Ekim ayının meme kanserinde farkındalık ayı olmasından dolayı Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği ile Kitap Kurtları Kulübü düzenledikleri Meme Kanserinde Erken Tanı panelinde Rizelilere sakın geç kalma erken gel dediler.

'Meme Kanserinde Erken Tanı'' paneli için günün anlamına ve önemine dikkat çekmek amacıyla özel bir sahne tasarımı hazırlandı. Panel büyük bir ilgi ve beğeniyle izlenerek takip edildi. Panelin sunuculuğunu yapan Birsen Ertan, Olcay Kasımoğlu'nun şiirleriyle programa başladı.

Programın açılış bir konuşmasını yapan Ebruli YSD Başkanı Hülya Cerrahoğlu, kendisinin de kanserle mücadele ettiğini ve bu mücadeleyi nasıl kazandığını anlatarak, 10 yıldır yaptıkları birçok sanatsal, kültürel etkinlikler yanında bu tarz sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini ifade etti.Panel katılımcılarından 'Simurg Olmak Zamanı'' kitabının yazarı Olcay Kasımoğlu meme kanseriyle olan mücadelesini anlattı. Kadının bir bütün olduğunu, bir aileden bir kadının çıkmasının o ailenin ve toplumun yıkılmasına sebep olduğuna değindi. Kendisinin küllerinden yeniden doğuşunu ve hayat deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Araç Tırın Altına Girdi: Karı-Koca Hayatını Kaybetti Araç Tırın Altına Girdi: Karı-Koca Hayatını Kaybetti

40 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN UYARI
Programın konuşmacılarından Dr. Ali Özdemir ise sunumunda meme kanserinde erken teşhisin önemine değinerek; 'Yaşam boyunca 8 kadından 1'inde meme kanseri görülüyor. Bu ciddi bir rakamdır. En sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğu biliyoruz. 40 yaş ve üzeri kadınların mutlaka her yıl mamografi çektirmeleri gerekiyor' diye konuştu.

Özdemir konuşması ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Panel konuşmacılarından Tuğba Er Bekar ise 23 yaşında yakalandığı meme kanserini yaşam enerjisi ile nasıl atlattığını anlatarak; 'Kah gülerek kah duygusal anlar yaşayarak meme kanserini yendim. Hiçbir zaman kendisini hayattan soyutlamadım. Ailemin, dostlarımın desteği ile o zorlu günleri atlattım. Kadınlar aslında kanserin değil kötü sözlerin zehirliyor. Kanser hastalarına karşı kişilerin yaklaşımlarının daha hassas olunması gerekiyor. Meme kanseri olduğumda 23 yaşında genç bir kızdım. Ne yazık ki o süreçte beni üzen olaylarla da karşılaştım. Ancak yaşama olan pozitif bakış açım ve yakınlarımın bana göstermiş olduğu psikolojik destekle tüm zorlukları aştım. Saçsız, kirpiksiz de kaldım ama hiç yalnız kalmadım. Renkli renkli peruklar takıp, kanser sürecini kendi hayatımda daha eğlenceli hale getirmeye çalıştım. Bana bu süreçte destek olan tüm arkadaşlarıma aileme ve eşime teşekkür diyorum' ifadelerine yer verdi.

Konuşmalar ardından Rize Halk Sağlık Merkezi tarafından temin edilen KETEM aracında ücretsiz olarak mamografi çekimi ve meme muayenesi yapıldı. Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği tarafından panel konuşmacılarına günün anısı olarak Ebruli Tabloları hediye edildi. Olcay Kasımoğlu ise okurlarına kitabını imzaladı.

Editör: Haber Merkezi