Hz. Abdurrahman Bin Avf (r.a). İlk adı Abdi Amr. Abdurrahman' adını Hz. , Resüllah (SA.V)'dan aldı.
Abdurrahman bin Avf (r.a) 581 Zühre ailesinden Kureyş kabilesindendir. Hicretten 43 yıl önce, Fil Vakasından 10 yıl sonra, Mekke'de doğdu. Nesebi 7'nci batında Hz. Peygamberin soyu ile birleşir.
31 yaşında Müslüman oldu. İlk Müslümanlardandır. Hayatında iken cennetle müjdelenen 10 sahabedendir. Allah Resul'ünün en sevdiklerinde' Habeşistan ve Medine muhacirlerinden. Hz. Osman (r.a)'ı halife seçen şûra üyelerinden Seçici kurul adına Hz. Osman (R.A.)'ı halife olarak O seçti.
Bütün gazalarda bulundu. Umut'ta 21 yara aldı ve ayağından sakat kaldı. 'Davme' Cenginde İslam ordusu kumandanı.
Hz. Peygamberin sağlığında 3 defa malının yarısını fakirlere dağıttı, İslam ordusuna bir gazaca 500 at, başka bir gazada 500 deve bağışladı. Hz. Peygamberin irtihalinden sonra bir gün, ticarette' dönmekte olan zahire yüklü 700 develik kervanın tamamını Allah rızası için sadaka etti. Başka gün 30 köleyi hürriyetlerine kavuşturdu. Hz. Peygamberin 'Ümmetimin zenginlerinden cennete ilk girecek olan sensin' dediği.
Hz. Peygamberin sağlığında ve irtihalinden sonra idarede en yakın müşavir. Hz. Ebube (R.A.)'e ilk biat edenlerden. Hz. Ömer (R.A.)'in en yakınlarından. Hz. Osman (R.A.)'ı şûra adına halife seçen.
Hz. Ömer çarşı pazarı denetlerken, O'nu çoğunlukla yanında bulundururdu. Mihrapta yaralanan Ömer, kendi yerine imamete O'nu geçirdi.
Hicretin 31 inci yılında 75 yaşında olduğu halde, Mevüd eceli ile vefat etmeden önce, Bedir Ashabından sağ kalanlara verilmek üzere kırk bin altın vasiyet etti. Şahadete ulaşamadan, rahat yatağında ölmekten hicap duyduğunu çevresindekilere belirtti.
Hz. Ali (K.V.) Abdurrahman bin Avf'ın cenazesini teşyi ederken ağlayarak acısını şu sözlerle belirtti.
'-Ey Avf oğlu! Fani hayatın en berrak günlerini yaşadın! Baki hayata ise bu berraklık bulanmadan göçüyorsun.'
Cennetle müjdeli Sahabe Sad bin Ebi Vakkas (R.A.) ise şu sözlerle ağladı:
'-Ey koca dağ! Ey koca dağ!'
Cenaze namazını Emirül Müminin. Hz. Osman Zinnûreyn kıldırdı. Kaynak: Tam İlmihal