Altın Çeşitleri
Altın, hem para basımında hem de mücevher yapımında kullanılıyor. Günümüzde maddi bir değişim aracı olma niteliğini kaybetse de hala hediyelik ve yatırım olma özelliğini koruyan altınlar, ayar üzerinden çeşitleniyor. Saf altın 24 ayar oluyor. Mücevher yapımında kullanılamayacak kadar yumuşak olan 24 ayar altın yerine, kuyum yapımında 22, 18 ve 14 ayar altınlar kullanılıyor. 24 ayar altın 1000 miligram altına denk gelirken, 22 ayar 916 mg altına, 18 ayar 750 mg altına, 14 ayar ise 583 miligrama denk düşüyor. Alaşımların içinde gümüş ve bakır bileşenler yer alıyor.

81 İlden Yarışmacılar Rize’de Sahne Alıyor 81 İlden Yarışmacılar Rize’de Sahne Alıyor

Altın Renkleri
Altın, yeşil, sarı, pembe ve kırmızı renklerle çeşitleniyor. Yeşil altının içinde %25 gümüş bulunurken, sarı altına rengini %12.5 gümüş %12.5 bakır karışımından alıyor. Pembe yani rose olarak da bilinen altın çeşidi, %0.6 gümüş, %19 bakır içeriyor. Kırmızı altında %25 bakır yer alırken, geri kalan yüzdeyi altın kaplıyor. Beyaz altın adı verilen metalik renkteki altınlarda alaşım gümüş, nikel, platin karışımından meydana geliyor. Radyum kaplama, parlak beyaz görünüm oluşturuyor. Altının fiyatını belirleyen, mücevherin içindeki altın oranı ve ayarı oluyor. Aynı oranda ve ayarda altın içeren iki mücevher, benzer işçilikle tasarlandığında farklı renkte dahi olsa aynı fiyatla değerlenebiliyor.

Ziynet Altınlar
Ziynet altınlar, genellikle hediyelik olarak tercih edilen parçalar olarak tanımlanabiliyor. Ziynet altınlar, Osmanlı döneminden bu yana üretiliyor ve geleneksel bir ürün olarak para piyasalarında yer alıyor. Başlıca ziynet altın çeşitleri içinde çeyrek altın, yarım altın, tam altın, iki buçuklu altın ve beşi bir yerde sayılabiliyor. Çeyrek altın 1.75 gram altın içerirken bu oran yarım altında 3.58 grama, tam altında 7.02 grama, iki buçukluda 17.54 grama, beşi bir yerdede 35.08 grama yükseliyor.

Ata altını olarak bilinen cumhuriyet altını ise 22 ayar altından yapılıyor ve kulplu ağırlığı 7.21 grama ulaşıyor. Ziynet altınlar içinde, alış satış farkı en az olan altın, ata lira olduğu için yastık altı yatırımda avantaj sunuyor. Maliyeti yüksek olan ata liralar, orta ölçekli yatırımcı tarafından tercih ediliyor.

Gram Altın Trendi
1 gramlık, 5, 10, 20, 50 ve 100 gramlık çeşitleri bulunan gram altın, işlenmiş altın külçeleri olarak tanımlanabiliyor. Gram altın, düşük işçilik nedeniyle minimum maliyetle üretiliyor. Saklanması ve nakde çevrilmesi kolay olan ürünler, hediyelik olarak da sıklıkla tercih ediliyor.

Gram altın sıklıkla gramse altın ile karıştırılıyor. Gramse altın 2.5 olarak bilinen ürüne karşılık geliyor. Gramse altının ağırlığı yaklaşık 17.54 grama denk düşüyor.

Diğer Altın Türleri
Reşat altın olarak bilinen altın, sultan beşinci Mehmet Reşat adına basıldığı için bu isimle anılıyor. Osmanlı altını ve piyasada bulması zor olan reşat altını, Cumhuriyet altınından biraz daha değerli görülüyor. Yaklaşık 7.2 gram olan ve 22 ayar altından yapılan reşat altını alırken, sertifika veya kart almak orijinalliğin garantisi sayılıyor.

Hamit altın ise sultan ikinci Abdülhamit'in adını ölümsüzleştiriyor. Osmanlı parası olan Hamit altını antik değeri ile biliniyor. Hamit altınının 2.5 ve beşliği de piyasa da yer alıyor.

Harem altın son yıllarda bilinen bir diğer altın çeşidini oluşturuyor. Harem markası tarafından 1 gram ve 1.75 gram olarak üretilen harem çeyrek altın, yatırım amaçlı tercih edilebiliyor. Özel tasarım ürünler, farklı görünümleri ile ayırt ediliyor.

Editör: Haber Merkezi