Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı zirvede Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Mısır ve Cezayir'den turizm alanında faaliyet gösteren turizm acente temsilcileri ile iş adamlarından oluşan 250 kişilik heyette yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliğinde Babillon Hotel'de düzenlenen zirvenin açılışına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çetin Oktay Kaldırım, Rize Valisi Erdoğan Bektaş,Trabzon Valisi Yücel Yavuz, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ile davetliler katıldı.

Zirvede Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Mısır ve Cezayir'den turizm alanında faaliyet gösteren turizm acente temsilcileri ile iş adamlarından oluşan 250 kişilik heyette yer aldı. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, burada yaptığı konuşmada Rize'nin zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek kış turizminde ülkenin diğer bölgelerine nazaran oldukça avantajlı olduğuna dikkat çekti. Sadece Kakçar Dağlarında 3 bin ile 4 bin rakımları arasında 100'ü aşkın zirve olduğunu ifade eden Vali Bektaş, tüm bu zirvelerin kayak pistine dönüştürülebileceğini ifade etti.

SOYLU: DOĞA CİNAYETLERİ İŞLEMEYİ BIRAKALIM
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektörünün dünyayı ve ülkeleri sadece ekonomik anlamda değil, barış ve kardeşlik anlamında da daha yaşanabilir bir yer haline getirme noktasında hayati öneme sahip olduğunu belirterek doğanın, tarihin, çevrenin kendilerine emanet ettiği çok güzel bir bölgede bulunduklarını vurguladı. Yaylalardaki yapılaşmalara dikkat çeken Bakan Soylu, şunları söyledi:

'Sayın Bakan beni bağışlasın, en büyük eksiğimiz yaylalarımızda yapmış olduğumuz hırçın davranışlardır ve tarihimize karşı bize emanet edilenlere karşı maalesef 300, 400, 500 metrekarelik bazen 5, 6 katlık yaylalarda yapmış olduğumuz evlerdir. Her şey bizi affedebilir ama doğa ve bize bırakılan emanetler bizi affetmeyecektir, bu çok açıktır. Geçen sene bu konuda 7 Şubat'ta Trabzon'daki toplantıda söylemiştim, yine bir arkadaşınız olarak Karadeniz'de gördüğüm bu hassasiyeti ve bu hassasiyetle karşı karşıya kaldığımız bu noktadaki maliyetlerimizin ne olduğunu düşünen, gören birisi olarak söylüyorum, artık bu doğa cinayetlerini işlemeyi bırakalım. Eşimiz, dostumuz, akrabamız, yakınımız, oy kaygısı, siyaset kaygısı…

Bunların her birini bir tarafa bırakalım, burada hepimiz sorumluyuz, valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, jandarma komutanlarımız. Biz ev yapılmasın demiyoruz, ama böyle plansız, olmaz. Elimizde büyük bir miras var ve 'biz bu mirası plansız bir şekilde acaba har vuracağız harman savuracağımız mı' diye bir endişe içerisindeyiz, şahsen ben endişe içerisindeyim. Bu miras, daha işin başında olduğumuzu söyleyerek ifade etmek istiyorum yemeklerinden zanaatine kadar, buranın ortaya koymuş olduğu her şeyde bir duygu var, her şey de bir hikaye var ve her şeyde bu medeniyetin bir tarifi var ve bunu daha dünya yeni keşfetmeye başlıyor biz bu keşfi aşmalıyız ama ne kadar doğal olursak o kadar aşabiliriz, ne kadar orijinalini sağlayabilirsek o kadar aşabiliriz.'

Türkiye'nin önünde büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Soylu, 'Biraz güvenlik açısından da baktığım için söyleyebilirim burayı izlediğim kadar Mardin'i ve Diyarbakır'ın da otellerini izliyorum acaba ne noktadadır diye inanın geçen sene neredeyse hepsi kapanma aşamasındaydı Allah nazardan korusun bu sene hepsi yüzde 100'e yakın dolulukla beraber geçiyor. Bunu ülkemizin her noktasında, en iyi anlayışa getirebilmek için bir gayreti ortaya koymalıyız. Belediye başkanlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin her biri sorumludur, hepimiz sorumluyuz ve burada çarpık yapılaşmaya son vermek durumundayız.' dedi.

