27 Nisan 1950'de Rize'de doğdum. Şevket ve Saynur Yardımcı'nın oğludur. İlkokulu Gülbahar İlkokulunda okudu. Ortaokul ve liseyi İstanbul'da, yatılı olarak okudu. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Vatan Mühendislik Yüksek Okulu'nu bitirdi. İnşaat mühendisidir. Üniversite hayatı bittikten sonra Rize'ye döndü. Babasının işlerini devraldı. Babası o 1970 yılında İstanbul'a taşındı. O zaman Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan inşaat malzemesi mağazaları yönetti. İnşaat malzemesi, nalburiye, hırdavat işleri yanında Bağdatlı Un Fabrikası'nın işte satış müdürlüğünü yürüttü. Yönetim kurulu başkanlığını patronluğunu yaptı. Rizespor Kulübü profesyonel futbol takımı Genel Kaptanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Rize Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Armatörler Birliği ve Türk Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu. İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Rize Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kurucu üyesidir. Bahama Devleti'nin İstanbul Fahri Başkonsolosluğu yaptı. 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı ve Savunma Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İyi düzeyde İngilizce biliyorum, Emel Hanın ile evli olup, 3 çocuk babasıyım.

Çok genç bir yaşta Rizespor'a genel kaptan oldu
Rizespor'da ilk olarak Suat Mamat'ın Teknik Direktörlüğü döneminde genel kaptanlık yaptı. Bülent Eken, Kadri Aytaç gibi deneyimli isimlerle çalıştı. On yıl genel kaptanlık yaptı. O dönemlerde Mustafa Rakıcı, Nuri Akbulut, Paşa Ali Alaman, Dr. Hüseyin Akyıldız ve Ancerli Kemal (Kemal Özkan) gibi isimlerle çalıştı.

Rizespor'u sahipsiz bırakmadı
1980-81 sezonunda Rizespor küme düşmüştü. Futbolcuları kapışılıyordu. 12 Eylül dönemi idi. Yönetimde sorunlar yaşanıyor ve kulübümüz adeta ortada kalıyordu. Rize'nin ileri gelenleri toplantılar yapıyordu. Takıma ve futbolculara sahip çıkılmasa futbolcular bedavaya başka takımlara gidecekti. Bir transfer komitesi kuruldu. Komitenin başına Hasan Kemal Yardımcı seçildi. Kıyasıya pazarlıklar sonucu Zafer, Sinan ve Osman gibi kaliteli futbolcular iyi paralarla satıldı. Rizespor zor bir süreçten geçiyordu. Dönemin Valisi Namık Günel ve Rizeliler onun başkan olmasını çok istiyordu istemişlerdi.

Rizelilere sahip çıktı
19 Ağustos 1984 tarihinde yapılan kongre sonucu başkanlığa seçildi. Yönetim kurulunda Fehmi Ekşi, Sedat Bıçakçı, Rahmi Rakıcı, Mustafa Tanıl Kosif, Ahmet Hacıömeroğlu, Arif Ekşi, Hamit Oral, İsmet Sevimli, Kemal Özkan, İsmail Katırcı. gibi saygın isimler yer alıyordu. Alt yapıya önem verdi. Esnafspor'dan yedi futbolcuyu Rizespor'a dahil edildi. Cesarettin, Burhan, Oktay ve Hüsnü o dönem takıma dahil edildi. Birçok genci A takımla kaynaştırıldı. Rizeli futbolcuların transferine zemin oluşturdu.

Başakşehir: 1 - Çaykur Rizespor: 0 (İlk yarı) Başakşehir: 1 - Çaykur Rizespor: 0 (İlk yarı)

Gönlünü Rize'de bırakarak ayrıldı
Sonra ailesinin işlerinden ötürü şirket münasebetiyle önce İzmir'e, daha sonra gitmek zorunda kaldı. Rizespor'u mecburen bıraktı. Ama her zaman Rize'nin, Rizeli'nin ve Rizespor'un yanında oldu. O dönem biraz daha mütevazı, biraz daha amatörlük hakimdi. Zorlukları el ele vererek ve memleket sevgisi ile aşıldı.

Rize Yatırım AŞ'nin kurucuları arasında yer aldı.

Şampiyonluğun mimarı
09 Ağustos 2017 TFF 1. Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor'da yönetim kurulu kararı ile başkanlık görevine getirilen Hasan Kemal Yardımcı koltuğu Metin Kalkavan'dan devraldı. Küstürülen taraftarı sıcak yaklaşımlarla takıma sahip çıkmaya davet etti. Rizespor'un Rize'den yönetilmesi gerektiği anlayışıyla mesaisini Rizespor'a adadı. Rize'de sevilen isimleri yönetimine aldı. İlçeleri ziyaret ederek Rizespor'un başarısının birliktelikten geçtiğini anlattı. Ve Rizespor'un yeniden Süper Lige yükselmesinin mimarı oldu..


Rizespor Başkanı Hasan Kemal Yardımcı'nın 1975 (solda) ve 2018 (sağda) yılına ait iki fotoğrafı


Hasan Kemal Yardımcı henüz yirmi üç yaşında Rizespor Genel Kaptanı oldu


Soldan sağa : Nuri Akbulut, Hasan Kemal Yardımcı, İrfan Akaslan, Ali Rıza Feyiz ve Doktor Hüseyin Akyıldız

Editör: Haber Merkezi