Yaylalarda hayvanlarını otlatarak elde ettikleri sütü peynir, lor ve tereyağına dönüştüren yaylacılar, satıştan elde ettikleri gelirle kış ayının durgunluğunu bu şekilde geçirmeye çalışıyorlar. Çermeşk Yaylası'nda ürettiği ürünleri Rize'nin Pazar ilçesinde açtığı, iş yerinde vatandaşlara satan Seçkin İpsiz, vatandaşların kışın tüketecekleri peyniri satın almaya başladığını belirterek, bu nedenle hareketli dönemlerinden birini yaşadıklarını söyledi.

TÜBİTAK, RTEÜ'lü Akademisyenin Projesine Destek Verdi TÜBİTAK, RTEÜ'lü Akademisyenin Projesine Destek Verdi

Bölgenin yüksek rakımlı ve verimli yaylalarının otlarıyla beslenen hayvanlardan elde edilen süt ve peynirin daha lezzetli olduğunu belirten İpsiz, 'Daha önce sağılan sütler makineden geçirilip yağı alındıktan sonra peynir yapılıyordu. Şu anda makinesiz kendimize ait 1000 adet keçi ve büyükbaş hayvanlarımızdan sağarak temin ettiğimiz sütleri tamamen gelenekçi yöntemlerle peynir ve yağa dönüştürerek vatandaşlara doğal bir şekilde satıyoruz. Vatandaşlar doğal yağ ve peynirlere yoğun rağbet gösteriyor' diye konuştu.

İnek ve koyun peyniri ürettiklerini belirten İpsiz, 'Yaylalarımızda otlayan hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütleri köyümüzde işleyerek Yağ ve peynir yapıyoruz. Yağı tamamen doğal bir şekilde hazırlanıyor. Bu peynirleri ve yağları birinci elden satmamızın sebebi daha ucuz tüketiciye ulaşmak içindir. Tereyağını 60 TL'ye, peyniri ise 25-30 TL'den satıyoruz' dedi.

Haber: Abdullah Uzun

Editör: Haber Merkezi