VALİLERE KAÇAK YAPI UYARISI
Soylu, bölgenin çok güzel bir mimarisi bulunduğunu belirterek, 'Devlette eksiklik var mı? Ona da inanıyoruz, eğer bir plan, öneri koymazsak, vatandaşa sürekli yasak kavramını ortaya koyarsak orada bir problemle karşılaşacağımız apaçık ortadadır ama şimdi bütün bunları bir modellemeyle beraber gerçekleştirmeye çalışan bir adım atılıyor ve bu adımın her birini de yaygınlaştırmalıyız. Özellikle bu yılda, valilerimiz burada ve tek tek söylüyorum yani elinizde yetki var, kaçak yapılaşmaya yaylalarda müsaade ederseniz bu dünyada da öteki dünyada da tarih de doğa da medeniyette yakanızda olur. Bu kadar açık ve nettir.' ifadelerini kullandı.

Bu konuyla geçen sene en çok kendisinin muhatap olduğuna dikkati çeken Soylu, 'Trabzon'da anlattım, anlattım, anlattım. Herkes geldi dedi ki 'bu olmaz' ben, 'olacak' dedim ve olması için de büyük bir gayret sarfettik. Şimdi Karadeniz'de bu yıl bunu sağlayabilir, yaylalardaki kaçak yapılaşmayı bir şekilde durdurabilirsek sonra da nasıl yapılabileceği konusunda ki bir öneriyi otaya koyabilirsek turizmin de önünü açacağız, bize bırakılan emanetleri de geleceğe iyi bir şekilde taşıyabilme anlayışını ortaya koyacağız. Buna inancım sonsuzdur, elbette ki biraz arz talep meselesidir.' diye konuştu.

NABİ AVCI: GÜVENLİK SORUNLARI ASGARİYE İNMİŞSE TURİZM GELİŞİYOR
Zirvede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmin istikrar, güven ve algı sektörü olduğunu belirterek bir ülkede istikrar, güven ortamı ve güvenlik sorunları asgariye inmişse o ülkede turizmin geliştiğini söyledi. Aksi halde yapılanların olumsuz algılar tarafından heba edildiğini ifade eden Bakan Nabi Avcı, şunları söyledi:

'Son zamanlarda özellikle güvenilirliği konusunda dünyada olumlu bir imajın oluşması için gece gündüz çalışan içişleri Bakanı'na teşekkür ediyorum. Türkiye gerçekten göğsümüzü gere gere güvenli bir ülke olduğunu söylüyoruz. Almanya, Belçika, ABD, Fransa ne kadar güvenli ise Türkiye'de o kadar güvenlidir. Türkiye yaşadığı bunca acı tecrübelerden sonra bunlardan çıkardığı dersler itibariyle bu ülkelerden çok daha güvenli bir ülkedir. Bu olumlu imajın oluşmasına katkılarından dolayı İçişleri Bakanımız ile tüm güvenlik teşkilatımıza çok teşekkür ediyoruz.'

'TÜRKİYE TUZİMDE 2023 HEDEFİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ'
Türkiye'nin pek çok alanda büyük iddiaları olduğunu ve dünya sıralamalarında ilk 10'a girme hedefleri olduğunu ifade eden Bakan Nabi Avcı, ülkenin turizm alanındaki 2023 yılı hedefini gerçekleştirdiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özellikle batı medyası tarafından sistematik bir biçimde sürdürülen olumsuz kampanyalarına rağmen bugün dünyanın 6'ıncı, Avrupa'nın da 4'üncü büyük turizm destinasyonuyuz. Üstelik Türkiye sadece bu olumsuz kampanyaların etkisi ile değil aynı zamanda 1980'lerde ilk defa turizm hamlesini başlatan rahmetli Turgut Özal döneminde belirlenmiş olan turizm stratejisinin deniz-kum-güneş parantezinde yürütülmüş olmasına rağmen Türkiye bugün dünyanın 6'ıncı büyük destinasyonudur. Türkiye'nin turizm stratejisi ve ona bağlı tanıtım stratejisini bu deniz-kum-güneş konsepti üzerinden yürütülmesi aynı zamanda pazarını da bununla sınırlandırması anlamına geldi. Deniz-kum-güneş dediğimiz zaman geleneksel pazarımız Rusya, Almanya ve İngiltere oldu. Sadece deniz-kum ve güneşle geleneksel pazar oluştu.

