13 Mayıs 1930 tarihinde Rize'de doğdu. Babası Rize'nin saygın tüccarlarından Hüseyin Kürkçü'dür. Rizespor'un 1953 yılında amatör, 1968 yılında profesyonel Rizespor'un kuruluşunda kurucu olarak yer almıştır. Hem amatör hem profesyonel Rizespor'da kuruculuk yapan tek kişidir.

Rizespor Başkanı sokakta yağmur altında bilet satıyor
Ya yaşayan tek kurucumuz Muharrem Kürkçü'yü anlamak Rizespor'u anlamaktır. Zor zamanlarda görev yaptı. Mağazasının önünde yağmur altında maç bileti sattığına tanıklık etmişimdir. Her yıllık iznimde ona uğrar eskileri konuşuruz.

Muharrem Kürkçü demek, Rizespor demektir
1947 yılı büyük gelişmelere sahne olması bakımından Rizespor camiası için önemli bir yıldır. O yıl, Şemsettin Çepni (Şemsi Hoca) tarafından sarı kırmızı formalı Güneşspor kuruluyor, keza kardeş ve rakip takım sarı lacivert Fener Gençlik mücadeleye katılıyordu. Güneşspor takımında Atıf (Taviloğlu), Tahsin (Tuzcu) ve Atilla, kaleci olarak; Musa (Dal), Salim, Ekrem (Akdeniz), İsmail (Kumbasar), Zeki (Köseoğlu), Çengel Akif (Tuzcu), Rüzgar Recep (Ayvaz), Vural (Kazmaz), Kadir (Berk), Mehmet Ali (Mataracı), Tommy Lawton Lütfü (Tabak), Musa (Ayvaz), Hamit (Karaca) ve Muharrem (Kürkçü) yer alıyordu.

En ağır görevler ona düşüyordu
Muharrem Kürkçü, Rizespor'un kuruluşunda büyük çabalar sarf etti. Bahattin Coşkun, Şemsettin Çepni ve İrfan Bilgin'le birlikte profesyonel Rizespor'un kurucularından biri olarak tarihe geçti. Bahattin Coşkun tarafından oluşturulan ilk yönetim kurulunda genel sekreter olarak taşın altına elini koydu. Yönetim kurulunda en ağır görevler ona düşüyordu. Kulübün mali işleri yanında futbolcuların disiplinleriyle de bizzat ilgileniyordu. Rizespor'un ikinci olağan kongresi sonucunda da yönetim kuruluna seçilerek genel sekreterlik görevini sürdürdü. Rizespor için verilen hiçbir görevden kaçmadı. En zor zamanlarda Rizespor'un yönetim kurulunda görev yaptı.

Kulübün anahtarı Valiye teslim edildi
Kürkçü duruma el koydu
Ne takımda ne de kentte eski hava bir türlü oluşturulamıyordu. Nihayet, işler iyice yokuşa sürülünce 2 Temmuz 1989 günü, 'disiplin' parolasıyla göreve Ahmet Akyıldız başkanlığındaki yönetim, çareyi kulübü Valiliğe teslim etmekte buluyordu. İşte böylesi bir yönetim boşluğu arasında yeni yıla girildi. 10 Ocak 1990 günü Divan Başkanı Rizespor Kurucusu zor zamanlarda elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Muharrem Kürkçü Rizespor Başkanlığını üsteniyordu.Bu bir geçiş süreci olduğundan Kürkçü görevi, 5 ay süreyle sürdürmüş (11 Ocak 1990 – 21 Mayıs 1990) 21 Mayıs 1990 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul sonucu bayrağı Başkan Hamit Oral'a devretmiştir.

BAL'da Rize Fırtınası BAL'da Rize Fırtınası

Üç kuşak Rizesporlular
Kürkçü ailesi, üç kuşaktır Rizespor'a hizmet etmiş köklü bir ailedir. Muharrem Kürkçü'nün mirasını oğlu Hüsnü'den sonra şimdi de torunu Evren devralmış sürdürüyor. Muharrem Kürkçü, üç kuşak Rizespor'lu bir ailenin en büyük ferdi olmanın haklı gururu ile Rize'de mütevazı bir hayat sürdürüyor. Güneşspor'da futbolcu, Rizespor'da kurucu, yönetici ve başkan olarak görev yapan Kürkçü'nün oğlu Hüsnü de Rizespor'da futbolculuk, kaptanlık, teknik direktörlük ve Genel Menajerlik görevlerinde bulundu. Ayrıca ailenin genç kuşak temsilcisi Evren Kürkçü de Rizespor A takımında top koşturmuştur.

Fatih Sultan KAR / İST

Editör: Haber Merkezi