Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı

10 yıl öncesine kadar Türkiye'de kaydına dahi rastlanmayan ve hiçbir şekilde görülmeyen bu böceğin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayılış alanı ve popülasyonu günden güne artıyor. Uzak Doğu kökenli olan bu zararlının Rusya ve Gürcistan'da 30 yıldan daha uzun bir süredir bulunduğu tespit edildi. Sarp Sınır kapısının açılmasıyla birlikte Gürcistan ile Türkiye arasındaki sınır hareketliliği nedeniyle buradan gelen bulaşık bitki materyalleri ile zararlının ülkemize bulaştığı tahmin ediliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından zararlı böcek türü ile ilgili çalışma başlatıldı. Kelebeğe benzediği ve yumuşak bitkilere yapışıp öz sularını emerek beslendiği için halk arasında 'vampir kelebek' olarak adlandırılan böcek için başlatılan çalışma ile biyoteknik ve biyolojik yönlerden araştırma yapılıyor. Çay üreticilerini rahatsız eden kelebeğin çay bitkisine zararı olmadığı tespit edilirken böceğin fasulye, salatalık ve kivi gibi bitkilerin öz suyu ile beslendiği için bahçelerde zararlı etkisi oluyor. Bakanlık saha çalışmasının ardından alınacak önlemleri belirleyecek.

Editör: Haber Merkezi