Rize Belediye Başkanlığını 1,5 yıl başarıyla yürüten ve ardından, Rize Milletvekili seçilen Şevki Yılmaz döneminde başlatılan ve her yıl ölüm tarihinde Kale'deki mezarı başında anma törenleri düzenlenen, 'Bugün Rize Senden Rize İçin Elinden Geleni Yapmanı İster' diyen bir Rize Belediye başkanıydı merhum Ekrem Orhon.
Eski Rize Belediye Başkanı merhum Ekrem Orhon'un her yıl kapsamlı bir program çerçevesinde Kale'de mezarı başında, şehrimizin protokolü, ailesi, siyasetçiler, yöneticiler, Rize esnafı ve halkın merhum başkana sevgi ve ilgisini hayata geçiren kişi ise, Rize'ye yenilikçi batı tarzı bir belediyeciliği kazandırmış olan, iki dönem Rize Belediye Başkanlığı yapmış olan Sn. Halil Bakırcı'dır.
Ekrem Orhon'un kızı emekli eğitimci, Çayhan Orhon Dervişoğlu'nun her yıl katıldığı, birçok defada damadı Prof.Dr. Ahmet Dervişoğlu ve çocuklarının da katıldığı anma merasimi törenlerinde, merhum Başkan Orhon'un Rize'ye hizmet ve eserleri her geçen yıl farklı hatıra ve anıları mezarı başında gerçekleşen anma töreni konuşmacıları ve katılımcıları tarafından gün yüzüne çıkamaya devam ediyor. Bu yılkı anmada, rahmetli başkan Orhon'un kızız Çayhan Orhon derviş oğlunun babasının, Rize, Erzurum yolu ve Ovit dağı ile ilgili hayatını bu yol için Kars'ta gerçekleşen karayolları Bölge Müdürleri toplantısı dönüşünde geçirmiş olduğu rahatsızlık sonucunu öğrenen o dönemin, Karayolları Genel Müdürü, geçmiş olsun dileklerini için telefonla aradığında,' Başkan benden bir isteğin var mı ?' diye soruyor. Rize Belediye Başkanı Ekrem Orhon, Erzurum'da Hastanede ki yatağında ağır bir durumda sayılı nefeslerini vermekte iken, 'Genel Müdürüm durumum hiç iyi değildir. Sizden son isteğim, Rize, Erzurum yolunu tamamlamanızdır. Bir de hak vaki olursa benim defnimin, mezarımın Ovit dağının eteği, Rize tarafına defnetmenizi istiyorum. Bu vasiyetimi kızım Çayhan'a da yaptım.' diyor ve o gün Erzurum'da hakkın rahmetine kavuşuyor. Bu anısını her yıl kaledeki kabrinde anma törenine katılan protokol mensupları, sevenleri, kızının dostları ve birçok değişik sima ilk defa kızı Çayhan hanımın kürsüdeki konuşmasından duyarak, Ekrem Orhon'un ne kadar Rize sevdalısı olduğunu bir kez daha duyarak, hüzünlü bir duygu atmosferine girmiş oldular.
Reis baba, Ekrem Orhon'un emekli eğitimci kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu, 'Babam bizlere daha önce, 'Vefat edersem beni İkizdere Sivrikaya köyünün aşağısındaki Çamlıkta yolun kenarına defnedersiniz. Bizlere de, hayretle, baba neden burayı çok istiyorsun? Sen Rize'ye mal olmuş, Rize tarihine geçmiş bir insansın' dediğimizde. Kızım Çayhan, Oraya defnedilmemi istemem şundandır. Bir gün devleti yönetenlerden üst düzey yöneticiler olur ya bu yoldan geçerler, mezarımı görür dururlar, ruhuma bir Fatiha okurlar ve bu başkan neden buraya defnedilmiş? Derler. Sonra da, 'Demek ki bu başkan bu yolun ve bu dağın yapılması için kendisini buraya defnettirmiştir.' diyerekse, bu yolla ilgili yapılması gerekenleri yaparlar. İşte size o yıllardaki, Baba Reis merhum Ekrem Orhon'un gelecekle ilgili geniş ufku ve hep ileriyi görebilen bakış acısı. Rize Belediyemiz her yıl olduğu gibi, bu yılda çok intizamlı, oldukça kalabalık bir katılımlı, baba Reise yakışan bir nama programını hayata geçirmiş oldular. Bu anma törenlerinde Rize İl Müftülüğümüz de manevi noktada önemli katkılar sağlamaktadır. Din görevlilerimizi de tebrik ediyoruz. Bizler 80'lı yılların kuşağı olarak, merhum başkan Ekrem Orhon'un o yıllarını göremediysek de, eğitimci Çayhan Orhon Dervişoğlu ablamızla ailece olan hukukumuz vesilesiyle dostlarımızla birlikte her yıl bu güzel anmaya katılarak, merhum başkanımıza bir Rizeli olarak yapmamız gereken vazifemizi yaptığımıza inanıyoruz. Geçmişte kadım dostu, seveni, eğitimci, yazar Azmi Kandemir hocamız ilerlemiş yaşına rağmen her yıl bu anma merasimine katılarak ruhu rahatlatmaktadır. Yine anma merasiminin vazgeçilmezlerinden, merhum başkanın eski dostlarından, Rize sevdalısı Yılmaz Katırcı abimiz rahatsızlığı nedeniyle ilk defa bu yılkı anmasına katılamadı. Allah'tan kendisine şifalar diliyorum. Son söz, Merhum baba reis Ekrem Orhon, ömrünü Rize'ye çok zor şartlarda, araç ve gereç imkansızlıklarına rağmen gün gelmiş ayağından çizmelerini hiç çıkarmamış, coğrafya olarak yeni bir Rize'yi hayat geçirmiştir. Son nefesine kadar Rize'nin geleceğini düşünmüştür. Hafızalarda 'Denizi Kara, Karayı Para Yapan Adam' olarak yer edinmiştir. Atalarımız, 'Eser, müessirin kanıtıdır.' derler. Merhum Başkan Ekrem Orhon bu sözü Rize'de hayata geçiren, eserleriyle, kalıcı hizmetleriyle, adının verildiği yerlerin varlığı ile daima anılacak, nesilden nesiler örnek kişi olarak aktarılacaktır. Onun 'Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı ister' sözü kalplerden ve hafızalardan silinmeyecektir. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Çayhan ablamıza ve diğer aile bireylerine tekrar taziye ve tebriklerimi sunuyorum. b.a.k.