RTEÜ'nün yürütücü olduğu 'Çay Bitkisinde Gen Havuzu Oluşturulması ve Ticari Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi' isimli TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında Ziraat Fakültesi bünyesinde oluşturulan ve 2 bin 54 çay genotipinin dikileceği 'Çay Gen Havuzu'na, 2019 yılında seleksiyonu yapılan 760 çay genotipine ait 4300 adet çay fidanı dikildiği belirtildi.

2021 yılı sonbaharında 2020 yılında seleksiyonu yapılarak 1274 genotipin de dikimi ile gen havuzunun tamamlanacağı aktarıldı.

Çayda kalite, çeşit ve verimliliğin artması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen, RTEÜ ve Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü, ÇAYKUR'un da müşteri kurum olarak yer aldığı TÜBİTAK 1007 Projesi kapsamında kurulan 'Çay Gen Havuzu'ndaki incelemeleri sırasında Rektör Karaman'a Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Dekan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları ile diğer ilgililer eşlik etti.

Yazıcı: Aday Belirlemede Asla Adam Kayırma Olmaz Yazıcı: Aday Belirlemede Asla Adam Kayırma Olmaz

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Karaman, bölgenin olmazsa olmazı olan çayın sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile çay gen kaynaklarının korunarak nitelikli ve kaliteli çay üretmenin şart olduğunu vurgulayarak, proje ekibi tarafından üstün gayretlerle Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerine bağlı 31 ilçeden elde ettikleri 2 bin tane farklı çay genotipinin Ziraat Fakültesi bünyesindeki 'Çay Gen Havuzu'nda koruma altına alındığını söyledi.

Bu gen havuzunda bulunan çeşit adayları ile siyah çay, yeşil çay, beyaz çay ve oolong çay çeşitlerinin yanında yeni çeşitlerin de piyasaya sürüleceğini ve bölgedeki katma değeri artırmak istediklerini kaydeden Karaman, Türk çayının geleceğinin garanti altına alınacağını, çayı sadece kendi ülkemizde tüketen bir konumdan, ihraç eden bir ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Farklı genotiplerdeki fidanları toprakla buluşturan Karaman incelemelerinin ardından 'Çay Gen Havuzu'ndan ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi