Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek

Derepazarı Yalı restoranda düzenlenen konferansa; Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma komutanı Albay Semih Coşkun, ilçe kaymakamı ve il sağlık müdürü Mustafa Tepe ile Basın Yayın Enformasyon Bölge Müdürü Sadettin Kaşıkçı ile Rize'de görev yapan gazeteciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Trabzon Basın Yayın Enformasyon Bölge Müdürü Sadettin Kaşıkçı ' Dünya genelinde artan uyuşturucu kullanımına paralel olarak Türkiye'de de risk artmaktadır. Artan risk, alınan tedbirleri etkin bir şekilde uygulamayı, yeni tedbirler almayı gerektirmiştir. Bu kapsamda 2014 yılında Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan 'Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Taslağı' hazırlanarak uyuşturucu ile daha kararlı bir mücadele başlatılmıştır. Kurumumuz, bu mücadelenin iletişim boyutunda yapılabilecekler ve yapılması gerekenler noktasında çalışmalar sürdürmektedir. Bu toplantı yapılması gerekenler hususunda atılmış bir adımdır. Biz biliyoruz ki uyuşturucu sadece onu kullananı değil, tüm toplumu zehirliyor. Belki bugün yakın çevremizde uyuşturucu kullanan olmayabilir ama yarın olmayacağına dair bir garantimiz yok. Öyleyse bu toplumsal virüse karşı hep beraber mücadele etmeliyiz. Bizler bu mücadeleden birey olarak sorumluyuz. Bunun yanında gazeteci olarak daha bir sorumluyuz. Çünkü yaptığımız bir haber, yayınladığımız bir görüntü riski artırabilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki haber dili risk gruplarında tetikleyici olabilmektedir. Maddi ve manevi boşluktaki gençler bir haberde okudukları ya da gördükleri karşısında savunmasız kalabilmekte, belli bir sürecin sonunda kendini bir anda kullanıcı ya da satıcı olarak bulabilmektedir' dedi.

Kaşıkçı konuşmasında ' Haberlerde uyuşturucunun nasıl kullanıldığı (şiringayla, sigarayla ve pipoyla vb.), nereden temin edildiği (cadde, sokak adları) verilmemeli. Haber metinlerinde uyuşturucu kullanımını normalleştiren ve özendiren 'uyuşturucu alışkanlığı', 'uyuşturucu tutkusu' , 'keyif verici madde' , 'altın vuruş' gibi tanımlamalardan kaçınılmalıdır' dedi.

GENÇLERİ KAYBETMEMELİYİZ
Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında kırsallardan şehirlere göçlerin başlaması ile işsiz kalan gençlerin çevrelerinde ki insanlar sayesinde önce sigara ardından bira ve çeşitli içeceklerle tanıştığını belirterek ' Maalesef bazı kişilerin sonu uyuşturucu ile buluşmak oluyor. Yine insanlar bunaldığı ve işlerinin kötüye gittiği an yine başvurdukları şey uyuşturucu veya alkol, bu konuda acil eylem planları ortaya çıkmalı. Bunların tedavisi mümkün ve Basının eğitici olması gerek. Bir çocuğumuzu bile uyuşturucuya kurban etmemeliyiz. Uyuşturucu polisiye tedbirlerle çözülemez, terör örgütlerinin de yer altı şebekelerin de para kazanç yerleri uyuşturucudur. Bunlarla mücadele de halkın desteği mutlaka olmalı, akıl sağlığını bozacak şeyler üretmek akıl işi değil. İradesi zayıf olan insanlar kendilerini çabuk kaptırabiliyorlar' dedi.

Editör: Haber Merkezi