Doğu Karadeniz'de 2007 yılından sonra görülmeye başlanan ve birkaç yıldır çoğalan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, tarım ürünlerini tehdit ediyor. Vücudu genellikle açık gri renkte olan ve rahatsız edildiklerinde hızla zıplayabilen kelebeklerin, özellikle suyunu emdikleri sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden olduğu belirlendi. Çay ve fındık bitkisindeki suyun emilip kurumasına da yol açmasından endişe edilen zararlı kelebek, yaz ayı ile birlikte Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde sahil bölgelerinde yayıldı. Tarım ürünlerinin yanı sıra evleri de istila etmeye başlayan böcek, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi.

Rize'de Çocuk Nüfusu Ne Kadar? Rize'de Çocuk Nüfusu Ne Kadar?

'ELLE TUTULUR SOMUT BİR ADIM ATILMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR'

Doğu Karadeniz'i esir alan vampir kelebek ile ilgili Rize Salarha Vadisi Yeni Şehir Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (SALVADER) yönetim kurulu bir açıklama yaptı.

SALVADER tarafından yapılan çözüm çağrısından şu ifadelere yer verildi:

'Yıllardan beri ilimizi, bölgemizi etkisi altında alan; tarımsal ürünlerimizin suyunu içerek kurutan, yaşamımızın her alanına nüfus edip insanları canından bezdiren, çayımızı tehdit eder duruma getiren çağın vebası gibi çaresi bulunamayacakmış izlenimi veren kelebek sorunu ile ilgili olarak zaman zaman toplantılar yapıldığı, çeşitli görüşler ortaya atıldığı fakat netice olarak gözle görülür elle tutulur somut bir adımın atılamadığı görülmektedir.

Bu bağlamda çözüm odaklı konu ile ilgili olarak dernek üyelerimizden ve bölge halkımızdan gelen yoğun talepler üzerine ilimizde ve vadimizde yaşanan böylesi tarımsal kaynaklı sorunun çözümü noktasında ilgililerce bu güne kadar yapılan toplantı ve açıklamalarda tatmin edici ve güven verici nitelikte olmadığı netice olarak kelebeklerde azalmadan çok çoğalmanın gerçekleştiği görülmektedir.

İlk başlangıçta sahil kısmında görülmeye başlayan bu kelebek türü zaman içinde her geçen yıl üst kesimlere ulaşarak bölgenin tamamını kapsamakta ve başka illere doğruda yayılmaktadır.

Cinsi bile henüz netleşmemiş olan halkımızın korkulu rüyası, tarımsal nebatatların baş belası, su emici, kurutucu, çağın vebası, kendisi küçük zararı büyük vampir lakaplı kelebekle ilgili olarak ilimizde ve bölgemizde yapılan araştırmaların yeterli olmadığını , bu sorunun çözümü noktasında daha kapsamlı bir çalışmanın yapılmasını, Siyasilerimiz ve Vekillerimiz aracılığı ile İlgili Bakanlıklarca ele alınmasını, ülke düzeyine yayılmadan çözüm bulunmasını ve zarar gören halkın mağduriyeti giderilmesini talep ediyor ve diliyoruz.'

RİCANİA SİMULANS

Kafkaslar'da yer alan Gürcistan üzerinden 2007 yılında Doğu Karadeniz'e gelen 'Vampir' olarak da bilinen Ricania Simulans adlı canlı türü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yayılmaya başladı. Bölgede son birkaç yıldır çoğalan, 'Ricania simulans', suyunu emdiği sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden oluyor. Son yıllarda yayılma alanın daha da geliştiren tür, Karadeniz sahili boyunca Samsun'a kadar ulaştı. Ayrıca Trakya bölgesinde Bulgaristan üzerinden İstanbul ve Sakarya'ya kadar yayılarak Marmara Bölgesi'nde de görülmeye başlandı. Mayıs ayında ergin öncesi dönemde tüylü bir yapıda olan canlı, Haziran ortasından itibaren ergin dönemine ulaşıyor. Bu dönemde beslenme aktivitelerini azaltıp, yumurtlama aktivitelerini arttırıyor.

Editör: Haber Merkezi