Yunus Emre'nin, Yemen ellerinde şiirinde olduğu gibi, Veysel Karaninin içi Allah ve peygamber sevgisi ile dolu idi. Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan, büyük tabiin, mutasavvıf, Veysel Karaninin, kahvenin de mucidi olduğu kaydediliyor.
Doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor. 555-560 tarihleri arasında Yemen'de bulunan Karen 'de doğdu. İslam'da anne sevgisinin büyüklüğüyle anlamlandırılmış bir din büyüğüdür. Babasının ismi Amir'dir. Tam adı Üveys Bin Amir-i Kareni. Babasını 4 yaşında kaybetti. Deve çobanlığı yaptı. Veysel Karani Hz.'nin hayatı, derinliklerine erişilemeyen bir ummandır. Bütün yaşamını deve çobanı yanında ibadet ve itaatle sürdürmüştür.
Hazreti Peygamber döneminde yaşamasına rağmen annesine verdiği sözden dolayı, Peygamber Efendimizi göremediği için sahabeden sayılmaz. Peygamber Efendimiz, kendisine armağan olarak hırkasını göndermiştir.
Sıffin Savaşı sırasında, Hazreti Ali tarafında savaştı. 657 yılında öldü. Naaşını almaya gelen 3 kabilenin taşıdığı tabutlarda da keramet göstererek göründüğü söylenir. Böylece bu 3 ayrı kabilenin yerleşim yerleri olan Yemen ve Şam'da bulunan türbelerinin yanında Siirt ilinin Baykan ilçesinin ziyaret beldesinde de bir türbesi olmuştur.
Kendisine gönderilmiş olan Hırka-ı Şerif, şimdi İstanbul Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii'nde, soyundan gelenlerin himayesindedir. Yunus Emre onun için 'Yemen illerinde Veysel Karani' adlı on kıtalık bir şiir yazmıştır. Kaynak: Biriz Biz.
SABAH NAMAZINI KILIP GİDERDİ.
GİZLİCE RABBİNE NİYAZ EDERDİ.
ANIN İŞİ GÜCÜ DEVE GÜDERDİ.
YEMEN İLLERİNDE VEYSEL KARARİ.