Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek Rize’de Uçuş Gösterisi Düzenlenecek

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmesiyle bir açıklama yaptı.

Deniz, açıklanan asgari ücretin beklentilerin çok altında olduğunu kaydederek, 'Hem ekonomik kriz hem de pandeminin yarattığı gelirlerdeki düşüş, işsizlik ve özellikle gider artışları da göz önüne alındığında, 2021 yılı asgari ücretin her zamankinden daha da önemliydi. Biz o yüzden asgari ücretin gerçekten işçinin ailesiyle birlikte yaşayabileceği gerçek bir geçim ücreti olabilmesi için asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olmasını günlerdir dillendiriyorduk' dedi.

'Çok Ciddi Bir Yoksullaşma Var'

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un 'İşçimizi enflasyona ezdirmedik' açıklamalarına ilişkin konuşan Deniz, 'Bakan açıklama yaparken enflasyon vurgusunu yapmış, kasım ayı ortalama enflasyonu 14,03 olarak açıklanmıştı. Ama özellikle gıda enflasyonu düşünüldüğünde, asgari ücretin en önemli gider kaleminin başında gıda gelir. Bu oran kasım ayında resmi rakamla bile yüzde 21'in üzerindedir. Bunun yıl sonunda daha da yükseleceği açık. Dolayısıyla bu rakamlar üzerinden bir belirleme kabul edilebilir bir durum değil. Kaldı ki gerçek enflasyonun ne olduğunu bu ülkede yaşayan herkes bakkala, manava, pazara gittiğinde görüyor. Çok ciddi bir yoksullaşma var, fiyatlarda çok ciddi bir artış var. Dolar kurundan, altın fiyatlarından bunu çok net bir biçimde zaten görüyoruz. Dolayısıyla 2 bin 825 liralık asgari ücreti açıklarken 'enflasyonun üzerinde artış yaptık', 'enflasyona ezdirmedik' demenin gerçekle bağdaşır bir tarafı yok. 2021 yılı asgari ücretin insanca yaşayabilecek seviyeye yükseltilebilmesi için özellikle tümüyle vergi dışına bırakılması, kesinti yükünün hazineden karşılanması için mücadeleye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

'Asgari Ücretin Vergi Dışı Bırakılması ve Kesinti Yükünün Hazineden Karşılanması Konusunda Mücadele Etmeye Devam Edeceğiz'

Pandemi döneminde geçinmenin daha da zor bir hale geldiğine değinen Deniz, 'Asgari ücret bütün ücretleri belirleyen temel bir ölçü. Kısa çalışma ödeneği miktarları da, pandemi dönemindeki ödenekler de asgari ücret oranında belirleniyor. Dolayısıyla zaten Türkiye'de pandemi döneminde çok büyük bir işsizlik var. Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı yaşanıyor. 2 milyonun üzerinde işçi arkadaşımız işverenler tarafından ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya ve aylardır günde 39 lira, ayda bin 168 lirayla yaşamaya çalışıyor. Pandemiden dolayı ciddi bir istihdam kaybı var, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin sayısı 3 buçuk milyonun üzerine çıktı. Bu çok ciddi bir gelir kaybı demek. Dolayısıyla zaten pandeminin yarattığı çok ciddi bir yoksullaşma var, hepimizin gelirlerinde düşüş var. Hanelerin giderleri arttı. Bu nedenle asgari ücret yaşanan bu gelir dağılımı adaletsizliklerini bir nebze olsun gidermek açısından çok temel bir sosyal politika aracıdır. Bu yüzden 2021 asgari ücreti her zamankinden daha önemli diyoruz ama iktidar hiçbirini göz önüne almadan son derece düşük bir rakam açıkladı. Bu kabul edilebilir bir rakam değil. Biz bu konuda, özellikle de asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve kesinti yükünün hazineden karşılanması konusunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü pandemi sürecinde sosyal devlet olmadan, sosyal politika olmadan bu süreçle başa çıkmak mümkün değil' şeklinde konuştu.

Fındıklı Belediyesi'nde Asgari Ücret 3 Bin 900 Lira Olacak

Deniz, parti olarak savundukları 3 bin 100 lirayı CHP'li bütün belediyelere uygulayacağını belirterek, 'Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelere direktif vererek bu rakamın asgari ücret olarak uygulamasının talimatını verdi. Belediyelerimiz de sosyal medya hesaplarından asgari ücreti 3 bin 100 lira olarak uygulayacaklarını açıkladılar. İlimizde tek CHP li belediye olan Fındıklı Belediyesinde asgari ücret 3 bin 900 lira olarak uygulanacak' dedi.

Editör: Haber Merkezi