Fatih Sultan KAR / İST.

Herkes okulunu başarıyla bitirmeye uğraşırken, Pirim iyi bir güreşçi olmak düşüncesiyle planlar yapmaya başlamıştı bile. Güreşe 1986 yılında Rize Çaykur Kulübü'nde başladı.

Ülkemizin gururu oldu
1964 Tokyo Olimpiyatları'ndan sonra yirmi sekiz yıl olimpiyatlarda altın madalyaya hasret kalan Türkiye'nin hasreti, 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda 62 kiloda altın adam olarak kürsüye çıkan Mehmet Akif Pirim ile dinmişti. Olimpiyat şampiyonluğunu kazanan Pirim; Sedat Simavi Spor Ödülü ile de başarısını zenginleştirdi. 1995 yılında vatani görevini yerine getirmek üzere askere gitti. Aynı yıl İtalya'da yapılan askeri olimpiyatlarda birinci oldu. Gösterdiği başarı ve tecrübesinden dolayı Amerika'da yapılan olimpiyatlara götürüldü. Çok iyi maçlar çıkartan ve hiç yenilgi almayan Pirim hakemlere yenik düştü. Grup finalinde 1-1 biten maçı hakemler Bulgar güreşçiye verdiler. Pirim ancak olimpiyat üçüncüsü olabildi. 1997'de ise katıldığı Akdeniz oyunlarında birinci oldu. Rakiplerine karşı ayakta bele girme, tek kol, künde'yi iyi yapan Pirim sporculuğu süresince 48, 52 ,57 ve 62 kiloda güreşti.

Halk Bankası, Çaykur Rize, Ankara TMO kulüplerinde mayo giydi. Ava çıkmayı, kitap okumayı ve tartışmayı seven Mehmet Akif Pirim'e göre şampiyonluğa giden yol, inanmaktan ve bilimsel çalışmaktan geçiyor. Kariyeri boyunca antrenörleri: Bayram Ali Karaali, Osman Destebaşı, Sapunov Genady, Bilal Tabur, Ömer Suzan, Mehmet Acak, Haluk Koç, Yakup Topuz'dur. Mehmet Akif Pirim adına her yıl Rize'de Uluslararası Yıldızlar Grekoromen Güreş Şampiyonası düzenlenmektedir.

Rus'u mindere yapıştırdı
Türkiye'ye 28 yıl aradan sonra grekoromen güreşte olimpiyat şampiyonluğunu getiren ve Türk güreş tarihinde yeni bir milat olarak kabul edilen Mehmet Akif Pirim, olimpiyat şampiyonluğunu kazanmasının ne kadar önemli bir olay olduğunu Türkiye'ye döndükten sonra anladığını söyledi. O dönem efsane antrenör Sapunov'la çalışan Mehmet Akif Pirim, olimpiyatlardan 1 yıl önce 1991 yılında Bulgaristan'ın Varna şehrinde yapılan dünya şampiyonasında Rus güreşçiye 1-0 öndeyken basit bir hata ile yenilerek şampiyonluğu kaybeder ve ikinci olur. Hocası Pirim'e, 'Onu yenebilirsin, bir daha karşılaştığınızda yeneceksin, tamam mı?' der. Pirim de 'tamam hocam, yeneceğim' diye cevap verir.

Ne büyük iş başardığımı sonradan anladım

Ve tek amacı Dünya şampiyonasında yenildiği Rus güreşçiyi karşısına ilk çıktığı yerde devirmek olan Mehmet Akif Pirim, 1 yıl boyunca hocası Sapunov'un nezaretinde çok ama çok çalışır. 1992 yılı yazında Barcelona Olimpiyatlar'ı gelip çatar. Pirim'in karşısına 1 yıl önce yenildiği Rus çıkar ve onu yenerek amacına ulaşır. Mehmet Akif, Rus'u yenip kendi amacını gerçekleştirmiş olmuştur ama ne büyük bir iş başardığını, Türkiye'ye döndükten sonra anlayacaktır.

Rize'nin altın çocuğu
1968 yılında Rize'nin Pazar ilçesinde doğan ve güreşe 1986 yılında Rize'de Çaykur Güreş takımında başlayan Mehmet Akif Pirim, Barcelona'da olimpiyat şampiyonu olduktan sonra Türkiye'ye döndüğünde; kendisine gösterilen ilgiden dolayı bir yandan mahcubiyet yaşadığını anlatırken, diğer taraftan ne büyük bir iş başardığının farkına vardığını şu sözlerle anlattı: 'Türkiye'ye döndükten sonra ben normal yaşamıma devam ediyordum. Hiç unutmuyorum; bir Cuma günüydü, Ankara'dayız ve arkadaşlarla Kocatepe'ye Cuma'ya gittik. Olağanüstü bir kalabalık vardı. Ne oluyor diye kendi kendime bakınırken, herkes alkışlamaya başladı. Ben hala ne oluyor diye etrafıma bakarken, herkes beni alkışlıyordu, yanıma gelip beni tebrik ettiler. Birçok yabancı ülke temsilcisi, özellikle Müslüman Arap ülkeleri, benim olimpiyat şampiyonluğumun sevincini yaşıyor, bana kendi ülkelerinin flamalarını hediye ediyorlardı. O gün, çok önemli bir iş başardığımı anladım.'

