Rize Belediyesi Kale Sosyal Tesislerinde gerçekleşen basın toplantısında Ağustos ayı içerisinde düzenlenecek olan Festival'in içeriğinden bahseden Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, 'Bu yıl düzenlenecek olan organizasyonun Ülkemizin kritik bir süreçten geçtiğini bu vesile ile aylar öncesinden hazırlıkları yapılan 8. Çay ve Yaz Sporları Festivali içerisine müzik eğlence programlarının dahil edilmediğini ancak, yapılacak olan birbirinden güzel ödüllü yarışmalarla ölçüler içerisinde eğlencenin tadına varılacağını söyledi.


Başkan Kasap açıklamasında, Düzenleyecek olduğumuz 9 günlük Festival kapsamında bu yıl spor aktivitelerine ağırlık verildiğini belirterek, yöremizin kültürüne de önem vererek yöresel yemek yarışmasıyla damak tadımızı dünyaya tanıtıyoruz. Su Sporu yarışlarına da yer verileceğinin altını çizen Kasap, Ajan 53 organizasyonuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleri, TURKCELL, ÇAYKUR, Ticaret Borsası, Çayeli Bakır İşletmeleri ve Cengiz İnşaat'ın sponsorluğunda gerçekleştireceğimiz etkinliğimize genç yaşlı ayrım yapmadan tüm halkımızı davet ediyorum.
Yarışmalarla ilgili daha detaylı bilgiye sahip olma arzusu içerisinde olan vatandaşlarımız ( www.rize.bel.tr/festival ) İnternet adresimizi ziyaret ederek bilgi alabilirler' dedi.Belediye Başkanı Kasap, toplantıda Rize Belediyesi 8. Çay ve Yaz Sporları Festivalinin içeriğini şu şekilde değerlendirdi;

'DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ'
Festivalimize 19 Ağustos Cuma günü Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan saat 18.00'de başlayacak olan Demokrasi Yürüyüşü ile start verilecektir. Mehteran gösterisinin ardından her kesimden sporcu ve katılımcılar ile beraber Atatürk Caddesi'nde 100 metre Türk bayrağı taşınacaktır.

' MİNİKLER FUTBOL TURNUVASI'
15 Ağustos Pazartesi Sahil Parkı Star Halı Saha'da saat:13.00'da başlayacak olan ve Rize genelinde 11-12 yaş aralığında U12 seviyesinde 26 takımın katılacağı turnuvada 4 grup halinde müsabakalar olacak. 27 Ağustosta final müsabakaları sonucunda turnuvayı kazanan takım belli olacaktır.

'8. İRFAN KÖKSAL EYÜBOĞLU STREETBALL TURNUVASI'
2008 yılında vefat eden Rize Basketbol İl Temsilcisi İrfan Köksal Eyüboğlu'nun anısına düzenlenen ve geleneksel hale gelip bu yıl 8.si gerçekleştirilecek Streetball Turnuvası'na, Türkiye'nin birçok bölgesinden ve komşu ülke Gürcistan'dan katılım gerçekleşecektir. 24 Ağustos'ta Sahil Parkı Basketbol Sahasında SaaT:17.00'da başlayacak turnuva 4 kategoride gerçekleştirilecek olup yoğun katılım beklenmektedir.

Eski Başkan Arıcılığa Başladı Eski Başkan Arıcılığa Başladı

'TÜRKİYE RAFTİNG ŞAMPİYONASI'
Kayalar, engeller, su yükseklikleri ve ağaçlardan oluşan engellerde dengeyi koruma uğruna takım çalışmasının önemi sergilenir. Takım sporu olduğu gibi şahane bir eğlencedir. Bilerek devrilmeler, diğer raftlara su sıçratmalar, adrenalin dolu bu sporun eğlence fonksiyonlarıdır. Fırtına Deresi'nde 25 Ağustos günü başlayacak olan şampiyona 3 gün sürecektir.

'FERETİKO DEFİLESİ'
Rize'yi turizm açısından daha cazip hale getirmek amacıyla gerek tarihi kimliğin arındırılıp gün yüzüne çıkarılması, gerekse ilimize has Rize bezi ve feretiko gibi kültürel değerlerin tanıtımı ve geliştirilmesine katkı sağlanacaktır. Bu maksatla 25 Ağustos Perşembe günü İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Kız Meslek Lisemizin de destekleriyle kimliğimizin yansıması Feretiko Defilesi yapılacaktır.

'ULUSLAR ARASI HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ'
İlimizde farklı ülke ve kültürlerin de tanıtılması ve kültürel kaynaşmaya vesile olacak Halkoyunları gösterilerine bu yıl Azerbaycan ve Gürcistan Halk Oyunları ekipleri katılacaktır. Festival açılış günü olan 19 Ağustos 2016 Cuma günü, ilimiz şehir merkezindeki görkemli kortej yürüyüşünü renklendirecek, 3 gün süreyle kültürel şölen yaşatılacaktır.

'YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI'
'Rize Belediyesi 8. Çay ve Yaz Sporları Festivali' kapsamında yöresel yemek kültürümüzü yansıtmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla ' Yöresel Yemek Yarışması' düzenlenecektir.

Yöresel yemeklerimizin aslına uygun bir şekilde tanıtımının amaçlandığı yemek yarışması çorba, yemek ve tatlı olmak üzere 3 kategoride gerçekleştirilecek olup gurmelerin jüriliği eşliğinde ön eleme ve final olmak üzere iki aşamadan oluşacaktır.

