Bolu'da Samanlık ve Traktör Alev Alev Yandı Bolu'da Samanlık ve Traktör Alev Alev Yandı

Kabil açıklamasında son 15 yılda Türkiye'nin büyük gelişme gösterdiğini ifade ederek; 'Ülkemiz karayolu ağının Doğu Karadeniz kesiminde büyük ölçüde tamamlanan doğu-batı akslarından sonra, kuzey-güney akslarının inşasına da başlanmıştır. Bölgemizdeki sıra dağların kıyıya paralel olması dolayısıyla bunları dik kesen söz konusu yollarda tünelle geçişler büyük önem kazanmıştır. Gelişen tünel tekniği ile Karadeniz sahil yolunda geçilemeyecek zannedilen kısımlar tünelle rahatlıkla geçilmiştir. Nitekim tüm Rizelinin hayali olan Ovit Dağı da 14 km. uzunlukta bir tünelle aşılmaktadır. Rize Merkez Salarha vadisinde bulunan 2 belde ile 47 köyümüzün istifade ettiği Salarha yolu 2017 yılı trafik sayımında günlük ortalama 7100 araç/gün trafik yoğunluğu ile Türkiye'de en çok trafiğe sahip il yollardan biridir. Bu nedenle inşa edilen Salarha tüneli de bölgenin cazibesini arttırarak yoğunlukla sanayi ve ticaret faaliyetlerinin Salarha vadisine yönelmesine yol açacaktır. Bu durum bölge için ileriye dönük planlamaların şimdiden yapılmasının zorunluluğunu ortaya koymaktadır' dedi.

TÜNEL İLE YAKIT VE ARAÇ İŞLETME GİDERLERİ AZALACAKTIR
Bu bağlamda bir yol mühendisi olarak önerisini ifade eden Kabil; 'Salarha vadisinin, yapılacak bir tünelle yakında bir transit yol olarak çalışacak Rize-İspir-Erzurum yoluna bağlanmasının projelendirilmesidir. Mevcut yola göre yaklaşık 21 km. civarında kısa olacağı hesaplanan bu yol, Rize ve Salarha bölgesi için çok büyük öneme sahip olacaktır. Bu proje ile; Rize Merkez ve Salarha bölgesinin yanı sıra, Güneysu ve Rize'nin doğu ilçelerinin tamamından, İkizdere İspir, Erzurum ve Anadolu'nun doğu ve güneyindeki her iline giden ve gelen trafiğin yanı sıra, bölgeler arasında ticaret yapan kişilere de daha kısa güzergah ve yatırım olanakları sunulabilecektir. Ayrıca, güzergahtaki kısalma ile yakıt ve araç işletme giderleri de oldukça azalacaktır' diye konuştu.

54 KM'LİK YOL 33 KM DÜŞÜYOR
Bu maksatla yıllar önce Karayollarında görevli olduğu 1970'lerde yaptırdığı etüd çalışmalarından örnek veren Kabil; '8 km olarak öngörülen tüneli o günün teknik imkanları ile yapmak mümkün olmadığından bu bağlantı yapılamamıştır. Oysa günümüzde tünel inşaatı teknolojileri ve makineler oldukça geliştiğinden bu tünelleri yapmak kolaylaşmıştır. Bu doğrultuda yapılan güzergah etüd çalışmalarında 3 adet tünelli güzergah alternatifi ekteki uydu haritasında gösterilmiştir. Bunlardan 1 nolu Andon Çatum - İkizdere Santral güzergahı, en yüksek standartlı ve yapılabilirliği en uygun alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bu güzergahta yapılacak 8700 m. tünel ile hiç bağlantı yolu yapmaksızın iki vadi birbirine bağlanabilmektedir. Böylelikle, mevcut İkizdere – İyidere - Rize yolu ile 54 km. olan mesafe bu tünel ile Salarha üzerinden 33 km ye düşmektedir. Yani 21 km. kısalmaktadır. 2 nolu güzergahta 7500 m. tünel ve 4 km. bağlantı yolu ile mesafe 20 km. kısalmaktadır.3 nolu güzergahta 8500 m. tünel 6 km. bağlantı yolu ile mesafe ancak 15 km. kısalmaktadır. Bence en uygun güzergah yol standardı, yapım kolaylığı ve kısalma ile 1 nolu Andon Çatum - İkizdere santral arasındaki güzergahtır. Ancak yapım ve kamulaştırma, teknik zorluklar, zemin problemleri ortaya çıkacaktır. Güzergahın çevreye ve yerleşimlere etkileri, ilgili kurumlarca detaylı bir şekilde araştırmalar yapılarak hangi güzergah projesinin daha rantabıl olduğu daha net bir şekilde ortaya konabilir. Bu tünel yıllardır Salarha ve İkizdere bölgesinde yaşayan halkımızın bir rüyasıdır. Gerçekleşmesi hususunda önce devlet büyüklerimizin ve ilgili kurumlarımızın olumlu kararını bekliyoruz. Bu şekilde Rize şehrinin Salarha vadisine doğru büyümesi de sağlanacaktır' diyerek tünelin bölge için önemi ve yapım zorluklarını ortaya koydu.


Editör: Haber Merkezi