Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nden, salgının son durumu hakkında açıklama ve uyarılar geldi.

Rize'nin her 100 bin kişide görülen vaka sayısı sıralamasında 'kırmızı' kategoride yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada, 'Buna rağmen Mart ayı boyunca vaka sayılarımızda çok belirgin bir artış izlenmemiş, bu anlamda hastanelerimizde yoğunluk yaşanmamış ve süreç stabil bir şekilde her ne kadar kırmızı kategoride olsak dahi kontrolümüz altında gelişmiştir. Lakin özellikle son üç gündür hem vaka hem de mutasyon oranlarımızda çok hızlı bir artış süreci yaşanmaktadır. Bu durum önümüzdeki günlere dair ciddi kaygı ve endişe duymamıza neden olmaktadır.' denildi.

'Yoğun İnsan Göçü Nedeniyle Pandemi Açısından Çok Zor Geçeceği Aşikardır'

Açıklamada mutasyonlu virüse bağlı olarak bulaşların da hızlı bir şekilde arttığı belirtilerek, 'Önceden ailenin bir veya iki ferdinde görünen virüsün diğer aile bireylerinde görünmeme durumuna sıkça rastlanırken şimdi mutasyonlu virüs ailenin tüm bireylerini enfekte edebilmektedir. Çünkü çok daha hızlı ve kolay bulaşabilmektedir. Ayrıca mutasyonlu vakalarda hastalığın daha hafif seyrettiğine dair halkımız arasında var olan anlayış kesinlikle doğru değildir. Çünkü eğer öyle olsaydı hastanelerimizde yatarak tedavi gören onca mutasyonlu vaka ve can kayıplarımız olmazdı. Özellikle nisan ve hatta mayıs ayının yaklaşan çay sezonu ve beraberinde ilimizi gerçekleşecek yoğun insan göçü nedeniyle de pandemi açısından çok zor geçeceği aşikardır.' ifadeleri kullanıldı.

'Yüksek Olan Mevcut Riske Mutasyon Faktörü de Eklendi'

Virüsün artık çok hızlı bir şekilde bulaştığı ifade edilen açıklamanın devamında şu cümleler kullanıldı:

'Virüs artık en yakınımızdakilerden bize bulaşmaktadır. Virüs artık çoğu kez bize bulaştıran kişide hiç bir belirti vermediğinden aklımıza bile gelmeden bize bulaşmaktadır. Bir yılı aşkın devam eden sürecin ilimiz için belki de en zor dönemine giriyoruz. Çünkü zaten yüksek olan mevcut riske mutasyon faktörü de eklendi. Gerek kıymetli halkımız sizler, gerekse de biz sağlık çalışanları ve bu süreçte size hizmet veren tüm kamu çalışanlarımız, kuryesinden belediye işçisine, tüm emekçilerimiz biliyoruz ki hepimiz yorulmuş, sıkılmış hatta umutsuzluğa kapılmış olabiliriz. Ama her şeyi unutup sanki pandemi yeni başlamış gibi çalışkan, dikkatli, titiz ve maksimum tedbirli olmak zorundayız.'

Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var? Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var?

Ev Ziyaretleri Konusunda Uyarılar

Açıklamada özellikle ev ziyaretlerinin bulaş riskini artırdığının altı çizilere şunlar söylendi:

'Defalarca belirtmemize rağmen halen aynı evde yaşayan aile bireyleri dışında yakın akraba eş dost ziyaretleri, beraberce aynı ortamda maskesiz, mesafesiz yemek yeme ve içme faaliyetleri, sohbet ortamları gibi durumlar kontrolsüzce devam etmektedir. Bu hatalı rehavette en büyük gerekçe ise 'bu insanlar tanıdığım kişiler, bunlarda bir şey olmaz, bende de bir şey yok, olsaydı belirtisi olurdu' şeklinde tamamen hataya götüren yaklaşımlardır. Lakin çoğu kişiye virüsü hiçbir belirtisi olmayan bu tip kişilerden bulaşmaktadır. Belirtiler birkaç gün sonra ortaya çıkmakta ve bu arada da virüs birçok kişiye bulaşmış olmaktadır.'

'Lütfen Çok ama Çok Tedbirli Olalım'

Süreç açısından en zorlu günlerin içinde yer alındığının altı çizilen açıklama, 'Vaka sayılarımız hızla artmakta ve bu durumun hastanelerimize yansıması da olumsuz olmaya başlamaktadır. Lütfen çok ama çok tedbirli olalım. Kendi bireysel izolasyonumuza her zamankinden çok dikkat edelim. Maskesiz, mesafesiz bulunmayı gerektirecek yeme/içme gibi ortamlardan uzak duralım. Ziyaretçi kabul etmeyelim, ziyarete gitmeyelim. Çocuklarımızı burun akıntısı gibi en ufak bir belirti dahi olsa okula göndermeyelim. Bugünlerde çok sabırlı olalım. Zaman sabır ve tedbir zamanıdır. Unutulmamalıdır ki gecenin en karanlık olduğu an şafağa en yakın olan zamandır.' ifadeleriyle tamamlandı.

Editör: Haber Merkezi