TURİSTLERE HORON EĞİTİMİ VERİYORUM
Ayder'de yaşayan sanatçı ve otel işletmecisi Uğur Yazıcı, turizm işi ile uğraştığını belirterek; 'Ayrıca tulum enstrümanı çalıyorum. Buraya turla gelen yerli yabancı bütün turistlere tulum enstrümanını anlatıp, tanıtıp, horon nasıl oynanır onu da gösterip o şekilde turizmimize katkıda bulunuyoruz. Tulum M.S. sonra 600 yıllarda Orta Asya'dan Anadolu'ya buradan da Kaçkar dağlarının eteklerine yani buralara göç eden Oğuz Türklerinin bir kolu olan Hemşinliler tarafından bölgemize getirilmişlerdir. Yöremizde tulumdan başka enstrüman çalınmamaktadır. Yöresel horanlarımız oynanır. Tulum iki yaşına gelmemiş oğlak derisinden yapılır. O deri özel bir işlemden geçer. Hasel dediğimiz deride hiç delik ve yırtık olmayacak. Üzerinde kadife bir bez vardır. Bu sanatçının zevkine göre değişir. Ses veren kısmına da nav diyoruz. Nav şimşir veya kamış karışımından tamamen elle oyularak el emeği göz nuru o şekilde yapılıyor. Tulum çift sesli üflemeli bir çalgıdır. Dünyanın en zor çalınan enstrümanı kanundur ikincisi ise tulumdur. Bizlerde acizane bu enstrümanı yaşatmayı çalışıyoruz' diye konuştu.

TULUM ÇALMAK İÇİN KULAK ÖNEMLİ
8 yaşından bu yana tulum çaldığını belirten Uğur Yazıcı, 'Yaşım 30 bu zamana kadar beş albümüm beş klibim, sayısız canlı yayınlar ve radyo programlarım var. Her zaman söylüyorum amacımız meşhur olmak değil sadece kültürümüzü yaşatmak kültürümüzü devam ettirmek ve gelecek olan nesillere güzel bir örnek bırakmak. Çünkü tulum enstrümanı çalmak için bir örnek mutlaka olmalı. Kulak çok önemli. İyi üstatlardan örnek alıp o şekilde yola başlanmalı bir kişiyi örnek almadan dinlemeden tulum müziğini icra etmek mümkün değil' ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK, RTEÜ'lü Akademisyenin Projesine Destek Verdi TÜBİTAK, RTEÜ'lü Akademisyenin Projesine Destek Verdi



ALBÜMDE ANANEMİN SÖZLERİNDEN TÜRKÜLER VAR
Son albümünün sözlerini babası yazdığını hatırlatan Yazıcı, 'Son albümümde babamın yazdığı ninelerimizin söylediği türkülerden oluşturduk. Sevdalık işi olmadan, bu iş olmaz. Tulum aşktır zaten. Ney müzik aleti tasavvufta aşktır. Tulumda bizim yörenin aşkıdır. Zaten sesini duyduğunuz zaman tüyleriniz diken diken olur. Zaten her iş sevgiyle başlar, sevmeden bir iş yapamazsınız. Bizde gönül verdik kültürümüzü devam ettirmek için çabalıyoruz. Albümüm yazın çıktı ona bide klip çektik. Rahmetli ananemin sözlerinden eski yaşadığı olaylardan derlediği türküleri bu albümde toparladım. Gayet doğal, her kesime hitap eden herkesin dinleyeceği bir albüm oldu' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi