Türkiye'nin tüm illerinin katıldığı fuarda Rize'nin yer almaması kent turizmi için kayıp olarak değerlendirildi. Turizmciler, Rize'nin tüm dinamiklerine çağrıda bulundu, önemli mesajlar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve İZFAŞ ortaklığında düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı; 5-7 Aralık tarihlerinde dünyayı buluşturdu. 43 farklı ülkeden 1.217 katılımcının yer aldığı Travel Turkey İzmir Fuarı'nda, 101 farklı ülkeden yaklaşık 45 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Ticari görüşmeler, satın alıcılarla yapılan anlaşmalar ve artan nitelikli ziyaretçisiyle katılımcıları fuarda hedeflerine ulaştırdı. 'Travel Turkey İzmir' Fuarında gözler doğa ve kültür turizmin yükselen değeri Rize'yi aradı. Türkiye'nin tüm illerinin katıldığı fuarda Rize'nin yer almaması kent turizmi için kayıp olarak değerlendirildi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon ile Artvin fuarda yer alarak etkin bir tanıtım yaptı.

Rize'de 47 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu Rize'de 47 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu

'FUARDA RİZE'NİN OLMAMASI ÜZÜCÜ'
İzmir Fuarına katılan Turizm Otel Yöneticileri Derneği Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Gülden Değer Cançakıcıer, 14 yıldır bölgenin tanıtımı için turizm fuarlarına katıldığını belirterek turizmde yükselişini sürdüren Rize'nin de bu fuarlarda etkin şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi.

İzmir Fuarı'nda Rize'nin yer almadığını ve bunun büyük eksiklik olduğunu kaydeden Cançakıcıer, 'İzmir gibi büyük bir turizm fuarında Rize'ye ait bir standın olmamasına üzüldüm. Bir şehrin kalkınmasındaki en önemli araç turizmdir. Biz turizme yatırım yapmadığımız takdirde bölgemiz hiçbir zaman kalkınamayacak. Bu bir gerçek. Ne kadar çok misafirimiz olursa o kadar da tesislerimiz açılır ve istihdam sağlanır. Bu sadece Turizm İl Müdürlüğü veya Valiliğin yapacağı bir iş değil tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koymalıyız. Özellikle son yıllarda kültür turlarının odağında olan Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi stantları her zamankinden daha da fazla ilgi gördü. Özellikle de Doğu Karadeniz'de gerek Ortadoğu gerekse iç kültür turizm pastasından en büyük payı alan Trabzon yine fuarın yıldızıydı diyebiliriz. Otelleriyle, acenta temsilcileri ve kamu kurumlarıyla tam kadro oradaydılar. Fakat bir Rizeli ve turizmci olarak, doğasıyla, kültürü ve tarihiyle dopdolu ve ilginin odağı olan güzel şehrimin bir stadının orada olmayışı üzüntü verici. Rize havalimanının açılışıyla bir patlama yaratacak olan bölgemizin turizmdeki yerinin ne olacağı konusunda beni endişelendirdiğini söylemek isterim. Turizm anlık bir faaliyet değildir. Hedefe ulaşmak için uzun yıllar, planlamalar, ve tanıtım gereklidir. Bugün onlarca tesisi açsak, tanıtım yapmadığımız için dolduramazsak, insan gücü olarak eğitimli insanları yetiştiremezsek, turizmden gelir elde eden yan kuruluşları organize etmezsek o tesislerin hiç bir anlamı olmaz. Bu nedenle bakış açımızı değiştirmeliyiz' dedi.

'RİZE TURİZM İLE VAR OLACAKTIR'
Yatırımcıları, çalışanları, acentaları, küçük büyük her türlü işletmeleri, üniversitesi, akademisyenleri ve yerel dinamiklerin sürece katkıda bulunma zamanın geldiğini hatta geçtiğini de ifade eden Cançakıcıer, 'Bu nedenle kısa adı TUROYD olan Turizm Otel Yöneticileri Derneği olarak pilot bölge seçtiğimiz Rize'de özellikle açılmış olan küçük ölçekli otel ve işletmeler çalışanlarına otel işletmeciliği,satış pazarlama, yiyecek içecek, ön büro ve kat hizmetleri konularında eğitim programı planlamış bulunuyoruz. Konuyla ilgili olarak derneğimizin üyesi olan genel müdürlerimizin katkılarıyla bu eğitimleri vereceğimizi bildirmek isterim. Son hazırlıklarını yapmış olduğumuz eğitim programının yanı sıra bir de tüm turizm paydaşlarının katılacağı 'Otel İşletmelerinin Teknoloji ve Ulaşım İmkanlarının Gelişmesi ile Yatırımcı, Yönetici, Müşteri ve Personel Hareketlerinde Beklenen Değişim ve Doğu Karadeniz Turizmi' adlı bir panel düzenleyeceğiz.. Konuyla ilgili olarak turizm paydaşlarının katkı ve desteklerini bekliyoruz. Rize turizm ile var olacaktır' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi