Rize'de 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre 12 ilçenin 8'ini AK Parti, 3'ünü MHP ve 1 tanesini CHP kazandı. AK Parti Rize'de Merkez, Ardeşen, Çamlıhemşin, Güneysu, Hemşin, İyidere, Kalkandere ve Pazar'da birinci çıktı. MHP Çayeli, Derepazarı ve İkizdere'yi kazanırken Fındıklı'da ipi göğüsleyen CHP oldu.

AK PARTİ 4 BELEDİYEYİ KAYBETTİ
2014 yerel seçimlerinde Rize'de 12 belediyenin 11'ini kazanan AK Parti 2019 seçimlerinde Çayeli, Fındıklı, Derepazarı ve İkizdere'yi kaybetti. 2009 yerel seçimlerinde 11, 2004 yerel seçimlerinde ise 10 ilçede birinci parti olan AK Parti, 2019'da 8 ilçe belediyesini alarak son 15 yıllık süreçte en az ilçe belediyesi kazandığı seçimi geride bıraktı.

METİN, KASAP'TAN DAHA AZ OY ALDI
2019 yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Rize Belediye Başkanı seçilen Rahmi Metin, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'nin adayı olan ve seçimi kazanan Reşat Kasap'ı oy oranında geçmesine rağmen toplam verilen oy sayısında geride kaldı. Metin, toplamda 35 bin 626 oy alırken 2014 yılında Kasap 38 bin 266 oy almıştı.

GÜNEYSU YİNE REKOR KIRDI
AK Parti Rize'de en yüksek oy oranını 2014 yerel seçimlerinde olduğu gibi yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı olan Güneysu'da elde etti. Güneysu'da AK Parti'nin adayı Rıfat Özer %84,34 oy alarak belediye başkanı seçildi.

KALKANDERE'DE İSİM AYNI PARTİ FARKLI
2014 yerel seçimlerinde AK Parti'nin Rize'de kazanamadığı tek ilçe olan Kalkandere'de 2019 yerel seçimlerinde bu kez kazanan AK Parti oldu. 2014 yılında Saadet Partisi adına seçime katılan Kenan Yıldırım bu kezde AK Parti adına katıldığı seçimi kazandı.

MEVCUT BAŞKANLAR YENİDEN SEÇİLDİ
AK Parti tarafından Çamlıhemşin, Hemşin ve Pazar ilçelerinde yeniden aday gösterilen belediye başkanları 2019 yerel seçimlerinde yeniden başkan seçildi. Çamlıhemşin'de Osman Haşimoğlu, Hemşin'de Halim Kazım Bekar ve Pazar'da Ahmet Basa koltuklarını koruyarak seçimden birinci çıktılar. 8 ilçede mevcut belediye başkanlarını aday göstermeyen AK Parti, bu ilçelerin 4'ünde belediyeyi kaybetti.

CHP 15 YIL SONRA RİZE'DE BELEDİYE KAZANDI
2019 yerel seçimlerinde Fındıklı'da Ercüment Şahin Çervatoğlu ile seçimi kazanan CHP, Rize'de 2004 yerel seçimlerinin ardından ilk kez ilçe belediyesi kazandı.CHP 2004 yerel seçimlerinde Hemşin ve Pazar ilçelerinde kazanan parti olmuştu.

RİZE'DE SEÇİM SONUÇLARI

İlçeler

Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak

Rize Merkez - AK Parti - Rahmi Metin

Ardeşen - AK Parti – Avni Kahya
Çamlıhemşin - AK Parti - Osman Haşimoğlu
Çayeli - MHP - İsmail Hakkı Çiftçi
Derepazarı - MHP - Selim Metin
Fındıklı - CHP - Ercüment Şahin Çervatoğlu
Güneysu - AK Parti - Rıfat Özer
Hemşin - AK Parti - Halim Kazım Bekar
İkizdere - MHP - Hakan Karagöz
İyidere - AK Parti - Saffet Mete
Kalkandere - Ak Parti - Kenan Yıldırım
Pazar - AK Parti - Ahmet Basa

Beldeler
Madenli – Ak Parti - Necip Yazıcı
Muradiye – Ak Parti - Musa Süreyya Balcı
Salarha – Ak Parti - Hasan Kara
Büyükköy – Ak Parti - Hamza Saruhan
Kendirli – Ak Parti – Alaeddin Serdar
Tunca – Ak Parti – Ahmet Naci Aytemiz

Editör: Haber Merkezi