Çaykur Ardeşen Çay Fabrikası'nda gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim 'Burada toplanma amacımız çayımız. Öncelikle böyle bir çalışma yaptıkları için Sendika Başkanımıza ve Yöneticilerine teşekkür ediyorum. Çayın kalitesi öncelikle bahçede başlıyor. Kalitenin bozulmasında yabancı işlerin çayı toplaması ve derinden toplamanın büyük payı var. Burada en iyi karar vericiler, çayın alımında dikkatli bakacak kişiler eksperlerimiz yani sizlersiniz. Bu konuda vatandaşımızla yüz yüze kalan eksper arkadaşlarımız olduğu için zor ve ağır bir göreviniz var. Gürcistan örneğinde olduğu gibi sektörün bitmesini istemiyorsak kaliteye yönelmemiz gerekiyor. Yaptığımız mesleklerin yanı sıra hepimiz aynı zamanda üreticiyiz. Bu sene yeni beyaz bir sayfa açarak artık bir yerden başlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için de bunu yapmamız şart.' dedi.

ALİM: ÇAYIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Çayın kalitesinin arttırılması konusunda sorumluluğun sadece eksperler de olmadığını belirten ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim 'Buradaki sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değildir. Fabrika müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz yani idari ve teknik anlamda hepimize görev düşüyor. Tek derdimiz var çayımız. Sahip çıkarsak devam edecek sahip çıkmazsak komşu ülkelerde olduğu gibi yok olacaktır. Bunun sonunda zararını yine bizler çekeceğiz. Hem üretici hem tüketici hem de çalışanın aynı kişiler olduğu böylesine iç içe geçmiş bir sektör hiçbir yerde yok. Bu değerimize hep birlikte sahip çıkacağız' açıklamasında bulundu.

KARADAĞ: GEÇİM KAYNAĞIMIZ ÇAYDIR
Emeğimiz ve yaşam kaynağımız olan çayın ve Çaykur'un yaşatılması noktasında bu toplantının hayırlara vesile olmasını söyleyen Karadağ, 'Geçim kaynağımız çaydır. Bu olmadığı zaman ne Çaykur olur ne de yörede geçim kaynağı olur. Çayda kalite konusu tarlada başlayıp ürün çıkana kadar devam eden sürecin tamamını kapsamaktadır. Üretici ile diyalog halinde olan kişiler de alım yeri personelidir. Çayın kalitesinin bozulması sadece eksperlerin çay alım şeklinden kaynaklanmamaktadır. Bu konuda birçok değişik etken vardır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yabancı işçilerin çayı toplama şeklidir. Kalite ilk olarak tarla da başlamaktadır. Çayın ilk geldiği ve kabul edildiği yer alımyeri olduğu için alımyeri personeline bu konuda zor ve önemli görev düşmektedir. Çay bizim ortak noktamızdır. Sizlerin temsilcisi olarak biz sendika, diğer tarafta Genel Müdürlük olarak çay için elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor' dedi.

Rize’ye Gelenler ‘RİZE’ Yazısıyla Karşılaşacak Rize’ye Gelenler ‘RİZE’ Yazısıyla Karşılaşacak

'ÇAY EKSPERLERİ İLE İLGİLİ GÜZEL DÜŞÜNCE VE PLANLARIMIZ VAR'
Çay eksperleri ve alımyeri ekipleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarının olduğunu belirten Karadağ' İki üç yıl önce budama projesinde çay eksperlerinin çalışması için Genel Müdürlüğe öneride bulunduk ve Bakanlıktan da böyle bir yazı çıkarttık sendika olarak. Sendikamız döneminde ilk defa alımyeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koydurduk. alımyeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz ve olumlu görüşler var.

Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Sendikacılığın Çaykura geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu maddelere göre işçinin çalıştırılıp çalıştırılmaması Çaykur'un elindedir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur da olan maddelerdir. Eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Sözleşmeden bir maddenin kaldırılması için masaya oturan Kamu-Sen, Çaykur ve Sendikamızın ortak mutabakatı gerekmektedir. Bu maddenin kaldırılmasını istedik ama ortak mutabakata varamadık. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak' ifadelerini kullandı.

Genel konuşmaların ardından Çalıştay şeklinde devam eden toplantı toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardında sona erdi.

Toplantıya Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Ardeşen Çay Fabrikası Müdürü Mahmut Akbak, Işıklı Çay Fabrikası Müdürü Kemal Biberoğlu, Ardeşen Çay Fabrikası Müdür Yrd. Güray Kıvrak, Tarım Kısım Müdürü İbrahim Terzioğlu, İşletme Kısım Müdürü Nihat Yaylacı, Işıklı Çay Fabrikası Müdür Yrd. Hasan Yener, Öz Gıda-İş Sendikası adına Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcıları Orhan Topaloğlu, Hasan Fehmi Bursalı, Şube Kadın Komitesi Başkanı Dilek Kansız, Çaykur Ardeşen ve Işıklı Çay Fabrikaları İşyeri Sendika Temsilcileri ve bu fabrikaların eksperleri katıldı.

Editör: Haber Merkezi