Uyku apnesi kalp krizi ve inme riskini artırıyor Uyku apnesi kalp krizi ve inme riskini artırıyor

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Sağlık Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Bengisu Demirci, annelerin emzirme dönemini verimli şekilde geçirmeleri, süt miktarını ve kalitesini artırmaları için kendi beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Bebeğin yeni doğan hekiminin kontörlünün ardından herhangi bir sorun yoksa hemen emzirilmesi gerektiğini kaydeden Demirci, 'Doğumun hemen ardından beden anneliğe hazırdır ve emzirmenin ilk altın kuralı ne kadar erken emzirilirse o kadar çok sütün olacağıdır. Vücut bebeğin ihtiyacı kadar süt üretmektedir. En zor uygulanan altın kural ise emzirme döneminde stresi yönetebilmektir. Yeni annelerin etrafında birçok stres kaynağın olabilmektedir. Çevreden 'sütün yetmiyor', 'bu çocuk aç mama verelim' diyen kişilere kulak asılmamalıdır. Anneler unutmamalıdır ki, stres süt üretimini ve kalitesini olumsuz etkileyen bir faktördür' dedi.

'ANNELER EMZİRDİKÇE KİLO VERİR'

Emzirme döneminde annenin kaliteli beslenmesinin en önemli konu olduğuna dikkat çeken Demirci, toplumda bol şekerli ve sütlü tatlıların çok süt yaptığı düşüncesinin tamamen yanlış bir inanış olduğunu vurguladı. Annenin beslenme düzeni için diyet uzmanıyla birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Demirci, şöyle dedi:

'Ayrıca yeni annelerin çevresindeki birçok kişi bebek için iki kişilik yemesi gerektiğini ve kilo almanın bu dönemde annenin en doğal hakkı olduğunu savunmaktadır. Oysaki bu yeni anne ve bebek için yarardan çok zarara yol açabilecek bir yanlış inanıştır. Emzirme dönemi annenin sağlıklı ve dengeli beslenerek hem bebeği için kaliteli süt üretebileceği hem de doğum kilolarından kurtulabileceği bir dönemdir. Anneler sağlıklı beslendikleri sürece, emzirdikçe kilo verir. Bilimsel araştırmalar, bebeğine günde yaklaşık 6-7 çay bardağı süt veren annelerin yaklaşık 600-700 kalori yaktıklarını ortaya koymaktadır.'

'GÜNDE 3 LİTRE SU TÜKETİLMELİDİR'

Sağlık Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Bengisu Demirci, annelerin emzirme döneminde bebeklerini yeterli şekilde beslerken kilo da verebilmeleri için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

'Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta kahvaltı sofrasında mutlaka bulunmalıdır. 'Su hayattır' diyenlerin bir bildiği var. Anne sütünü artırmak için günde yaklaşık 3 litre su tüketilmelidir. Ara öğünlerinde bol şekerli sütlü tatlı yerine badem ve rezene çayı tercih edilmelidir.'

Editör: Haber Merkezi