Tarih, geçen zamanların şahididir, onun gerçeklerini aydınlatır, anıları meydana çıkarır, günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır.

BELGRAD'IN FETHİ: 29 Ağustos 1521 tarihinde Belgrad, Türkler tarafından fethedilmişti. Macar, Sırp ve Bulgar askerleri tarafından 21 gün inatla savunulan Belgrad, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman Hanın ordusuna teslim olmak zorunda kaldı. Böylelikle Türkler, 'Beyaz Şehir' adiyle andıkları Belgrad'a girdiler. Kalesinin üzerinde, o günden sonra tam 346 yıl müddetle Türk bayrağı dalgalandı.

MOHAÇ MEYDAN SAVAŞI: 1521 yılında Belgrad'ın fethinden sonra Papa, Osmanlı Devletine karşı Avrupa devletlerini kışkırttı. Bunun üzerine, Kanunî Sultan Süleyman Han, 23 Nisan 1526'da İstanbul'dan 100 bin kişilik bir ordu ile hareket etti. Mohaç Meydan Savaşı, Mohaç ovasında, 29 Ağustos 1526'da Çarşamba günü ikindi vakti 70 bin Macar atlısının hücumu ile başladı. İki saat devam eden muharebede, başta Macar Kralı II. Layoş olmak üzere 150 bin kişilik; Macar, Alman, Çek, İspanyol, İtalya ve Leh kuvvetleri imha edildi. Macar ordusu darmadağınık oldu. Macar Devleti, tek bir savaş ile ortadan kalktı.