Rize mandalinası, RTEÜ Ziraat Fakültesi'nce 10 yıldır yürütülen çalışmalar sonucu 9 türü ile birlikte Türkiye meyve çeşidi listesine girmeye hazırlanıyor.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı öncülüğünde Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Genel Müdürlüğü'ne yapılan tescil başvurusu mart ayında sonuçlanacak.

Üretimin sürdüğü bahçede akademisyenler ile öğrenciler mandalina hasadı yaptı.

Rize'de kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu Rize'de kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu

Hasada; Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mete Avcı, Prof. Dr. Nebi Gümüş ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut da katıldı.

'Belirlediğimiz 53 Klondan 9 Tanesinin Çok Kaliteli'
RTEÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı, '2013 yılında başlattığımız mandalina seleksiyon projesi ile Rize'nin bütün ilçeleri taranıp, en iyi mandalina klonları belirlendi. Topladığımız çeşitleri bahçemize dikerek yetişmesini sağladık. Amacımız; aynı bahçede yarıştırıp, en iyilerini ön plana çıkarmak. Belirlediğimiz 53 klondan 9 tanesinin çok kaliteli özellikler gösterdiğini tespit ettik. Bu klonlarla Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne başvurarak tescil sürecini başlattık. Mart ayında 9 mandalina çeşidini, Türkiye meyve çeşit tescil listesine kaydettireceğiz. Bu bölgede 70-80 yıllık bir geçmişi olan mandalina tescille birlikte değer kazanmış olacak' dedi.

Öğrenciler Mandalina Hasadına Katıldı
İlk kez mandalina hasadı yapan üniversite öğrencisi Alper Karadağ, 'Daha önce kiraz, erik toplamıştım ama mandalinayı ilk kez topluyorum. 9 farklı çeşit varmış. Hem yiyoruz hem topluyoruz. Rize'nin çayının meşhur olduğunu biliyorduk. Fakat mandalinasının meşhur olduğunu bilmiyorduk, burada yerinde görüp, öğrendik' diye konuştu.

İrem Kurt ise 'İlk defa mandalina topluyorum. Bir taraftan da dalından yeme fırsatı bulduk. Sanki her ağaçta farklı bir mandalina tadıyla karşılaştık. Çok keyif aldığımız bir gün oldu. Buradan topladıklarımızı okulumuza götürüp, arkadaşlarımıza da dağıtacağız' dedi.




Editör: Haber Merkezi