GURMELER : Danilo ZANNA , Wilco Van HERPEN
MÜRACAAT : Yarışmaya katılmak isteyenlerin en geç 18 Ağustos 2016 Perşembe günü saat 15.00' a kadar Rize Belediyesi 3. Kat Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bizzat Başvurmaları gerekmektedir.
İletişim 444 50 53

'DAĞ BİSİKLETİ KUPASI'
Isırlık Mevkii'nde 5 km'lik parkurda büyük çoğunluğu patikalarda ve çay bahçelerinde, kısmen orman ve asfalt bölümlerde yapılacak olan yarışma, Rize manzarası ve doğasıyla iç içe gerçekleşecektir. Yarışma Uluslararası formatta gerçekleştirilecek olup il dışından birçok sporcu ilimize gelecektir. Salcano firmasının sponsorluğunda çekilişle hediye bisiklet dağıtımı yapılacaktır. Bu çekilişin kuponları önümüzdeki hafta pazartesi günü Tuzcuoğlu Memişağa Parkı önünde aktif olacak standta dağıtılacak, çekiliş ise 27 Ağustos Cumartesi günü Isırlık Mevkii'ndeki ödül töreninde yapılacaktır.

'TÜRKİYE ÇAY ŞAMPİYONASI'
Çayın bardağa taşındığı ve tada dönüştüğü en güzel halini belirlemek için Demleme, Sunum, Tadım ve İkram gibi 4 kategoride planlanan yarışma ulusal boyutta gerçekleştirilecektir. Yarışma öncesi katılımcılara yarışma ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacak ve Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilecektir. Yarışmada 1. Olan kişi 2017 yılında Dünya Çay Forumu'nda ülkemizi temsil etmeye de hak kazanacaktır.

'YAMAÇ PARAŞÜTÜ HEDEF YARIŞMASI'
Rize Belediyesi Kapsamında 1.si düzenlenecek olan Yamaç Paraşütü Hedef Yarışması 27-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İl dışından da sporcuların katılacağı yarışma sporcular arası dostluk ve iletişimi arttırmayı hedeflemiştir. Yarışma haricinde havanın uygun koşullarda olması durumunda her gün uçuşlar gerçekleştirilecektir.

'TURKCELL FOTOĞRAF YARIŞMASI'
18-27 Ağustos tarihleri arasında festival alanlarında çekilmiş olan fotoğrafların değerlendirileceği kapsamlı bir fotoğraf yarışması gerçekleştirilecektir. 'Çay Festivalinde Rize' Foto Maratonu Türkiye Fotoğraf Sanatları Federasyonu formatında yapılacaktır. Festival süresince Rize'de ve festival alanlarında çekilmiş olan fotoğraflar en geç 27 Ağustos Cumartesi günü saat:17.00'a kadar teslim edeilecek, 28 ağustos günü de sonuç açıklanacaktır. Yarışmada 34 fotoğraf ve 7 mansiyon fotoğraf ödüllendirilecek olup bu 41 fotoğraf özel bir albüm halinde 3000 adet basılacaktır. Bu kitap güzel ilimizi yurtiçi ve yurtdışında tanıtacak kalıcı ve güzel bir albüm, kaynak niteliğinde olacaktır. Bu 41 fotoğraf ödül töreninden sonra şehrin muhtelif bölgelerinde sergilenecektir.

ÇAY TOPLAMA YARIŞMASI'
Çaykur'un destekleriyle gerçekleşecek olan Çay Toplama Yarışması'nda hiçbir kıstas olmaksızın herkes kendi çay toplama gereçlerini getirecek, en çok çay toplayan kişi ödülü alacaktır. Ayrıca belirli günlerde Çaykur'un destekleriyle özellikle il dışından gelmiş olan sporcu, katılımcı ve misafirlerimize Çay fabrikası ziyaretleri düzenleyeceğiz. Böylece misafirlerimize çayın yeşilden siyaha geçişini görme fırsatı sunulmuş olacaktır.

'FETİH ŞÖLENİ'
Şehirlerin kurtuluşu kadar kuruluşu da önem arz etmektedir. İlimizin Türk hakimiyetine geçiş tarihi olan 28 Ağustos 1461'e itatfen görkemli bir fetih gecesi programı yapılacaktır. Bu kapsamda Kur'an-Kerim Tilaveti, Talha Bora ÖGE tarafından Şiir Dinletisi, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk SELVİ Bir Tarihçi Gözüyle Rize'nin Fethi'ni anlatacak, Rumların himayesindeki Rize'nin Osmanlı tarafından fethi tiyatral bir gösteri ile sergilenecek ve mehteran gösterisi ile devam edilecektir.

Festival süresince Şişme Oyun Parkı ve Animasyonlar, Eğlenceli Cimnastik-Survivor, Minikler için bisiklet yarışması gibi çocuklara yönelik programlar da yapılacaktır.

'SU SPORLARI YARIŞLARI'
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Rize Kapalı Yüzme Havuzunda minikler için yüzme yarışı yapılacaktır. Sahil Parkı Su Sporları Tesisi önünde Kano Yarışmaları ve Yoğun katılımın olduğu ve kurumların grup halinde iştirak ettiği Denizde Halat Çekme Yarışları yapılacaktır.

Editör: Haber Merkezi