Kuran-ı kerimde, Kehfsüresinin 46. ayet-i kerimesinde bildirilen Salih Amellerin, namaz, hac, oruç ve diğer bütün iyi iş ve hareketler olduğu bildirilmiştir. Bunlardan bazıları şöyledir:
NAMAZ: Beş vakit namaz, en kıymetli ibadettir. Bunun da en kıymetlisi vaktinde kılmaktır. Bunun da en kıymetlisi vakit girince, geciktirmeden kılmaktır.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'Namaz dinin direğidir.'
Direksiz bina ayakta duramadığı gibi, namazsız insanın İslam binasını ayakta tutması da çok zordur.
HAC: Haccın en kıymetlisi de, Haccı mebrurdur. Yani günah işlemeden, şartlarına uygun yapılan, kabul olan hacdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'Suyun kirleri temizlediği gibi, hac da günahları temizler.'
ANA-BABAYA İYİLİK:Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'Allah indinde en faziletli amel, vaktinde kılınan namazdan sonra ana-babaya iyiliktir.'
CİHAT:Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'En kıymetli amel cihattır.' Cihadı devlet yapar.
EMRİ MARUF:Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'Bütün ibadetlere verilen sevap, Allah yolunda cihada verilen sevaba göre, deniz yanında bir damla su gibidir. Cihadın sevabı da, emrimaruf ve nehyi münker sevabı yanında, denize göre bir damla su gibidir.
ZİKRETMEK:Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 'İnsanın derecesini en fazla yükselten en kıymetli amel, Allah'ı anmaktır.'
AMEL: Az da olsa, devamlı yapılan amel kıymetlidir.
İbadetlerin en kıymetlisi, farz olanlardır. Bunlardan sonra, Şafii'de sünnet namazlar, Hanbelî'de cihat, Hanefî'de ve Maliki'de ilim öğrenmek, öğretmek ve cihattır.
Nafileibadetlerin farzlar yanındaki kıymeti, okyanus yanında bir damla su gibi bile değildir. Farz borcu varken sünnetle uğraşan, borçlu iken alacaklıya hediye veren kimseye benzer. Kaynak: Tam İlmihal Saadeti Ebediye.