Türkiye'nin bir numaralı gündemi haline Varlık Fonu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 1 milyon çay üreticisini de meraklandırdı. Soysal Medyada özellikle Çaykur'un özelleştirilmesi için adım atılıyor yorumları yapıldı.

Son yıllarda artan ürün çeşitliliği, uluslar arası kalite ödülleri, dünya ülkelerine açılması, erken üretici ödemeleri, yeni fabrikalarla birlikte yatırım ve kapasite artırımları ile kar eden bir kurum olan ÇAYKUR'un Varlık Fonu'na devredilmesinin kurumda ne gibi bir değişikliğe yol açacağı henüz bilinmiyor. Ancak yetkililer ülkedeki büyük yatırımlar için kaynak sağlayacağı belirtilen Varlık Fonu'na devredilen Çaykur'un yönetiminde ve işleyişinde herhangi bir değişiklik olmayacağı görüşünde. Bakanlıkla ilgili temaslarını aynen sürdürmesi beklenen kurumun ödemelerden, yatırımlara, dış pazar arayışlarından, pazarlama stratejilerine kadar uygulanan başarılı yönetim şeklini aynen koruyacak. Ancak Varlık Fonu yönetmenlikleri hazırlanması ile kurumda yaşanacak değişikliklerin neler olacağı beklenip görülecek.

VARLIK FONU NEDİR?
Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlar olarak biliniyor. Varlık Fonu'nun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşuyor. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanabilir: (1) Harcamalarını artırır. (2) Mevcut vergi yükünü düşürür. (3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir. (4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gidebilir. Bu tür fon yönetimlerinde temel hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanmak. Bu işlemleri, bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında yürütmek kolay değil. Varlık fonu kuruluşunun bir nedeni de bu kısıtlamalardan kurtulmak.

VARLIK FONU NE ZAMAN KURULDU?
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VARLIK FONU'NUN AMACI NEDİR?
Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştiriyor.

KİM DENETLİYOR?
Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyuyor.
Türkiye Varlık Fonu'nun mal varlığı ile şirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar şirketin mal varlığından ayrıldı.

YÖNETİM KURULU'NDA KİMLER VAR?
Türkiye Sicil Gazetesi'ndeki bilgiye göre, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan atandı. Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ise Mehmet Bostan atanmıştı.

AYAR: ÇAYKUR'A VERİLEN DEĞERDİR
AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan ÇAYKUR'la ilgili açıklama yaptı, 'Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş ise bu ÇAYKUR'a verilen değeri göstermektedir.' Dedi. Ayar, Çaykur'un özelleştirme İdaresi'nden alıp Türkiye Varlık Fonu'na devredildiğini de belirtti.

ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak? ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak?

AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan ÇAYKUR'la ilgili açıklama yaptı. Ayar, 'Türkiye Varlık Fonu 2016 yılında devlete ait varlıkların yönetilmesi için kurulmuş Başbakanlığa bağlı adı üzerinde fondur.G20 ülkelerinin tamamında var olan bu fon yapılanması nasıl çalışıyorsa Türkiye Varlık Fonu da öyle çalışacak. Türkiye'nin devasa kuruluşları ile beraber ÇAYKUR'un da bu fona devredildiği doğrudur. ÇAYKUR'un 1990'lı yıllardan beri Özelleştirme İdaresine devredilmiş olduğunu herhalde herkes biliyordur. Bugün yapılan ise Özelleştirme İdaresi'nden alıp Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesidir. Bu devredilme meselesinde bir şeyler arayanlar varsa burada kötü bir durum yok. Bilakis Özelleştirme İdaresi'nden alındığı için iyi bir gelişmedir.Kaldı ki; devletin bir kurumundan başka bir kurumuna bağlanması ÇAYKUR çalışanlarına, Çay Müstahsillerine ve ÇAYKUR paydaşlarına herhangi bir şey kaybettirmez. Ziraat Bankası, PTT, BİST (Borsa İstanbul), BOTAŞ, Eti Maden, TÜRKSAT, THY, Halkbank gibi devasa kuruluşlarla ÇAYKUR aynı değerde tutularak Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş ise bu ÇAYKUR'a verilen değeri göstermektedir.'

Bekaroğlu'ndan Varlık Fonu açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Bakanlar Kurulu kararlı ile Türkiye'nin önemli kamu kuruluşları ile birlikte Çay İşletmeleri Kurumu (ÇAYKUR) da Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Bekaroğlu, 'ÇAYKUR'un Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi en temel anlamı, ÇAYKUR'un çay müstahsilini destekleyen bir devlet kuruluşu olmaktan çıkması, artık kar amacı ile işletilen özel hukuka bağlı bir kuruluş haline gelmesidir. ÇAYKUR bu kararla esasen özelleştirilmiştir' dedi.

Bekaroğlu'nun açıklaması şöyle: 'Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi, 19.8.2016 tarih ve 6741 sayılı Kanunla kurulmuş olup özel hukuk hükümlerine tabi, 'sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek' amacıyla kurulan bir şirkettir. Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin yönetimi bütünüyle bu fona geçmekte, özel hukuka tabi olan bu fon, mali denetim, iş ve işçi hakları, çevre ve kentsel izinlerden muaf olmaktadır. ÇAYKUR'un Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi en temel anlamı, ÇAYKUR'un çay müstahsilini destekleyen bir devlet kuruluşu olmaktan çıkması, artık kar amacı ile işletilen özel hukuka bağlı bir kuruluş haline gelmesidir. ÇAYKUR bu kararla esasen özelleştirilmiştir; Varlık Fonu, bundan sonra ÇAYKUR'u kar amacıyla yönetecek, ayrıca ÇAYKUR'un sadece geliri değil, varlıkları (binaları, arsaları, fabrikaları, stokları …) içeriden ve dışarıdan borç alınırken teminat olarak gösterilecek, rehin verilebilecektir. Bu da bir süre sonra ÇAYKUR'un bütünüyle alacaklı yabancı şirketlerin eline geçmesi demektir. Değerli Hemşerilerim; uzun süreden beri hepimiz için endişe kaynağı olan Türk çaycılığının bitirilmesine kadar gidecek bu süreci durdurmamız gerekir. Bunu ancak iktidar muhalefet ayırımı yapmadan birlik olursak yapabiliriz. Bilindiği gibi ÇAYKUR bölge insanı için hayati önemi haiz bir kuruluştur; ÇAYKUR olmazsa çay olmaz, çay olmazsa başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesi olmaz, insanların burada kalmaları, geçinmeleri mümkün olmaz.

ÇAYKUR, ne Halk Bankası, ne Ziraat Bankası, ne de TPAO ve diğerleri gibi kar eden, para çeviren bir kuruluş değildir; ÇAYKUR, bölgede sosyal devletin gerçekleşmesini sağlayan, insanları bu bölgede tutan bir kamu iktisadi kuruluşudur. ÇAYKUR'un Varlık Fonu'na devredilmesi, bu şekilde özelleştirilmesi ve varlıklarının yağmalanması asla kabul edilemez. Hükümetin bu kararından vazgeçmesi için derhal faaliyete geçmeliyiz, tüm siyasi partiler, başta Ziraat Odaları olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları olarak bir araya gelerek Ankara'ya taşınmalıyız, ÇAYKUR'u mutlaka kurtarmalıyız.

Editör: Haber Merkezi