Türkiye deniz-kum-güneş turizminden ibaret değil. Türkiye son bir kaç yıldır bu deniz kum güneş parantezinin dışına çıkıp geleneksel pazarın dışına çıkıp sahip olduğu bütün diğer turizm imkanlarını ve potansiyellerini devreye aldığı zaman Allah'ın izniyle iyi ilk 3'e girmemesi için hiçbir neden yok. Nedir o büyük potansiyel.? Türkiye kayak turizmi bakımında olağanüstü bir potansiyele sahip. Aynı zamanda kültür turizmi bakımından da olağanüstü bir potansiyele sahip. Türkiye'nin nesinde konuşuyor olursam olayım diyorum ki şuan bulunduğumuz bu yerde 3-5 kilometrelik bir çember çizelim. Bu 5 kilometrelik çağındaki alanın içerisinde mutlaka dünya çağında ilgi çekmeye aday bir kültürel, tarihi ve arkeolojik eser vardır. Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye tam bir açık hava müzesi. Olağanüstü bir tarihi kültürel bir zenginliğe sahip. Pek çok medeniyetin üst üste, yan yana geldiği buluştuğu, birbirini dönüştürdüğü mübarek bir memleket. Sadece oda değil. Türkiye sağlık, kongre, spor, macera, yeme içme kültüründe olmak üzere hangi turizm alanı aklınıza gelirse Türkiye dünyada ilk 3'e girecek potansiyele sahip olağanüstü bir memleket. Bugüne kadar deniz-kum-güneş tarafı ile buraya geldik. İnşallah turizmin çeşitlendirilmesi ve var olan bütün potansiyelimizin değerlendirilmesi çalışmalarının neticesinde Türkiye bugün bulunduğu yeden çok daha ileriye gidecektir. '

'BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Karadeniz Bölgesi'nin çok büyük potansiyele sahip olduğuna ve bu potansiyeli harekete geçirecek olanın beşeri sermaye olduğunu ifade eden Bakan Avcı, 'Biz Karadeniz bölgesinin nasıl bir hamle ruhuna sahip olduğunu başka sektörlerdeki başarılarından biliyoruz. İnşallah turizm alanında da Karadeniz ve insanı 2023 hedefini katlayarak çok kısa zamanda gerçekleştirecektir. Büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu büyük potansiyeli bir miras yedi savurganlığı içerisinde heba etme tehlikesi ile karşı karşıyayız. İçişleri bakanımız da bu konuda önemli bir uyarıda bulundu. Bundan böyle geriye doğru da işleyecek şekilde yayla turizmimizi tahribe yönelik hiçbir girişime izin verilmeyeceğini, gereken neyse harfiyen yerine getirileceğini hepimizin bilmesi gerekiyor. Aksi taktirde bir bölgemizin adı bir kere kötüye çıkarsa daha sonra bunu geriye sarma bunu toparlamak bunu tedavi etmek olağanüstü zor. Turizm sektöründe olumlu algı oluşturmak zaman ister ama olumsuz algı çok kısa sürede oluşur.' dedi.

TURİSTE FİYAT İSTİKRARI UYARISI
Türkiye'den daha az turizm potansiyeline sahip bazı ülkelerin daha fazla turizm geliri elde ettiğini anlatan Bakan Nabi Avcı, turistlere yönelik fiyat istikrarı uyarısında bulundu ve şunları söyledi: 'Her hangi bir malın veya hizmetin alıcıdan alıcıya müşteriden müşteriye değişmemesi çok önemli. İngiliz'e kaça veriliyorsa yabancı turiste de o fiyattan verilmesi. Fiyatların turistlere ve yabancı müşterilere göre değiştirilmemesi. Özellikle Ortadoğu'dan gelen bütün turistlerle yapılan kamuoyu araştırmalarında 'İngiltere'yi neden çok tercihe diyorsunuz' dendiği zaman önce bunu vurguluyorlar. Esnaftaki alış veriş ahlakını vurguluyorlar. Bu çok önemli. Bizim esnaf kardeşlerimizin bu konuda duyarlı olduklarını biliyoruz ama özelikle turist akımının birden yükseldiği bölgelerde zaman zaman yanlış uygulamalar ortaya çıkabiliyor. Vatandaş turistle ilişki kurma üslubunu tutturana kadar yanlış uygulamalar ortaya çıkabiliyor.' Bakan Nabi Avcı, gerçekleştirilecek zirveden çıkacak sonuçlardan bakanlık olarak kendilerinin de faydalanacağını belirterek konuşmasını tamamladı.

PANELE GEÇİLDİ
Doğu Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi'nin açılış konuşmalarının ardından Doğu Karadeniz'de Turizminin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi konulu panele geçildi. AK Parti Rize eski milletvekili Ali Bayramoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı paneli izlerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu izin isteyerek salondan ayrıldı.

BAKAN AVCI RİZELİ GAZETECİLERLE BULUŞTU
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Rizeli gazeteciler Muhammet Kaçar ve Aytekin Kalender ile biraraya geldi.

Editör: Haber Merkezi