İnsanın bir şeye bağımlı olması, onuşuz yaşayamaması, onsuz olduğunda mutsuz olmasına bağımlılık denir. Örneğin bir çocuk;

Devamlı internette vakit geçirmek veya oyun oynamak istiyorsa,

Oyun oynarken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor, giderek daha çok vakit geçiriyor ve bu hatırlatılınca sinirleniyor,

Oyun oynamadığında aklı oyunlarında kalıyor, öfkeli, huzursuz oluyorsa,

Oyun yüzünden arkadaşları ve ailesi ile arası açılıyor, yemeklerini bile bilgisayar başında yemek istiyor, oyun konusunda söz dinlemiyorsa,

Oyun yüzünden uykusuz kalıyor, derslerine çalışmıyor ve başarısı düşüyorsa…

Bu çocuk bir teknoloji bağımlısıdır.

Bağımlılık tedavi edilmesi gereken gerçek bir hastalıktır. Kimse bir anda bağımlı olmaz. Bu durum, yavaş yavaş meydana gelir. Bağımlılığı anlamak ve bu yönde ilerlemeleri engellemek gerekir.

Teknoloji Bağımlılığının Aşamaları

1-Merak, Merak insana güzel şeyler keşfettiren bir duygudur. İnsan merak edip bir film, dizi, oyun veya uygulamayla ilgilenebilir. Eğer bunlar yaşımıza uygunsa ve büyüklerimiz bir sakınca görmüyorsa problem yoktur.

2-Arkadaşlarım oynuyor! İnsan arkadaşlarından etkilenir, sırf onlarla bir şeyler paylaşmak için aynı oyunları oynamak, aynı dizileri seyretmek isteriz. Bu tür sosyal kullanım bir süre sonra bağımlılığa dönüşebilir.

3-Yapılacak hiçbir şey yok! Boş zamanımızı faydalı uğraşlarla değerlendiremiyorsak teknolojiye yöne biliriz. Bazen oyunlar, televizyon ve internet canımızı sıkan şeylerden uzaklaşma bahanemiz olabilir. Boş vakitlerimizde bizi faydalı bir şekilde oyalayacak hobilerimiz, spor veya sanatsal faaliyetlerimiz olmalıdır. Problemlerimizle yüzleşmeli, çözümler aramalıyız. Teknolojik aletleri kullanarak problemlerimizden kaçmak sorunlarımızın artmasına sebep olur.

4-Onsuz yapamam! Bu aşamada teknoloji kullanımı artık herhangi bir sebepten bağımsız olarak bir ihtiyaç olmuştur. Kişi bağımlısı olduğu teknolojiden ayrı kalamaz ve bu ciddi bir probleme dönüşür.