TMMOB Rize’de Seçim Yapıldı TMMOB Rize’de Seçim Yapıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez 2008 yılında görülen Ricania Simulans isimli kelebek ilk olarak İyidere İlçesi'nde gözlenirken dokuz yıl içerisinde hızla çoğalarak Trabzon'un Of İlçesi'nden Artvin'in Hopa İlçesi'ne kadar tüm sahil ve iç kesimlerinde etkili oldu. İlk önce mısır ve fasulye gibi yumuşak bitkilerde etkili olan Kelebeğin, genetik yapısının güçlenerek son yıllarda mandalina, çay ve meyve ağaçlarına da zarar verdiği tespit edildi. Kelebeğin gelişiminin ve yayılmasının önüne geçilmemesi bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan çay tarımını da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

KELEBEĞİN İNSAN ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİSİ YOK
Kelebeğin yüksek nemi sevdiği anlaşılırken bulunduğu diğer ülkelerde tarım ürünlerine zarar vermediği Rize'de ise aksine tarım ürünleri üzerinde büyük oranda zararlı olduğu tespit edildi. Kelebeğin insan üzerinde ise olumsuz bir etkisine rastlanılmadı. Bu yıl sıcak ve rutubetin kendini yoğun bir şekilde hissettirdiği bu günlerde yine kendini gösteren kelebek, çay tarımı ile uğraşan müstahsile tarlalarda eşlik ediyor.

MÜCADELE BAŞLATILDI
Ricania Simulans isimli kelebeğe karşı biyoteknik mücadele yöntemlerinin araştırılması projesi geçtiğimiz günlerde Rize'de yürütülmeye başlandı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonuyla Rize İl Müdürlüğü'nün proje ortaklığında başlatılan çalışmalara Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları destek veriyor. Birlikte yürütülen çalışmada Ricania sp.'ye karşı biyoteknik mücadele kapsamında sarı renkli yapışkan tuzakların etkinliği, kitle halinde tuzakla yakalama yönteminin etkinliği araştırılacak.

SAYIM YAPILARAK TAKİP EDİLİYOR
22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında birinci deneme yeri İyidere İlçesi Sarayköy mevkiinde 10 dönümlük çay deneme alanında çıtalı yapışkan renk tuzaklarının kurulumu yapıldı. İkinci deneme yeri olarak Pazar Güzelyalı mevkiinde belirlenen 10 dönümlük kapama kivi bahçesinde yapışkan renk tuzaklarının asılarak yerleştirilmesi yapıldı. Her hafta tuzaklardaki Ricania sp. nimf ve ergin sayımları yapılarak çalışmalar takip ediliyor. Çalışmalar ile yapışkan renk tuzaklarının hangi yükseklikte ve hangi yoğunlukta uygulanmasının daha etkili olacağı, maliyet analizleri vb. yapılarak sonuçlarına göre teknik talimatlara girip girmeyeceğine ve kitlesel mücadelede kullanımına karar verilecek. Projenin ilerleyen dönemlerinde renk tuzakları ile ışık tuzakları kombinasyonu da denemeye dahil edilecek. İnceleme yapan heyet henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Denemelerin bu yaz sonuna kadar yapılması bekleniyor. Ardından biyoteknik mücadele yöntemleriyle ilgili bir yol haritası belirlenecek.

Editör: Haber Merkezi