Rize İl Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında gündeme sunulan İl Özel İdaresine bağlı İlçe Müdürlüklerinin kapatılması talebi, alınan karar doğrultusunda kabul edildi.

Bu karar üzerine CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İl Genel Meclisi Üyeleri Ömer Hocaoğlu ve Başar Cumbur ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

'SAĞLIKLI BİR KARAR OLDUĞUNA İNANMIYORUZ'

Yapılan açıklamada kararın yeterince istişare edilmediğinin altı çizilerek, 'İl Genel Meclisi 11.09.2019 tarihli birleşime idari teklif olarak gelen ilçe özel idare müdürlüklerinin kapatılmasına ilişkin kararı 86 No 'lu Kararla kabul ederek ilçe özel idareleri kapatılmıştır. Partimizin İl Genel Meclisi üyeleri ile istişare edilmeden, mecliste tartışılmadan apar topar gündeme getirilen teklifle ilçe özel idare müdürlüklerinin görevleri sonlandırılmıştır. Değerli basın mensupları, hiçbir hazırlık yapılmadan hiç tartışılmadan ve bu kapatma kararından en çok etkilenecek köy muhtarlarımızla hiç istişare edilmeden ve muhtarlarımızın görüşüne başvurulmadan alınan bu kararın çok sağlıklı bir karar olduğuna inanmıyoruz. Şöyle ki; kararın alınma arifesinde partimizin İl Genel Meclisi üyelerine İl Özel İdare Genel Sekreteri ve Meclis Başkanı ilçe özel idarelerinin hantal bir yapıya dönüştüğünü hizmet üretemez hale geldiğini ve kuruma ekonomik külfet oluşturmaya başladığını belirterek bu müdürlükleri kapatmak istediklerini bu karar destek vermelerini talep etmişlerdir. Ancak,partimizin meclis üyelerinin ilçe müdürlükleri personellerinin tamamının il özel idaresine çekilip çekilemeyeceğini sormaları üzerine, bu konuda net bir kararlarının olmadığını bazı personelleri geçici görevlendirme ya da başka kurumlara naklen atamak şartıyla ilçelerde bırakabileceklerini belirttiler' denildi.

'İL ÖZEL İDARELERİ TİCARETHANE DEĞİLDİR'

Açıklamada kararın tasarruf gerekçesi ile alındığının belirtilmesi hakkında, 'Bu nasıl tasarruf diye düşünüyoruz. ilçe kadrosunda bulunan personelin kadrosunu il özel idaresine çekeceksiniz sonra tekrar ilçeye görevlendirerek maaşının üstüne bir de geçici görev yolluğu ödeyeceksiniz buna da tasarruf diyeceksiniz bu inandırıcı değil. Ayrıca il özel idaresinin personel ihtiyacı olduğunu açıktan atama yapmayarak bun ihtiyacı ilçe personellerinden karşılanacağı belirtilerek tasarrufa gidileceği düşünülmekte. Konu ele alındığında ilçe personelini il'e çekerek sadece personeli almıyorsunuz aynı zamanda ilçenin yükünü de İl'e çekiyorsunuz yani ilçe personelini işi ile birlikte alıp ilçenin işini il'de yaptırıyorsunuz bu durum ilçe halkı ve muhtarlıklarımız açısından da hizmete ulaşma yönünde mesafeyi arttırmaktadır. İl özel idareleri ticarethane değildir. İdarecileri de tüccar değildir. Kamu hizmetinde kar zarar hesabı ikinci plandadır' ifadeleri kullanıldı.

Karaloğlu: Rize'de Risk Alanlarımız Bellidir Karaloğlu: Rize'de Risk Alanlarımız Bellidir

'HER ŞEYİN AÇIK VE NET BİR ŞEKİLDE TARTIŞILMASINDAN YANAYIZ'

Açıklamanın devamında karara ısrarla karşı olmak bir durumun olmadığı dile getirilerek şu ifadeler kullanıldı:

'Biz sadece konunun taraflarıyla enine boyuna değerlendirilmesi tarafların ikna edilmesi ayrıca konun direk muhatabı olan köy muhtarlarımızın görüşüne önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, ısrarla bundan kaçınılmıştır. İktidar partisinin mecliste sayısal üstünlüğe sahip olması kendilerine her kararı alma hakkı verdiğini düşünmeye sevk etmektedir. Ama bize göre her husus konunun taraflarıyla istişare edilmeli tartışılabilmeli ve ortak sonuca varılmalı diye düşünüyoruz bu da demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Ancak iktidar partisine mensup üyelerin ve idarenin konuyla ilgili muhatapların görüşüne başvurmamaları uygulamaların başka amaçlara yönelik olduğu yönündeki kuşkularımızı arttırmaktadır. Sonuç olarak biz aynı bölgede yaşayan, alınan kararlardan aynı etkilenen insanlar olarak her şeyin açık ve net bir şekilde tartışılmasından yanayız.'

Editör: Haber Merkezi