SAMSUN`un Havza ilçesinde yaklaşık bin kişinin yaşadığını Mısmılağaç Mahallesi, erkeklerin üçte birinin `Yahya` ismini taşıması nedeniyle bölgede bu adla biliniyor. Mahallede yaşayanlar `Şehit Yahya Dede Türbesi` nedeniyle doğan erkek çocuklara `Yahya` ismini veriyor. İsim karışıklıkları yaşanması üzerine, mahalle sakinleri çözümü `Yahya` adını taşıyan kişilere lakap takmakla buldu. Havza`da yaklaşık bin nüfuslu Mısmılağaç Mahallesi`nde, Türklerin Orta Asya`dan Anadolu`ya göç ettiği dönemde yaşayan ve savaşlarda şehit olduğu bilinen `Yahya Dede`nin türbesi bulunuyor. Şehit Yahya Dede Türbesi nedeniyle mahallede doğan erkek çocuklara uzun yıllardır genellikle `Yahya` ismi veriliyor. Erkek nüfusunun neredeyse üçte birinin `Yahya` adını taşıdığı mahallede isim karışıklıkları yaşanmaya başladı. Mahalle sakinleri karışıklığı önlemek için `Yahya` isimli kişilere, `Uzun`, `Küçük`, `Ağa`, `Ak`, `Kara`, `Kısa`, `Kaymak` gibi lakaplar takmaya başladı.

`BİR AİLEDE ÜÇ KUŞAK `YAHYA` İSİMLİ OLANLAR VAR`

Mahalledeki ilginç durumu anlatan Yahya Aydur (70), Bizim mahallemizde `Yahya` ismi çoktur. Kendisinin, babasının, oğlunun adı `Yahya` olanlar bile vardır. Burada Yahya Türbesi olduğu için çocuklarına `Yahya` ismini koyuyorlar. İnsanlar türbeye gidip adakta bulunuyorlar. Ardından çocukları olduğunda da ismini `Yahya` koyuyorlar. Kız olursa ise `Şehit Yahya Dede`nin hanımının adı olan `Satı` ismi konuluyor. Bu isimler konulmazsa çocukların yaşamayacağına inanılıyor dedi.

`İL DIŞINDAN TÜRBEYİ ZİYARETE GELİYORLAR`

Neredeyse her evde `Yahya` adını taşıyan bir kişinin bulunduğunu belirten Yahya Şenkal (38) ise Evimizde iki tane `Yahya Şenkal` isimli kişi var. Biri benim diğeri de amcamın oğlu. Mahallemizde aşağı yukarı her evde bir tane `Yahya` var. Mahallemizdeki türbe nedeniyle `Yahya` ismi veriliyor. Türbeye il dışından gelen çok ziyaretçi oluyor. Uzak illerden bile geliyorlar adakta bulunmak için diye konuştu.

ERKEK OLURSA `YAHYA`, KIZ OLURSA `SATI`

Başkent'te Gol Sesi Çıkmadı! Başkent'te Gol Sesi Çıkmadı!

Çeşitli işlemler için mahalleye gelen görevlilerin de zorlandığını anlatan Fikret Bozkurt (57) ise Türkiye`nin dört bir yanından buraya gelip dua ediyorlar. İnanarak gelip adakta bulunanların çocuğu oluyor. Eğer doğan çocuğa `Yahya` ya da `Satı` adı verilmezse çocuk yaşamıyor. Üç kuşak, dört kuşak `Yahya` isimi olanlar var. Bu yüzden bazen resmi evraklarda sorunlar yaşıyoruz. Yahya Aydın`a evrak geliyor ama mahallede aynı isim ve soy isimde başkaları da var. Kime geldiğini bulmak zor oluyor. Baba ve dede adından bulmaya çalışsak onların adı da `Yahya` olanlar var. TC numarasına bakıp ancak sorun çözülüyor. Ayrıca günlük hayatta da karışıklık olmasın diye bütün `Yahya`lara lakap takmakla çözüm yol bulduk. Artık resmi görevliler bile mahallemize geldiklerinde isimleri karıştırmamak için yanlarına lakaplarını yazıyorlar dedi.

`HER `YAHYA`NIN BİR LAKABI VAR`

Eşinin adının `Satı` olduğunu söyleyen Salih Özen (47) de Ağabeyimin adı da `Yahya`. Bizim köyde aşağı yukarı her evde bir tane `Yahya` vardır. İnsanlar bu türbeye gelip Allah`tan evlat sahibi olmayı diliyorlar. Çocukları olunca da isimlerini `Yahya` ya da `Satı` koyuyorlar. Her `Yahya`nın bir lakabı var. `Ak`, `Kara`, `Uzun`, `Kısa`, `Kaymak`, `Küçük`, `Ağa` gibi lakaplar takılıyor. Bazen lakap yerine babalarının isimleriyle de seslenebiliyoruz. `Satı` isimlilere lakap takılmıyor. Eşleri veya babalarının isimleriyle biliniyorlar ifadelerini kullandı.














Editör: Haber Merkezi