Konuşmak İçin Ormana Götürdüğü Ortağını Öldürdü Konuşmak İçin Ormana Götürdüğü Ortağını Öldürdü

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri fındık fiyatlarındaki düşük alım fiyatlarının önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Karadeniz bölgesinin milli ekonomik gelirindeki en önemli paya sahip olan fındığın hasat zamanının yaklaşmasıyla birlikte fındık üreticileri, alım politikasının düzenlenmesini isteyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak 'Fındık rekoltesi belirlenirken bizzat üreticilerin içinde bulunduğu uzmanlar kurulunca da maliyet belirlensin. Bu maliyet üzerinden enflasyon farkı ve çiftinin kar payı da konularak taban fiyat belirlensin. Ve fiyat hasattan önce açıklansın. Gürcistan'da üretime hazırlanan, ya da üretim yapılan fındık bahçeleri ile Şili, Azerbaycan, Çin, Hindistan ve Amerika'da fındık üretim plantasyonları, 'Büyük üretim alanı' fındık tedarikçileri ve spekülatörleri tarafından tekrarlanan yalandır. Sanayici, İran, ABD bademi kullanacak bir oyundur, badem fındığın yerini alamaz'' dedi.

'BADEM FINDIĞA ALTERNATİF OLAMAZ'

Fındığın çikolata sanayisi için çok önemli olduğunu ve yerine hiçbir ürünün konulamayacağını ifade eden Albayrak, ''Badem fındığa alternatif olamaz. Türk fındığının kalitesini diğer ülkelerin fındıklarının tutmadığını biliyoruz. Özellikle Doğu Karadeniz fındığının lezzeti ve damak tadının dünyanın hiçbir ülkesinin fındığında olmadığını da biliyoruz. Fındık üretiminin programlı bir şekilde arttırılması gerekiyor. Fındık üretimimizi artırmalı ve planlı programlı bir şekilde kaliteyi yükseltmeyi hedeflemeliyiz. Dünyada örneği olmayan, üretime hiçbir yararı olmadığı anlaşılan ''doğrudan getir desteği'' adı altında tedarikçilerin alkışladığı bu uygulama artık çökmüştür. Bu uygulamayı kendi çıkarlarına kullanan tedarikçilerin de şimdi karşı çıktılarını biliyoruz. Bu nedenle verimi ve kaliteyi arttıran destek sistemine geçilmelidir'' dedi.

Albayrak, Ziraat Odalarına seslenerek, ''Çiftçinin hakkını arayın, yılda bir kez gidip adet yerini bulsun diye basın açıklaması yapmak ve o makamlarda oturmanın bedeli değildir. Çiftçiden alınan belge paraları ile makam arabaları, lüks odalar, maaşlar için değil çiftçinin alın terinin karşılığını alması içindir. Gelin beraber mücadele edelim'' ifadelerini kullandı.



Editör: Haber Merkezi