Artık iki ay daha sokakta, evde, işte hemen hemen hayatın her alanında 24 Haziran'a kadar konumuz seçim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabulünün ardından, basın açıklaması yaptı ve tarih verdi: 24 Haziran 2018 Pazar.

Eski sistemden yeni sisteme geçmenin vaktinin geldiği vurgulanan açıklamada millet tarafından referandumla onaylanan sisteme geçiş yapılacak.

Peki yeni seçim sistemi nasıl olacak? Neleri içeriyor? Bazı şeyler artık eski siteme tabi değil. Partilerin başkan adayları kimler olacak? Milletvekili aday adayları için zaman dar. 2017'de yapılan referandumla birlikte anayasa değişiklikleri gerçekleşmiş ve seçim sistemi değişmişti. Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak. TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50'ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. 26 Ağustos'ta erken seçim çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti yetkili kurullarıyla da bir araya geldikten sonra erken seçim tarihini ilan etti. Muhalefetin ortak bir aday çıkartmak için süresi az. Görüşmeler müzakerelerle kaybedilecek zaman yok. Hep birlikte bu belirsizlikleri önümüzdeki günler içinde bekleyip göreceğiz. Bir gerçek var ki erken seçim herkesi beklenmedik bir sürecin içine soktu. İnşallah devletimize, milletimize hayırlı olsun.

Kararın önce TBMM'den geçmesi bekleniyor. Daha sonra YSK seçim takvimini açıklayacak. Takvimin açıklanmasından sonra İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları istifa edecek ve yerine teknokrat bakanlar atanacak. Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor. Yasa gereği Meclis seçim kararı aldığı taktirde seçim hükümeti kurulması gerekiyor. Anayasa'nın 116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulacak. Cumhurbaşkanı tarafından geçici Hükümet kurmak üzere bir Başbakan atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları teknokrat olacak. Hükümet kurmakla görevlendirilen Başbakan adayının hazırlayacağı Bakanlar Kurulu listesi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yeni Meclis toplanıncaya kadar kadar görevde kalacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güven oylaması yapılmayacak.

İlk turda Cumhurbaşkanı seçilemezse ikinci tur seçim ne zaman yapılacak. İkinci tur seçim, ilk tur seçimden sonraki ikinci pazar günü yapılacak. Yani 24 Haziran'da yapılacak olan ilk turda cumhurbaşkanı seçilemezse 8 Temmuz 2018 pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550'den 600'e çıkarıldı. Yeni düzenlemede Ankara'da seçilecek milletvekili sayısı 32'den 36'ya, İstanbul'da seçilecek milletvekili sayısı da 88'den 97'ye yükseldi. Antalya'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 2, Adana'nın 1, Bursa'nın 1, Aydın'ın 1, Denizli'nin 1, Diyarbakır'ın da 1 arttı.

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçiminin erkene alınması durumunda, belediye başkanı olmak isteyen milletvekillerini iki seçenek bekliyor. Milletvekilleri ya genel seçimde aday olmayıp siyaset hayatlarına belediye başkan aday adayı olarak devam edecekler ya da belediye başkanlığı yarışından çekilecekler ve milletvekili adayı olacaklar.