47 Yaşındaki Ölü Bulundu 47 Yaşındaki Ölü Bulundu

Trabzon'da, kadına yönelik şiddete dikkat çekme amacıyla karikatür sergisi açıldı. Kadınların maruz kaldığı şiddet türlerini kara mizahla anlatarak insanlarda farkındalık oluşturmak amacıyla 25 Kasım'da açılan ve 4 gün süren sergi vatandaşlardan ilgi gördü. Gazeteci, yazar ve karikatürist Harun Yavruoğlu'nun 38 eserinden oluşan ve kadına yönelik şiddet konusunu içeren sergiyi Akçaabat 100. Yıl İlkokulu'ndan bir grup öğrenci de ziyaret etti.

Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Canan Nehbit, kadına yönelik şiddete sanatla dikkat çekmeyi amaçladıklarını ve sergiye gösterilen ilgiden memnun olduğunu söyledi. Özellikle yabancı turistlerin sergiye ilgi gösterdiğini kaydeden Canan Nehbit, 'Sanatın dili yok ve herkes anlayabiliyor. 5 gündür Suriyeli, İranlı, Afganlı gibi çok sayıda yabancı ziyaretçimiz oldu. Şiddetin sadece fiziksel şiddet, dayak ve cinayetten ibaret olmadığını, psikolojik şiddetin, küfür ve hakaretin, ekonomik şiddetin ve cinsel şiddetin kadını hayattan kopararak yalnızlaştırdığını anlatmaya çalışıyoruz. Yine şiddetle dolu bir ortamda büyüyen çocuklar, şiddeti normalleştiriyor ve büyüdüklerinde sorunlu bireyler oluyorlar. Şiddetin hem eğitimle öğrenilmesi lazım hem de cezaların artırılması lazım. İstanbul sözleşmesi ve ailenin korunması yasasının ön gördüğü kadına şiddetle ilgili suçlara caydırıcı olarak en ağır cezaların uygulanması gerekiyor. 6284 sayılı yasa kadınların can simididir ve devletimizden varolan yasalarımızın iyi hal indirimlerine uğramadan failleri en ağır şekilde cezalandırmasını hem yargımızdan hem de devletimizden bekliyoruz' dedi.

Karikatürist Harun Yavruoğlu da, dünya genelinde 45 sergi açtığını ve kendisini en çok etkileyen karikatürlerin şiddeti anlattığı eserleri olduğunu söyledi. Şiddetin yalnızca kadın ve çocuklara uygulanmadığına dikkat çeken Harun Yavruoğlu, 'Sadece insan olarak bakmamak lazım. Doğamıza, savunmasız hayvanlara da şiddet uyguluyoruz. Karikatürün içerisinde çarpıcı olması için abartılık unsuru eklenir. Ama buradaki karikatürleri abartacak bir durum yok çünkü hepsi gerçekten yaşanmış ve hayatımızın içinde olan ve olmaması gereken durumlar. Toplumda müthiş sapmalar var. Bu anlamda cehalet dönemi yaşar hale geldik. Devlet de bu konunun ciddiyetine varmaya başladı, kamu spotlarında bunu görüyoruz. Toplumsal şiddetin en büyük nedenlerinden biri televizyon dizilerinin şiddeti normalleştirmesidir. O dizileri çekenler, oynayanlar çok para kazanırken insanlarımız o rol modeli benimseyip şiddeti metot haline getiriyorlar. RTÜK'ü en acil şekilde şiddeti önleyici tedbirleri uygulaması gerekiyor. Ekranlarda sigarayı buzlayan RTÜK'ün silahı da buzlayıp yok etmeli' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi