Yeni Kanun Üreticiyi Sevindirecek

Yeni Kanun Üreticiyi Sevindirecek

  • 0
  • 0

Yıllık 2 milyar lira işlem hacmini aşan çay sektörü 1980’li yıllarda çıkarılan 5 maddelik kanunla idare edilmeye çalışılıyor. Üretiminden tüketimine, sanayisinden, pazarlamasına kadar birçok sorunu beraberinde getiren 5 maddelik kanunla sektör yılda 200 ila 400 milyon lira kaybediyor. Şimdi yeni kanun için harekete geçildi.

Bütün çay sektörünü kucaklayacak bir çay kanun tasarısının hazırlandığını açıklayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Kanunla birlikte çay sektöründe yaşadığımız birçok soruna çözüm bulacağız.Bunlardan en önemlisi kaçak çayın önüne geçilecek, yaşlanmış çay bahçelerimiz yenilenecek ve devletin ilan ettiği çay fiyatından düşük çay alınamayacak. Böylelikle üreticimizin mağduriyeti önlenmiş olacaktır” dedi.
 
ÇAY KANUNU İÇİN ADIM ATILIYOR
Bir dönem hayata geçirilmesi için çalışma yürütülen çay kanunu bazı çevrelerin olumsuz propagandaları nedeniyle rafa kalkmıştı. Sektörün ciddi kayıplar yaşamasına nede olan yetersiz kanun artık yeniden ele alınıyor. Hazırlanan yeni çay kanunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onay için Bakanlar Kurulu’na gönderildi. 15 maddelik kanun sektörü yeniden düzenleyerek üretici, sanayici ve tüketicinin kazanacağı bir modeli ön görüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Çay kanunu şuanda bakanlar kuruluna gönderildi. Kalitenin sağlanması ve fiyat istikrarı için kuru çayın borsa dışında alım satımını yasaklayacağız.

Yaş çayda referans fiyat  belirleniyor ve bu fiyat altına çay alımı engellenecek bunu hem fabrikalarla görüştük hem üreticilerle konuştuk. Mesela biz fiyat açıklıyoruz mesele 200 lira çay geliyor vatandaş 130 liraya sattım diyor bu olmayacak. Bütün kesimlerle uzlaştığımız bir konudur bu. Biraz serbest piyasaya aykırı görünüyor ama üreticinin lehine olan bir düzenlemedir. Organik çay üretimine geçiş öngörülüyor. Çay paketleme tesisleri kurulması için belirli bölgeler tespit edeceğiz.  Çay paketlemenin olabileceği yerler belirlenecek. Kaçak çayla mücadele için bu gerekli. Çay üretilen bölgelerde paketleme olması halinde kaçak çayla mücadele edilebilir.”

ÇAY KAÇAKÇILIĞINA AĞIR YAPTIRIMLAR
Bakan Çelik, “Çay kaçakçılığına karşı yaptırımlar daha ada ağırlaştırılacak. Çayda kalite ve standarda göre sınıflandırma getireceğiz. Çayı elde etmenin yanında çayı elde ettikten sonra o çayın gerçekten kaliteli bir şekilde üretim ve ambalajı önem arz ediyor. Çay üretimi yapılan toprağın geldiği olumsuz yapıyı dikkate alarak onu organik gübre ve toprağı iyileştirici bazı düzenlemeler yapacağız. Üniversite hocalarımız bu konuda çalışıyor. Rast gele bir iş yapmıyoruz.  Bilim insanlarının öncülüğünde beraber çayın geleceğini nasıl aydınlık kılabiliriz diye bunun peşindeyiz Organik çay tarımı dünyada herkesin arzuladığı bir konudur.”          

            

SÜTLÜOĞLU: BÜTÜN SEKTÖRÜ KUCAKLAYICI KANUN OLACAK
Bütün çay sektörünü kucaklayacak bir çay kanunun tasarısının hazırlandığını belirten Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Tasarının hızlı bir şekilde çıkması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik çok destek verdi. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Kanunla birlikte çay sektöründe yaşadığımız birçok soruna çözüm bulacağız inşallah. Bunlardan en önemlisi kaçak çayın önüne geçilecek, yaşlanmış çay bahçelerimiz yenilenecek ve devletin ilan ettiği çay fiyatından düşük çay alınamayacak. Böylelikle üreticimizin mağduriyeti önlenmiş olacaktır” dedi.

Haber :

Dünyanın en büyük çay bardağını da içinde bulunduran Rize'deki yerin adı?

Yorum Yap