksel (Sarıyer), Şenol (Beşiktaş), Cevat (Rize Çayspor), Kadir (Rize Çayspor), B.Cevat (Rize Çayspor), Enver (Rize Çayspor), Yücel (Rizegücü) ile birlikte top koştururken hem amatör hemde profosyonel takımda yer almış olmanın mutluluğunu yaşadı.

LOKMAN KOÇAN'IN YILDIZLARI
Rizespor eski Kaptanlarından İsmail Karali'nin Rize Güneş Gazetesi için hazırldığı 'tarih Konuşuyor' yazı dizisinin konuğu olan Lokman Koçan Rize futbolunun yetiştirdiği en iyi on biri şöyle sıralıyordu: Köfte İsmet, Suat, Hamit Kazancı, Sedat Hüseyinoğlu, Temel Birol, Recep Tecimer, Süreyya Saraç,İrfan Akaslan,Motor Muhammet, Şenol Birol ve Aynur Yaptığı hatanın telafisi gayreti ve korkuyla 3 gol attı

3 GOL ATTIM YUMRUK YEDİM
Koçan yine aynı söyleşide bir hatırasını şöyle dile getiriyordu : Rizespor- Fener maçında benim hatam sonucu ilk devre 2-0 yenik durumdaydık. İkinci yarı Antrenörüm Muharrem Kürkçü sol açığa aldı beni. Gözlerinde öfke kıvılcımları taşıyordu. Yaptığım hatanın telafisi gayreti ve korkuyla 3 gol attım. Maçı 3-2 kazandık. Soyunda odasına kendimden emin bir şekilde girdim. Girmemle birlikte iki yumrukla kazanın dibinde buldum kendimi. Kürkçü böyle karşılamıştı beni. Sonra 27.5 lira prim verildi hep birlikte sinemaya gittik. Geçmiş döneme baktığımda Şemsettin Çepni, Muharrem Kürkçü, Ali Tufanoğlu ve İrfan Akaslan
benliğimde iz bırakan yöneticilerdir.

RİZE İSPİR YOLU İÇİN KAMUOYU OLUŞTURUYORDU
Hayata hep neşe katan Koçan amansız bir hastalıkla mücadele veriyordu. Kendi sıkıntılarını bir yana bırakıp Rize için hayatı önem taşıdığına inandığı Rize- İspir yolunun tamamlanması için kamuoyu oluşturma çabasındaydı. 2 Ağustos 2011 tarihinde yakalandığı amansız hastalığa yenik düşen 'İspirli' Lokman Koçan vefat etti. Cenaze namazı ertesi gün ikindi namazına müteakip Rize Orta camiinde kılındı. Koçan Rizelilerin gönlünde iz, geride hoş bir seda bıraktı.


Başından Vurulmuş Erkek Cesedi Bulundu Başından Vurulmuş Erkek Cesedi Bulundu


Lokman Koçan ve Fatih Sultan Kar


Çayspor'dan bir kesit
1968'69 sezonundan bir Çayspor onbiri.(Soldan sağa), Ayaktakiler: Lokman Koçal, Osman Şad, Süleyman Hasmaden, Yılmaz, Yaşar Turan Rakıcı. Oturanlar: Ömer Kavuncu, Adil Kazdal, -, Atilla Biberoğlu, Behçet Taşpınar


Şenol Birol'un (oturan 1.)Teknik Direktör ve futbolcu olarak görev yaptığı Rizespor, 1968-69 Sezonuna güçlü bir kadro ile başlıyordu. Kadroda Lokman Koçan (ayakta 9.) da yer alıyordu.


Lokman Koçan'ın gençlik yıllarına ait bir fotoğrafı


Lokman Koçan arkadaşlarıyla birlikte futbol maçı izliyor


Lokman Koçan'ın en büyük hayali Ovit Tünelinin açılışını görmekti. Fotoğrafta Koçan haritada Ovit Geçidini gösteriyor

Fatih Sultan KAR / İST.

Editör: Haber Merkezi