Bu yazımda sizlere asrın projesi olan, TANAP Projesi'nde son durumun ne olduğunu ve Tanap projesi hakkında özet bilgiler aktaracağım.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir. 'sözünü hatırlattıktan sonra, Tanap'la ilgili bilgilere bir bakalım.
Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan TANAP için çalışmaların hızla devam ettiği, projede kullanılmak üzere üretilen 900 kilometrelik borunun teslim edildiği bildirildi. TANAP için ilk imzalar Haziran 2012'de atıldıktan sonra, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımı ile 17 Mart 2015 tarihinde, Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünde ilk borular indirilerek temeli atıldı.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP projesinin amacı, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek, Güney Doğal Gaz Koridoru 'nu meydana getirecektir.
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya'da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km olacak. Bu hatta 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak ve 15 binden fazla kişiye iş imkanı sağlayacak.
Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm'inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye'ye, 10 bcm'inin ise 2019'da Avrupa'ya ihracatı öngörülüyor. 2020'de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023'te 23 bcm'e ulaşması hedefleniyor. Yıllık kapasitesinin 2026'da 31 bcm'e ulaşması planlanıyor.Kaynak: Tanap com.tr
TANAP'ta yüzde 30 hisseye sahip olan Türkiye aynı zamanda Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı konumunda bulunuyor. Bu durum Türkiye'yi Avrupa enerji güvenliği açısından da kilit ülke konumuna yükseltiyor.