Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, Türkiye'de öğrenme kültürünü yaygınlaştırmak ve özellikle istihdama yönelik öğrenme programlarına erişimi ve katılımı artırmak amacıyla başlatılan, Avrupa birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, 'Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi' İyidere Babilon Hotel'de gerçekleşti. Davetli olduğum bu bilgilendirme toplantısıyla ilgili, başta eğitimcilerimiz olmak üzere projeyle ilgili not ettiğim bilgileri siz değerli okuyucularıma ve kamuoyuna katkı sağlaması dileğiyle paylaşıyorum.

Hayat boyu öğrenmenin önemi konusunda bireylerin ve işverenlerin farkındalığının artırılması için sosyal paydaşlarla iş birliğine gidilecek olan bu proje kapsamında nelerin yapıldığını siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.

Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revize edilecek ve geliştirilecek.

Bu kapsamda seçilen 4 Meslek Teknik Eğitim alanında, yatay ve dikey geçişe imkan tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu bir sistem ile uyumlu bir sistem ile değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor.

Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak. Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında işbirliği güçlendirilecek. Web tabanlı, Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi geliştirilecek.

Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri ve kapasiteleri geliştirilecek ve iyileştirilecek. Hayat boyu öğrenme kapsamında, Mesleki teknik eğitimde tüm seviyelerde Kalite Güvence Sistemi (göstergeler ve araçlar) oluşturulacak.

Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından yürütmekte olan bu proje 24 pilot ille birlikte, Rize ilimizde de ilk grup çalışmasını hayata geçirmiş bulunmaktadır. Proje kapsamındaki pilot iller, Adana, Antalya, Eskişehir, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Trabzon'da bölge ofisler hizmete açılacaktır.