Kılıç, 40 yıldır ayakkabı tamir ettiğini söyleyerek, 'Bugün ayakkabı tamircisine gelen müşteri sayısının, eski dönemlerde gelen müşteri sayısıyla kıyaslanamayacağını ve eskiden çok önemli bir iş olan ayakkabı tamirciliğinin, bugün önemini yitirdiğini' ifade etti.

Kılıç, yaptığı işin kaybolan meslekler arasına girdiğini ve maliyeti düşük, ucuz ayakkabıların piyasaya sürdürülmesinden sonra ayakkabı tamirciliği işinin yok olduğunu kaydetti.

Sabahtan akşama kadar kendi dükkanında oturduğunu belirten Kılıç, 'Eskiden, diğer il ve ilçelerden mal getirttiğimiz bile oluyorken şuan ki durumda, malı hem alamıyoruz hem de satamıyoruz. Eskiden tamirciliğin yanında, özel ayakkabı üretip satıyorduk, ancak şimdi herkes hazır ayakkabı alıyor. 20 TL'ye, 30 TL'ye alınan hazır ayakkabılar suni deri olmakla beraber ayaklara ciddi zararlar da verebiliyor. Fakat biz tasarımında kullandığımız malzemeler ile oldukça sağlam ve sağlıklı ayakkabılar ortaya çıkarıyoruz. Ayakkabı tamirciliği mesleğine 16 yaşımda bu iş yerimde çırak olarak başladım 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yani şuan bitmiş durumda olan bu meslek, benim çırak olduğum zamanlar en önemli meslekti ve çoğu kişi bu mesleği yapmak istemişti. Eskiden çocuklarını ayakkabı tamirciliği mesleğini öğrenmesi için tamirciye para veren aileler şimdi ise çocuklarını bu işe yanaştırmıyorlar bizde çırak bulamıyoruz. Çömlekçilik ve kalaycılık mesleklerinin, yavaş yavaş kaybolan meslekler arasına girmesi gibi ayakkabı tamirciliği de giriyor. Benim yaptığım bu meslek bittikten sonra herkes hazır ayakkabısını alacak ve yıpratınca çöpe atacak' dedi.

Yeni neslin bu mesleğe ilgi duymadığını kaydeden Kılıç, 'Sanat öğreneyim, ayakkabı tamirciliğinden ekmek paramı kazanayım diyen çırak gelmiyor. Bu zanaat ölüyor. Bizden sonra bu zanaatı diriltecek kimse olmayacak. Vatandaş ayakkabı tamircilerinin kıymetini biz öldükten sonra anlayacak fakat iş işten geçmiş olacak' dedi.

Ardeşen'de 'Bahar Temizliği' Yapıldı Ardeşen'de 'Bahar Temizliği' Yapıldı

Tamir için dükkana getirilen ayakkabıların bir çoğu sahibi tarafından alınmadığını, kendisinin ise bir süre bekletip çöpe atığını dile getiren Kılıç 'Ücretini peşin almıyoruz. Sanıyorum o yüzden gelip almıyorlar. Tamir için verecek olduğu parayla Pazar yerinde yenisini alıyorlar yüzden dükkanımızın rafları tamiri yapılıp alınmayan ayakkabılarla doldu' dedi.

Haber: Abdullah Uzun

Editör: Haber Merkezi