Güzel ve lezzetli bir çayın demlenmesi bazı küçük detaylarda saklıdır. Bu detaylar neler!

Bunlar oldukça basittir Ama dikkatsizlik yüzünden o güzelim çay tam demini alamaz İçenlere de tam bir işkence olur.

EN GÜZEL USÜL
Büyük çaydanlığa su doldurulur ve ocağa konur Aynı zamanda küçük çaydanlığın (demlik) içine de yeteri kadar çay konulur (Çayın kalitesi önemli!)
Hafif ılımış olan büyük çaydanlıktaki su ile küçük çaydanlığa konulan çay güzelce yıkanır.
Küçük çaydanlık ocak üstündeki büyük çaydanlığın üzerine hafif eğik olarak konur ve küçük çaydanlığın kapağı da hafif eğik olarak üzerine konur.
Büyük çaydanlıktaki suyun 3 dakika kaynaması beklenir. Sonra ocaktan alınır ve fokurdaması geçinceye kadar bekletilir. Daha sonra küçük çaydanlıktaki rutûbetli çayın üzerinde gezdirilerek küçük çaydanlık doldurulur. Büyük çaydanlığa su ilave edilerek tekrar ocak üstüne konur. Küçük çaydanlık da onun üstüne konur ve küçük çaydanlığın kapağı yine hafif eğik bırakılır; ocak biraz kısılır.
Büyük çaydanlık kaynadığında çay da demini almak üzeredir. Bir müddet bekledikten sonra bardaklar da sıcak su ile çalkalandıktan sonra afiyetle demini iyi almış bir çay içilebilir.

Misafiriniz geldi ama hemen gidecek, acil pratik kaliteli çay nasıl demlenir? Takla aşırma usulü çay bunun için en pratik yoldur.

TAKLA AŞIRMA USULÜ
Bu usülde tek çaydanlık kullanılır. Çaydanlık su ile doldurulur ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Yine 3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirilir. Fokurdaması dinince üzerine yeterli miktarda çay konur ve tekrar çaydanlık ocak üstüne konur ve çayın bir iki takla atması beklenir. Bundan sonra çaydanlığın ağzı bir kağıt ile tıkanır ve çaydanlık uygun bir bezle sarılarak bir müddet beklenilir Artık çay hazırdır.

Rize Haber Siteleri Rize Haber Siteleri

ERZURUM USULÜ
Bu usulde biraz tüpe acımayacaksınız! (Yanlış anlaşılmasın, israf edin demiyoruz!) 'Tavşankanı' tabir edilen türde çay isteyenler bunu tatbik edebilirler.

Her iki çaydanlık da su ile doldurulur. Küçük çaydanlığın içindeki soğuk suyun üzerine yetecek kadar çay konur. Büyük çaydanlık ocağın üzerine yerleştirilir, küçük çaydanlık da hemen üzerine hafif eğik olarak bırakılır. Bu usulde alttaki çaydanlık sürekli kaynamalı, su azaldıkça üzerine su ilave edilmelidir. Ne zaman küçük çaydanlıktaki çay çökerse çayımız hazır demektir. Alttaki suyun buharıylla küçük çaydanlık ısıtıldığından bu usülde biraz zamana ve sabra ihtiyaç vardır. Çayı içince emeğinizin boşa gitmediğini anlayacaksınız. Lütfen bir kerecik olsun deneyin efendim!
Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi