Rize'de Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 93 Bin 774 Oldu Rize'de Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 93 Bin 774 Oldu

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığı, Öz Sağlık İş Rize Şube Başkanlığı ve Çay Eksperleri Platformu, ÇAYKUR önünde yaptıkları basın açıklamasında son günlerde çayla ilgili gerçekleşen eylemlere tepki gösterdi.

Grup adına açıklamayı yapan Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Hasan Fehmi Bursalı, '800 bin metrekare çay alanı, yaklaşık 220 bin çay üreticisi ve 12 bin çalışanı olan Çaykur Genel Müdürlüğü'müzün önünden sesleniyoruz. Bizler emeğin ve emekçinin yanında olduğumuz gibi kurumumuzun ve üreticilerimizin de yanındayız. Çayımızın marka değerine zarar veren her türlü eylem ve söyleme karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Bölge insanımızın nerede ise tamamı çay tarımı ile ilintilidir. Kimimiz üretici kimimiz çalışanız. 2000'li yıllarda günlük kontenjanımız dekara 7 kg iken haftada 2 gün de tatil uygulaması vardı. Haliyle çay alımları 40 gün sürmekteydi. Günümüzde ise kota ve kontenjanı kaldıracağını söyleyerek çay üreticimizi provoke etmeye çalışan zihniyet 10 veya 15 günde çay alımının tamamlanacağını iddia etmektedir. Lakin bunu nasıl yapacakları ile ilgili teknik bir açıklamaları yoktur' dedi.

Bursalı 'Kurumumuz son birkaç yıldır yaş çay işleme kapasitesini 5 bin tondan 9 bin tonun üzerine çıkarmıştır. Buna rağmen günlük 12 bin ton civarında yaş cay alımı yapılmaktadır. Buda şu anlama geliyor; kapasitemizin çok üzerinde yaş çay alımı yapılmaktadır. ÇAYKUR kota konusunda tarihinin en yüksek rakamlarından biri olan dekara 600 kilogram çay alımı yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yaş çay fiyatı üreticilerimizi memnun etmiştir. Çaykur İki yıl öncesine kadar bölgemizdeki hasat edilen yaş çayın yüzde 45'ini alıyordu. Sayın Genel Müdürümüz ve ekibinin belirlemiş olduğu yaş çay alım politikaları ile iki yıldır yüzde 55'ini almaktadır. Kampanya açılışımızda yaş çayın yoğunluk durumuna göre dönüm başına 100 kg, 50 kg, 30 kg, 20 kg ve 15 kg olarak kapasitemizin üzerinde yaş çay alımı gerçekleştirilmektedir' ifadelerini kullandı.

Bölge insanının sinir uçları ile oynandığını belirten Bursalı 'Son dönemlerde ülkemizdeki siyasi çekişmelerin merkezi konumuna getirilmek istenen, bölgemizin ve bölge insanımızın sinir uçları ile oynanmaktadır. Protesto adı altında nereden geldiği belli olmayan, provokasyon amaçlı bazı grupların çaya tekme atarak yaptıkları eylemi saygısızlık olarak adlediyoruz. Çay Karadeniz Bölgemiz için kutsal bir nimettir. Çay ve Çaykur bölgemizin akciğeridir. Hiç kimsenin akciğerimize zarar vermesine asla müsaade etmeyiz. Her fırsatta bölgemiz dışından insan getirerek eylem yapan, her olayı provoke eden muhalif anlayışı şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin en verimli tarım ürünlerinden olan çayımızı hiç kimseye siyasi malzeme yaptırmayız. Yapılmasına da müsaade etmeyiz. Bölge insanımıza, tüm Üreticilerimize, çalışanlarımıza saygılarımızı sunuyor, hayırlı ve bereketli bir Kampanya dönemi geçirmeyi diliyoruz' ifadelerini kullandı.

Grup yapılan açıklamanın ardından alandan ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi