Rize merkezde halka mikrofon tutarak, Sizce Rize'nin birinci sorunu nedir? diye sorarsanız, alacağınız en yüksek yüzdeli cevap 'Araçların park etme sorunudur' derler. Takdir edersiniz ki, uzun yıllar devam eden bu mesele şehrin coğrafi ve jeopolitik konumundan kaynaklanan bir sorundur.

Bu sorunun bazen trafiğin bağlı olduğu Emniyet Müdürlüğünün de, Belediyenin de çözmekte zorlandığı günler ve anlar yaşanmasına neden olmaktadır. Oto park sorunu arazisi düz ve geniş olmayan ülkemiz hemen her şehrinde yaşanmaktadır. Önemli olan şehri merkezlerinde strese, çeşitli gerginliklere, trafik cezalarına, yakıt israfına, çevre ve görsel kirliliğe neden olan bu sorunun asgari çözümü noktasında ilgili kurum ve kuruluşların alternatif projeler geliştirip hizmete açma sorumluluklarının noktasında çalışmalar yapmalıdırlar.

İşte, Rize Belediyesi uzun zamandır halkı bezdiren, hele de yaz mevsimsinde şehir merkezi nüfusunun ve araç sayısının katlanarak arttığı dönemlerde yaşanana sıkıntılara karşı duyarlı davranarak, Şehir merkezinin girişinde çeşitli etkinliklerin yapıldığı, birazda ölü bölge olarak atıl durumdaki alana Karadeniz bölgesinin en büyük, Rize Belediyesi Sahil açık oto parkını hizmete açmış oldu. Bu park aynı zamanda, Rize Belediyesinin önemli bir maddi gelir elde etmesine vesile olmuş oldu.
Şehri merkezinde yıllardır yaşanan otopark sorununun, bu açık otoparkın hizmete girmesiyle merkezdeki trafik akışının önemli oranda rahatlamasına neden olmuştur. Bu çok önemli hizmetinden dolayı, Sayın Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve çalışma ekibini, Rize Sahilinde kazandırmış oldukları 700 araçlık nizamı Açık Oto park başarısından dolayı kutluyorum.

Sizlere Sahil açık otoparkı ile ilgili, Rize Belediye Başkanı Sn. Prof. Dr. Reşat Kasap'ın açılışta davetlilere ve halka açıklamış olduğu bilgileri aktarayım. Başkan KASAP; 'Şehir merkezinde ve yine şehrin farklı noktalarında kontrolsüz olarak gelişi güzel konumlandırılan, bulunduğu alanda trafik sıkışıklığına neden olan köy ve mahallelere ait durak noktalarının özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşattığı olumsuzluklar göz önüne alınarak, sorunların çözümü noktasında duraklara ve toplu taşıma araçlarına düzen getirilerek hayata geçirilen Toplu Taşıma Merkezi ve Sahil Açık Otopark Projesi'nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Projenin açılış konuşmasını yapan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap şu sözleri dile getirdi: 'Şehrimizin toplu taşıma ve trafik sorununa çözüm getirecek şekilde ortaya koyduğumuz bu projeyi birlikte açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu proje ile toplu taşıma araçlarının ve duraklarının disiplin altına alınarak sistemli bir şekilde çalışmaları ayrıca trafik akışının rahatlaması amaçlanmıştır. Sahil dolgu alanında yaklaşık 29.000 m² alan üzerinde inşa edilen projede 69 araç peronu oluşturularak, 2 il, 11 ilçe, 12 mahalle 72 köy olmak üzere 95 ayrı hatta hizmet verilecektir' dedi. Toplu taşımanın şehrin karşı tarafta olmasından dolayı yaşanılacak zorlukların vatandaşların hizmetine sunulan Rize Belediyesi Toplu Taşıma Merkezi ücretsiz servis aracıyla ortadan kalktığını belirten Başkan Kasap, bas-geç yöntemine göre oluşturulan trafik lambasının da kullanılacağını dile getirdi. Başkan KASAP; 'Rize Belediyesi Toplu Taşıma Merkezi ücretsiz servis aracının hiç durmadan şehir merkezi ve toplu taşıma merkezi arasında ring atarak hizmet vereceğini açıklayan Başkan Kasap, 'Vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve rahat bir toplu taşıma için özellikle yaşlı, engelli, hamile, kucağında çocuğu, elinde yükü olan bütün vatandaşlarımız için tahsis ettiğimiz otobüsümüz bulunmaktadır' dedi.
Aynı zamanda 700 araçlık otoparkı vatandaşların hizmetine tesis ettiklerini belirten Rize Belediye Başkanı Kasap, bunların kolay olmadığını, ekip çalışması ile bir mücadele sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Otoparkımızın şehrimizin trafik akışına faydalı olabilmesi için hemşerilerimizin bu otoparkı aktif bir şekilde kullanması gerektiğini ifade eden Başkan Kasap, 'Trafik ve ulaşım sorununa yönelik çalışmalarımızı ard arda yaptık. Vatandaşlarımızdan trafik kurallarına uyum noktasında gayret göstermelerini istiyoruz' dedi. Başkan Kasap, iki projenin maliyetinin yaklaşık 4 milyon lira olduğunu da sözlerine ekledi. Başkan Kasap, yakın zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağımız taksi dolmuşların da açılışının yapılacağı müjdesini verdi. Şehrimize, hayırlı ve uğurlu olsun.