Rizeli Futbolcu ‘Dalya’ Dedi Rizeli Futbolcu ‘Dalya’ Dedi

Köyünde bayram havası esti
Rize'nin Pazar ilçesinin Ortayol Köyü'nde, 28 yıldan sonra ülkesine al¬tın madalya kazandıran 62 kilodaki güreşçimizin başarısı şenliklerle kutlandı. Şampiyonun Çaykur'dan emekli babası Galip Pirim, annesi Nefaret, kardeşleri Mithat Sezgin, Özkan ve Gürkan, Pirimi'i tebrik için sıraya gi¬ren halk, şampiyonluk sevincini köyde şenliklerle kutladılar.

Oğluma sütüm helal olsun
Müsabakanın yapıldığı akşam, heyecanlarını yenmek için eczaneden aldıkları hapları içen Pirim ailesi televizyonun başında nasıl bekleştiklerini şöyle dile getiriyorlardı 'Kazanacağını biliyorduk, önsezilerimiz bunu gösteriyor¬du. Buna rağmen bir kalp krizi geçirmemek için ailece ilaç aldık.' Şampiyonun annesi Mefaret Pirim 'Oğluma ana sütünü zaten helal etmiş-tim, ama şimdi bir daha tekrarlıyorum; oğlum Mehmet Akif sadece bizim değil, bu sonucu yıllardır özleyen Türkiyemizin yüzünü aketmiştir, kendisi¬ni özlemle kucaklıyorum, çünkü iki aydır ben burada idim, onu görememiş¬tim. Giderken telefonla vedalaşmıştık' diyordu. 1984 yılında lise sıralarında Çaykur güreş takımında yer alan Meh¬met Akif Pirim daha sonra Ankara'ya babası ile birlikte gitmiş, burada Halk Bankası güreş takımında daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisi güreş takımın¬da yerini almış ve bu arada Gazi Üniversitesi Spor Akademisi'nde çalışma¬larını sürdürmüştü.

Mehmet Akif Pirim'in başarıları
1988 yılı Walbrzych Polanya Avrupa Greko-Romen stil 57 Kg'da 7.si
1991 yılı Aschaffenburg Almanya Greko-Romen stil 62 Kg'da Avrupa 9.su
1991 yılı Atina Yunanistan Greko-Romen stil 62 Kg'da Akdeniz Oyunları 1.si
1991 yılı Varna Bulgaristan Greko-Romen stil 62 Kg'da Dünya 2.si
1992 yılı Kopenhagen Danimarka Greko-Romen stil 62 Kg'da Avrupa 7.si
1992 Bacelona Olimpiyatlarında Greko-Romen stil 62 Kg'da 1.si
1993 yılı Aagde Fransa Greko-Romen stil 62 Kg'da Akdeniz Oyunları 1.si
1995 yılı Besoncon Fransa Greko-Romen stil 62 Kg'da Avrupa 6.sı
1996 yılı Budapeşte Macaristan Greko-Romen stil 62 Kg'da Avrupa 5.si
1996 yılı Atlanta Olimpiyatları Greko-Romen stil 62 Kg'da 3.sü
1997 yılı Bari İtalya Greko-Romen stil 63 Kg'da Akdeniz Oyunları 1.si


1992 yılında Barcelona Olimpiyatları'nda altın madalyaya ulaşan Mehmet Akif Pirim 28 yıllık rüyayı gerçekleştirirken, güreşte Rus saltanatına son verme onurunu yaşadı. (Barcelona, İspanya, 1992) (Güreş Dergisi Aralık 1992 Sayı 3)


Dönemin Rize Valisi Erol Zihni Gürsoy ve Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Akmehmet; 1992 yılında Bacelona Olimpiyatları'nda grekoromen stilde 62 Kg'da 1. olan Mehmet Akif Pirim'i ödüllendirmişlerdi. (Rize, 1992)


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Rusya'da yapılan Dünya Kupası'nda ikinci olan grekoromen milli takımımızı kabul etti. Fotoğrafta Grekoremen Milli Takım Teknik Direktöru Mehmet Akif Pirim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi veriyor. (Ankara, 12 Haziran 2012)


Mehmet Akif Pirim Rizeli dostlarıyla birarada

Editör: Haber Merkezi