Rize, 1983'ten 2002'ye kadar hemşerisi olan Mesut Yılmaz'ın her seçimde yanında dururken 2002'den sonra bir diğer hemşerisi Recep Tayyip Erdoğan ve partisine oy veriyor.

Rize siyasetin kalbinin daha gür attığı bir il. 1983'te kurulan Anavatan Partisi ve Rizeli siyasetçi Mesut Yılmaz'dan önce Rizeli seçmen daha çok sandıkta sol partileri tercih ediyordu. Cumhuriyet Halk Partisi en son 1977 seçimlerinde yani 41 yıl önce Rize'de milletvekili çıkarttı. Rizeli seçmen en son 1999 yılında yapılan seçimde Saadet Partisi'nin adayı Mehmet Bekaroğlu'nu meclise gönderdi. Başbakanlık ve Başbakan yardımcılığı, bakanlıklar yapan Mesut Yılmaz, Rize'nin siyasi tarihine 1983'ten 2002'ye kadar damga vurarak TBMM'de temsil etti. 3 Kasım 2002'de yapılan yerel seçimlerde Anavatan Partisi Genel Başkanı olarak seçime giren Mesut Yılmaz, seçilme çoğunluğunu elde etmesine rağmen partisi barajı aşamayınca yerine TBMM'ye AK Parti milletvekili adayı İlyas Çakır gitti. 2007'de partisi olmayan Mesut Yılmaz bağımsız olarak yeniden seçildi. Yılmaz, bu seçimde 41 bin 42 oy alarak meclise gitmeyi başardı. Rize'de seçime bağımsız olarak giren Mesut Yılmaz dışında, yapılan genel seçimlerde bağımsız milletvekili olmayı başaran olmadı.

2002'DEN BU YANA SADECE 1 FİRE VERDİ
2001'de kurulan Ak Parti yine Rizeli bir siyasetçi olan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kuruldu. İlk seçimde Ak Parti Rize'den üçte üç yaparak Erdoğan ve ekibine güvendiğini tüm Türkiye'de olduğu gibi gösterdi. 2007,2011, Haziran-Kasım 2015 seçimlerinde de Ak Parti 3'te 3 yaparak Ak Parti'nin kalesi olduğunu göstererek Türkiye 1.'si oldu. Son yapılan 1 Kasım milletvekili seçimlerinde Rize'de kurulan 948 sandıkta kayıtlı 244 bin 966 seçmenden 206 bin 1'i sandık başına gitti. Sandığa giden seçmelerden 203 bin 288'inin oyları geçerli sayılırken AK Parti 153 bin 912 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 75,71'lik bir oranı yakalayan Rize, Ak Parti'ye Türkiye genelinde en fazla oy veren il olma unvanını da korudu. 7 Haziran genel seçimlerinde ise Rizeli seçmen Ak Parti'ye 133 bin 386 oy vererek yüzde 66,39'luk oranla AK Parti'nin Türkiye'deki en yüksek oranla oy aldığı il olmuştu. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yaklaşık 9 puanlık yükseliş gösterirken 20 bin 526 yeni seçmenin oyunu almayı başarmıştı. Rize, 12 Haziran 2011'de ki genel seçimlerde yüzde 69,4'lük oy oranıyla ikinci olurken 1. yüzde 69,66'lik oranla Konya olmuştu.

BEKAROĞLU KASAP'I ZORLAYAMADI
Öte yandan Rizeli seçmen, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de AK Parti'ye en çok destek veren il konumunda yer aldı. O dönem Saadet Partisi'nden aday olan Mehmet Bekaroğlu ile yarışan AK Parti adayı Reşat Kasap, yüzde 67,8 oy oranıyla Türkiye genelinde en yüksek oyla seçilerek belediye başkanlığını kazandı. Bekaroğlu, seçimin ardından partisinden istifa ederek CHP'ye katılmıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE REKOR OY 80,57
Rizeli seçmen 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, AK Parti'nin aday gösterdiği AK Parti Genel Başkanı ve hemşerisi Recep Tayyip Erdoğan'a en yüksek oy oranıyla destek verdi. Seçimlerde Erdoğan'a 148 bin 641 oy veren baba ocağı Rize, yüzde 80,57 ile en yüksek destek veren il olmuştu. Bu sonuçlara göre Rize, Ak Parti'ye son dört seçimde de en yüksek oy veren il olma başarısını gösterdi ve rekorlar kırdı.

