CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç , CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Arslan Ceylan, CHP İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Gençlik Kolları Rize İl Başkanı Muharrem Diler'in aralarında bulunduğu heyet RTB'ye ziyarette bulundu.

RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, RTB Genel Sekreteri İsmail Kocaman ve RTB Genel Koordinatörü Hasan Önder heyete eşlik etti.

ÖZTUNÇ: ÇAY, RİZE İÇİN KOCAMAN BİR SEKTÖR

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 'Bizim bu ziyaretimize siyasi bir anlam yüklememenizi rica ediyoruz. Çay demek Rize için kocaman bir sektör, çay demek tarım demek, tarım demek Türkiye demek. Biz bu vizyon da ülkemiz adına bir şeyler yapmak için bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Daha öncede Meclis de çayla ilgili bir tasarı sunduk, ne yazık ki reddedildi. Şimdi çayla ilgili sorunlar neler ve biz bu konuda neler yapabilir diye bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Geliş amacımız sizlere yardımcı olmak, biz de sizin verdiğiniz öncelikleri dikkate alarak, gerekli çalışmalarımızı yapıp Türkiye Büyük Millet Meclisin de elimizden geleni yapacağız' dedi.

OKUMUŞ: ÖNCELİKLİ SORUNUMUZ ÇAY KANUNU

Karaloğlu: Rize'de Risk Alanlarımız Bellidir Karaloğlu: Rize'de Risk Alanlarımız Bellidir

RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, 'Bizim Rize'de tek ürünümüz var, o da çay. Çayın 1940'daki sorunu ne ise şu anki sorunlar da ortalama aynı. Bizim öncelikli sorunumuz çay kanunu. Üreticiden tüketiciye kadar herkesi koruyan, topraktan bardağa kadar olan her süreci içine alan bir kanuna ihtiyacımız var. Sadece özel sektör değil, Çaykur'un da bu kanuna ihtiyacı var. Çaykur'un geçmişte yapmış olduğu kanun taslağı var. Ne yazık ki olumlu bir sonuç alamadık bundan, ama sektörün kendi içindeki çözümleri için bir kanunun olması şart. Vatandaş 1985 den itibaren özel sektörü dikkate almıyor, söylediği kulak arkası ediliyor. Özel sektörün bu il için pastadaki payı oldukça büyük, bu yüzden çay politikaları belirlenirken bize de kulak verilmesi gerekiyor. Sektörün diğer sorunu arazi toplulaştırma sorunudur. Toprak reformuyla bizim bu sorunu çözmemiz imkansız. Bileşenlere destek verilirse eğer, verim alınabilir. Mesela Fransa'da kooperatifçilik var. Biz tarımsal sanayiyi verimli yapmalıyız. Aile ziraatıyla bu işi yapmamız mümkün değil, iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Eğer aileler bu sorunu çözemiyorsa, kooperatifleşme bu sorunlara çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Çay sektöründeki tüm sorunlarımızı belirten raporumuz size verdiğimiz dosyalarda mevcut. Biz yıllardır bu kanunun gerekliliğinden bahsediyoruz, size de bahsettiğimiz nedenlerden dolayı öncelikli ihtiyaç olan 'Çay Kanunu' dur. Ziyaretinizden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum' dedi.

Editör: Haber Merkezi