SON SEÇİMDE CHP 29 BİN OY ALDI
Rize'deki sandıklardan çıkacak sonucu tahmin etmek için birde son seçimlerdeki dağılıma bakmak gerekiyor. Bu seçimde ki ittifakların etkileşimi Rize'de ki tabloyu çokta etkilemiyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ak Parti 153,912 oy alırken, CHP 29 bin 985, MHP 10 bin 815, SP ise 2 bin 997 oy alabilmişti. Son seçime bakarak ittifakları değerlendirirsek ortaya çıkan farklı bir senaryo çıkmıyor. Ak Parti ve MHP'nin oyları yani Cumhur ittifakının toplamı yaklaşık 165 bin. Millet ittifakı ise 32 bin. Türkiye'de bir İyi Parti gerçeği olsa da Rize'de fazla karşılığı gözükmüyor. Alacağı oy sayısı 5 bini geçmeyecektir.

RİZE 3-0'A YAKIN
Tablo aslında açık ve net. 24 Haziran seçimlerinin en güçlü adayları Ak Parti Rize 1. sıra Milletvekili Adayı olan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Rize eski il başkanı Muhammed Avcı.

RİZE KALKINIYOR, VİZYON PROJELER SÜRÜYOR
Rize 15 yıllık Ak Parti iktidarında birçok rüya projenin başlangıcına ve bitmesine vesile oldu. Başta, Doğu Karadeniz'i, Güneydoğu'ya, Kafkaslara, kesintisiz bağlayacak Türkiye'nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli bitirilerek hizmete açıldı. Deniz üzerinde inşa edilen ülkemizin ikinci havalimanının çalışmaları Rize'nin Pazar ilçesinde hızla sürüyor. Hedef 29 Ekim 2020'de hizmete açılması. Doğu Karadeniz'i bir ticaret üssü haline çevirecek İyidere Lojistik Merkezi için engeller kalktı. Yakında projenin ihaleye çıkması bekleniyor. Güney Çevre Yolu, Salarha Tüneli, Batıpark Projesi, dünyanın en büyük ve en gelişmiş Çay Paketleme Fabrikası kısa sürede bitirilerek hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan son Rize mitinginde Rizelilere bir müjde daha vererek, Şehir Hastanesi ile ilgili çalışmaların başladığını söyledi.

HAYATİ YAZICI: RİZELİ VEFALIDIR
Seçim tarihi açıklandıktan kısa bir süre sonra memleketi Rize'ye gelen Ak parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, harıl harıl çalışmalarını sürdürüyor. Yazıcı daha önce de Rize milletvekili olarak parlamentoda yer aldı. Yazıcı, seçim gezilerinde seçmenleri uyararak şunları söylüyor: 'İnsanımız çok basiretlidir, sezgileri güçlüdür. Sandığa yaklaştığında gerçekçi faktörleri dikkate almak suretiyle hareket eder. Milletimiz 24 Haziran seçimlerinde, en çok pratiği ve üretimi olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi tercih edecektir. Cumhurbaşkanımız Rizeli ve Rize önemli siyasetçilerin yetiştiği bir yer. Rizeli bunun bilincindedir. Rizeli vefalıdır. Rizeli kim iş yapar, kimin vizyonu var bunu görür. 16 yıldır da Türkiye'ye ve Rize'ye sağladığımız kazanım ve destekleri, gerçekleştirdiğimiz projeleri görüyor ve önemsiyor. Vatandaşlarımızla istişare içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz birlikte AK Parti olduk. Projeleri birlikte yaptık. Vatandaşlarımız bunları görüyor, tercihlerini de buna göre 24 Haziran'da kullanacaktır.'

OSMAN AŞKIN BAK: SANDIKLARI PATLATACAĞIZ
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde de Rize'den aday gösterilerek parlamentoya giren ve şu an Gençlik ve Spor Bakanı olan Osman Aşkın Bak yeniden memleketi Rize'den aday gösterildi.

Bakan olduktan sonrada sık sık Rize'ye gelerek ilin bütün sorunlarını ve çalışmalarını yakında takip eden Bak, Rize'ye ve Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek Kaçkar Dağları gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında dik duracaklarını söyledi.

Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden Bakan Bak, 'Şuanda yaşadığımız süreci hepiniz takip ediyorsunuz. Geçtiğimiz süreç içerisinde 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimde millet her zaman lideri Recep Tayyip Erdoğan ile beraber oldu. Milletimiz, meydanlardan tüm dünyaya ve darbe girişiminde bulunanlara 'Milletin gücü tankın, silahın gücünü yenmiştir' dedi. Recep Tayyip Erdoğan milletin içinden gelmektedir. Başkaları gibi kasetle, manşetle gelmemiştir. Millette beraber gelmiştir, milletle beraber olmuştur. Yapılan operasyonları görüyorsunuz. İstediğiniz kadar dolarla da, hainlerle de operasyon yapsanız Recep Tayyip Erdoğan'a ve millete diz çöktüremeyeceksiniz. Millet onunla beraberdir. Sonuna kadar beraberiz. Onunla beraber yürüyeceğiz, onunla beraber olacağız. Muhalefet olsun, dış güçler olsun operasyon yapmaya çalışıyorlar. Hep 'Erdoğan gitsin' diyerek aynı dili konuşuyorlar. Erdoğan gitmeyecek. Millet onu seviyor. Millet onunla beraber. Sonuna kadar beraber olacak. Birileri öyle istiyor diye Recep Tayyip Erdoğan gitmeyecek. Recep Tayyip Erdoğan milletle beraber, milletin içinden gelen lider. Siz istiyorsunuz diye gitmeyecek. 24 Haziran'da sandıklardan cevap vereceğiz. Rize'den cevap vereceğiz. Sandıkları patlatacağız.' dedi.

MUHAMMED AVCI: HEP BERABER ÇALIŞACAĞIZ
Genç yaşına rağmen siyasette kısa sürede basamakları emin adımlarla çıkan eski Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, yeni dönemde milletvekilliği seçildiği takdirde Rize'nin yükünü sırtında en çok hisseden isim olacak. Yıllardır Rize'de esnaflık, yöneticilik ve siyaset yapan Avcı, Rize'ye ve sorunlara hakim bir isim.

Ak Parti Rize Milletvekilli Adayı Muhammet Avcı, 9 yıldır bu teşkilatın içinde olduğunu hatırlatarak, 'Teşkilatların emrinde bir kardeşiniz olarak hep beraber çalışacağız' mesajını ilk açıklamasında verdi.
Referanduma Rize'den Ak Parti'ye çok güçlü bir destek çıktığını hatırlatan Ak Parti Milletvekili Adayı Muhammed Avcı, 'Bu seçimle birlikte parlamenter sistemi sonlandırarak yine çok güçlü bir destekle beraber 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine' geçiş yapıyoruz. Yeni sistem inşallah hepimize hayırlar getirmesini diliyorum. Rize teşkilatımız Ak parti ile çok rekorlar kırdı. Şimdi yeni bir seçim yeni bir rekor kırmak istiyoruz. 9 yıldır bu teşkilatın içindeyim. Yine teşkilatların emrinde bir kardeşiniz olarak hep beraber çalışacağız. Milletvekili adaylığı için istifa eden bazı il başkanlarımın da belirttiği gibi şampiyonlar ligi gibi bir listeye girdim. Birinci sırada genel başkan yardımcımız Hayati Yazıcı ve Bakanımız Osman Aşkın Bak ile beraber aynı listede olmaktan duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.' dedi.

Engin ve Dilan Polat Beraat Etti Engin ve Dilan Polat Beraat Etti

Rize'de Ak Parti'nin adayları dışında milletvekili çıkartmaya en yakın adaylar ise Cumhuriyet Halk Partisi 1. sıra adayı avukat Remzi Kazmaz, Milliyetçi Hareket Partisi 1. sıra adayı Serkan Birben, İyi Parti 1. sıra adayı Hızır Keskin, Saadet Partisi 1. sıra adayı Muhammet Kaçar.

CHP: REMZİ KAZMAZ
Rize ile her zaman bağı olan derlerin ve Çaykur Rizespor'un savunuculuğun olduğu her yerde görmenin mümkün olduğu avukat Remzi Kazmaz, bu dönem için Rize'den 1'inci sıra adayı gösterildi. Çalışkanlığı ile Karadeniz'in şivesi ve üslubunu üzerinden bırakmayan Kazmaz, özellikle gençlerle kurduğu diyalogla ilgi görüyor. Rize'de ikinci parti konumunda yer alan CHP, Rize'den en son 41 yıl önce vekil çıkarttı. Son seçimlerde 30 bin dolayında bir oy potansiyeline sahip olan ana muhalefet, bu seçimlerde ittifak yaptığı İyi Parti ve Saadet'ten gelecek oyların yollarını gözleyecek. Kazmaz'ın aday olması sonrası partiden kopmaların yaşandığını, kendi içinde de bir takım sıkıntıların olduğunu söylemeden geçmeyelim.

MHP: SERKAN BİRBEN
Ak Parti ile ittifakın ortağı parti olan Milliyetçi Hareket Partisi yıllardır Rize'de çıkış yapmak için gayret içinde. Yalnız dar bir seçmen potansiyeline sahip MHP 3. parti olmanın ilerisine geçemedi. Rize'den hiçbir dönem milletvekili çıkartamayan parti bu dönem kendinden ayrılanların kurduğu İyi Parti'ye de oy kaptırma telaşında.

Lakin bir kısım Ak Parti seçmeni milletvekilliği seçimleri için oyunu üç hilale vermeye hazırlanıyor. Dolayısıyla MHP'nin Rize'de ki 10 bin dolaylarında ki oyu düşmez bir iki bin artabilir. Serkan Birben MHP'nin 1. Sıra adayı. Bu seçimde zincirleri kırıp bir ilki başarmak istiyor. Alpaslan Türkeş'in bir sözünü tam bu bölümde hatırlatmadan geçmeyeyim: 'Ne zaman Rize'den milletvekili çıkarırsak o zaman MHP iktidara gelir'

İYİ PARTİ: HIZIR KESKİN
Rize'de İyi Parti teşkilatı çalkantılar eşliğinde eski Ak Parti aday adayı olan avukat ve emekli yarbay Hızır Keskin'i 1'inci sıradan aday gösterdi. Kurucu il başkanı Nusret Karaca'nın istifa ederek aday adayı olmasıyla teşkilatta garanti 1'inci sıra aday olarak gösterilen Karaca'nın listede olmaması teşkilatta kopmaları beraberinde getirdi. İyi Parti'ni Türkiye'de ki rüzgarı Rize'de bakalım ne kadar hissedilecek.

SAADET PARTİSİ: MUHAMMET KAÇAR
Adaylık öncesinde partisinin Rize'de il başkanı olan avukat Muhammet Kaçar, Rize'de geçmişte olan Saadet Partisi'nin oylarını yeniden almanın gayreti ile il, ilçe, belde ve köy demeden her yere ulaşmaya çalışıyor.

3 CUMHURBAŞKANI ADAYININ RİZE BAĞLANTISI
Rizeli olmaktan her zaman övünen ve Rize'ye geldiğinde huzur ve mutluluk duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Haziran'da Rizelilere seslendi. Rize Valiliği önünde kalabalığa seslenen Erdoğan'ın mitingde asılan bir afiş dikkat çekti. Annesi Rizeli olan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi ve eşi Rizeli olan İyi Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'e ithafen yazılan esprili pankart ilgi odağı oldu. Üzerinde Rize şivesi ile şunlar yazıyordu: 'Rize'nun toruniymiş, Rizenun geliniymiş, Bi çekilun bakayim, Asil Rizeli Gelmiş…' Bu pankart üzerine konuşan Erdoğan'da 'Gelinmiş, torunmuş Rizeli bunlardan anlamaz Rizeli işini bilir' yorumu yaptı.


Editör: Haber Merkezi